2010. szeptember 29., szerda

Jane Austen magánélete DVD

Kicsit furcsa számomra a Jane Austen magánélete cím, szerintem nekem mindig is Becoming Jane címen fog futni ez a film. De a lényeg az, hogy most jutott tudomásomra, hogy végre magyar forgalmazásban is megjelent - és ilyen sablonos címet adtak neki... Igazából azért nem tetszik, mert tapasztalataim alapján sokakat taszít a Jane Austen név - mivel ezáltal valami rendkívül csöpögősre és maradi dologra asszociálnak - ha megmaradt volna az eredetihez hasonlóan csak Jane-nek a címben és valami frappánsabb szót tettek volna mellé, mint 'magánélete', akkor sokkal elégedettebb lennék, jobban eladhatóbb lenne és vonzóbbnak hatna egy sejtelmes cím.
Viszont, hogy megjelent magyarul, még így is talán többekhez eljut ez a csodálatos film (mint eddig), amit már magam sem tudom megmondani, hányszor láttam. 2009 decemberében már e blogban is írtam egy filmkritikát róla: a linkre kattintva elolvashatjátok. A szinkronhangokról bővebb információt nem tudok, de mindenkinek ajánlanám inkább eredeti nyelven, magyar felirattal a megtekintését, szerintem úgy teljes az élmény. Magáról a filmről többet nem is akarnék mondani, azt már korábbi kritikámban leírtam akkor is, viszont ide összeszedtem a sajtóinfókat a magyar kiadásról.


A film leírása:

Az angol társadalomban 1795-ben szerelemből házasodni ostobaságnak számított. Mr. és Mrs. Austen (James Cromwell, Julie Walters) jó partit terveztek legkisebb lányuknak, csakhogy Jane Austen (Anne Hathaway) makacs volt, független szellemű. Lényét nem a büszkeség és a balítélet vezérelte, hanem az értelem és az érzelem. Húszévesen találkozott a tehetséges, kezdő ügyvéddel, Tom Lefroy-jal (James McAvoy) akivel egymásba szerettek. Szerelmük szikrázó, valódi és romantikus volt. A kérdés így hangzott: túléli-e az intrikát és a nehézségeket?

Jane Austen írásai fényt, intelligenciát és bölcsességet hoztak a világba. Julian Jarrold (Utolsó látogatás) filmje arról az időszakról szól, amikor élete izzott a szenvedélytől és a szerelemtől, és személyisége azzá forrt, akinek világhírű regényei által megismertük.

(színes, angol-amerikai-ír életrajzi dráma, 120 perc, 2007)

Dolby Digital

rendező: Julian Jarrold
forgatókönyvíró: Kevin Hood, Sarah Williams
zeneszerző: Adrian Johnston
operatőr: Eigil Bryld
producer: Robert Bernstein, Graham Broadbent, Douglas Rae
vágó: Emma E. Hickox

szereplő(k):
Anne Hathaway (Jane Austen)
James McAvoy (Tom Lefroy)
Julie Walters (Mrs. Austen)
James Cromwell (Rev Austen)
Maggie Smith (Lady Gresham)
Joe Anderson (Henry Austen)
Lucy Cohu (Eliza De Feuillide)
Laurence Fox (Mr. Wisley)

1 megjegyzés:

Borostyán írta...

Annyira tetszik nekem ez a film, Anne Hathaway szerintem nagyon jó benne :)

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates