2010. szeptember 1., szerda

Rebecca CD - meghallgatva

Májusban már szólt egy bejegyzés e blogban a Rebecca CD-ről: nem voltam megelégedve a szereposztással és mindenkit biztosítottam afelől, hogy nem fogom megvenni a lemezt. Nos, ehhez tartom is magam, viszont meghallgatni meghallgattam. Alábbiakban jöjjön röviden a vélemény!


Tracklist:

1. Egy álom már csak Manderley - Szinetár Dóra, kórus
2. A palackba zárt idő - Szinetár Dóra
3. Az új Mrs. de Winter - Polyák Lilla, Földes Tamás, Marik Péter, Oláh Tibor, kórus
4. Mégis él tovább - Polyák Lilla
5. Mi lehet vele...?! - Füredi Nikolett
6. Nincs már... - Pirgel Dávid, Szinetár Dóra
7. Szívjóság, tiszta érzés - Földes Tamás
8. I'm an American Women - Szulák Andrea
9. Rebecca - Polyák Lilla, Szinetár Dóra
10. Úgy kísért e jégmosoly - Bereczki Zoltán
11. Bajban sose gyenge a nő - Füredi Nikolett, Szinetár Dóra
12. Mrs. de Winter itt áll! - Polyák Lilla, Szinetár Dóra
13. Nem szól szám... - Mészáros Árpád Zsolt
14. Jöjj szörnyű az éj (repríz) "Elmúlt az éj" - Szinetár Dóra, Bereczki Zoltán
15. Manderley lángokban - Bereczki Zoltán, Földes Tamás, kórus
16. Egy álom már csak Manderley (repríz) - Szinetár Dóra, kórus


Először is el kell mondanom, hogy a 16 dalt szerintem jól összeválogatták. Tulajdonképpen nem is maradt hiányérzetem a színházi élményhez képest: a legjobb dalok csendülnek fel e lemezen is. A darab cselekményét is jól visszaadja a számok listája: végig lehet érezni a feszültséget, az izgalmat, a megnyugvást majd a végén azt a felemás érzést is átélhetjük amit a színházi élmény nyújt - hogy valójában most örülnünk vagy szomorkodnunk kell-e, mindenesetre biztosan elgondolkodunk rajta valamelyest.

Másodszor el kell mondanom, ha meg nem is kedveltem, sőt, nem is állítanám hogy jobbak a Szabó P. Szilveszter - Vágó Zsuzsi szereposztásnál, azt mindenképpen el kell ismernem, hogy a CD énekesei korrekt munkát végeztek. Ahogy az a kiadott musical hanganyagokhoz illik, tiszták a hangok, kicsit érzelemmentesebbek mint élőben - de hát ez mindig így szokott lenni. Most nem éreztem Zolin, hogy sok neki Maxim szerepe, Dórival is elvoltam - bár a hangszínét nem szeretem továbbra sem - Polyák Lilla kifejezetten tetszett, akárcsak Mázs és Szulák Andi, aztán Földes Tamás is szuper volt, Füredi Niki pedig elment (ha nem hallottam volna Nádasi Veronikával a Mi lehet vele...?! című dalt annyiszor, akár talán még ez is tetszett volna).

Harmadszor el kell mondanom, hogy nem tetszett a hangszerelés. Rájöttem, hogy ilyen ezelőtt még sosem fordult elő velem, hogy előbb láttam élőben a darabot, minthogy kijött CD-n - ilyen tekintetben is első volt a Rebecca, akárcsak úgy, mint az első színházi premierem. Szóval az egésznek túlzottan is misztikus és nem találtam rá jobb kifejezést, mint "elmosódott" hangzása, illetve hatása lett. Nyilván ezzel akarták érzékeltetni a tenger közelségét, a sötét árnyakat, a visszafogott angol mentalitást - de komolyan, ha ilyen lett volna a színházban is, hát nem hinném, hogy tetszett volna. Valahogy a hangok is olyan tompán szóltak - és így nem jött át annyira az érzelemvilága a karaktereknek, inkább csak maga a történet, a dallamok és egy egyedi hangulat. De ez nekem akkor sem teljes élmény - sokkal inkább a színházi, amikor úgy az ember lelkébe hasítanak a dalok, az énekes hangja vagy összeborzong a zenétől, igen, nekem ez hiányzott a CD-ből. Ehhez azért hozzátartozik, hogy pl. a Rómeó és Júlia, a Mozart! vagy ha a Madáchból is említhetnék, akkor Az Operaház fantomja is sokkal többet adott CD-n, mint a Rebecca.

Kicsit összecsapottnak éreztem emiatt az egész lemezt. Őszintén szólva nem is olyan szívesen hallgatnám újra, sokkal inkább a kicsit recsegősebb, ám de színházi felvételt - ahol már az általam preferált szereposztást hallhatom. Igazán kíváncsi vagyok az olvasók véleményére is, ki mit gondol erről a lemezről - mert azt azért mindenképpen el kell ismernem, hogy a hangszerelésen kívül más kivetnivalóm nem nagyon volt, pedig egyértelműen ellene voltam és igen kritikusan kezdtem meghallgatni. :) Kíváncsi lennék egy ugyanilyen hangszereléses CD-re Szilveszterékkel, de hát ugye ez senkinek sem érné meg... Mindenesetre szerintem még ők a jobbak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates