2009. december 14., hétfő

Becoming Jane

Éppen ezen a napon született Jane Austen 1775-ben. Már régebb óta tervezem e cikk megírását, úgyhogy most apropót is találtam rá. Először is jöjjön néhány infó a filmről! A Becoming Jane magyar forgalmazásban még nem jelent meg (fogalmam sincs, miért???), talán „Jane-né válni” a szószerinti címfordítás, bár a „become” elég összetett jelentéssel bír. Jane Austen szerelmi életéről, főként Tom Lefroy-jal történt kapcsolatát feldolgozó film címszerepét Anne Hathaway alakítja, szerelmét pedig James McAvoy.

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy megköszönjem Emily kolleginának, hogy felhívta a figyelmemet erre a nagyszerű filmre. Van a laptopomon egy olyan mappa, hogy „KEDVENC”. Nos, itt megtalálható a Becoming Jane is. Bármilyen hangulatban és körülmények között, ha elkezdem nézni, nem bírom abbahagyni. És ez az a film, amit én szoktam minden ismerősömnek ajánlani, aki szereti a szerelmes történeteket ezt nézze meg feltétlenül, mert igen kellemes élményben lesz része.

Nos, mielőtt megnéztem a filmet a következő információk birtokában voltam. Elkezdtem egyszer olvasni az Értelem és érzelmet, de asszem nem értem a végére. A belőle készült filmnek viszont igen. Aztán a Keira Knightley-féle Büszkeség és balítéletet is megnéztem. És még Jane Austen-élményhez sorolnám a Jane Austen könyvklub című filmet, amelyben hat barátnő havonta olvassa az írónő könyveit, megbeszélik azt és tulajdonképpen a saját szerelmi életük is rendeződik ezáltal. Továbbá annyit tudtam az írónőről, hogy a hat szerelmes szálakban gazdag regénye ellenére sosem ment férjhez. Így igen nagy érdeklődéssel fordultam a Becoming Jane irányába, mivel konkrétan semmit nem tudtam Jane Austen magánéletéről. Másrészt a két főszereplő is nagy favoritom.

Anne Hathaway első hallomásra kicsit furcsa Jane-nek tűnt, mert valahogy nem így képzeltem el őt. Aztán a filmet nézve teljesen meggyőzött, hogy igencsak jó választás volt erre a szerepre. Szerintem Anne kortársai egyik legtehetségesebbike, annak ellenére, hogy a Neveletlen hercegnő és társai típusú filmekben szerepelt jó párszor. Viszont a Rachel getting married miatt megkapta első Oscar-jelölését és Jane Austenként is nagyon jól játszik, annak ellenére, hogy a komika szerepe passzol leginkább hozzá.

James McAvoy pedig méltó párja Anne Hathaway-nek. Róla is muszáj elmondanom, hogy szintén a kortárs férfi színészek egyik legnagyobb reménysége. Tudom, a neve még nincs annyira köztudatban, viszont ha azt mondom, hogy Az utolsó skót király, Wanted, Vágy és vezeklés, netán Narnia 1, biztos vagyok benne, hogy az olvasónak beugrik, hogy „jé tényleg láttam már”. Továbbá nő révén nem tudok elmenni amellett a tény mellett, hogy James McAvoynak ítélem „a legszebb kék szem” díját. De ezt nem részletezném tovább. :) Szóval visszatérve a Becoming Jane-re, ő is elragadóan játszik, engem személy szerint teljesen elbűvölt.

Mit is írhatnék magáról a filmről? Nyilván az életrajzból lehet tudni, hogy mi lesz ennek a szenvedélyes szerelemnek a vége. Ám ennek ellenére megvan az a bája a filmnek, hogy a néző a végsőkig drukkol és reménykedik. Egyszerűen magával ragadó Jane és Tom kapcsolata. És fontosnak érzem azt is megemlíteni, amit a filmről olvastam egyéb kritikákban. Mindenhol azt írják, hogy egyértelmű a film után, honnan jött Elizabeth Bennet figurája a Büszkeség és balítéletben. Elismerem, hogy van benne valami, mivel Jane jelleme is annyira dacos, mint főhősnőjévé. Viszont valamilyen ok folytán azt mindenki kifelejti a filmkritikáiból, hogy az Értelem és érzelemben Marion karakterében teljesen visszajön ez a dolog. Neki is van egy nagy szerelme, aki végül, hogy szépen fejezzem ki magam, pofára ejti. Ezt a párhuzamot még sehol sem olvastam, pedig én teljesen erre asszociáltam Jane és Tom kapcsolata folytán. És tovább gondolva, Jane a könyvében megadja azt a luxust Marionnak, hogy feleségül veszik, bár ő nem szerelmes a férfiba. Jane pedig sosem enged a későbbiekben sem a csábításnak, pedig megkérték a kezét. Ebben meg úgy látszik Elizabeth Bennet. Nagyon érdekesen ebből a szempontból is a Becoming Jane. Akik olvastak bármit Jane Austentől, nyilván azok veszik észre ezeket a finomságokat.

DE! Ha nem olvastál eddig Jane Austent, akkor is nézd meg a filmet, ha valami színvonalas romantikus filmre fáj a fogad! És engem tényleg arra sarkallt, hogy igenis, olvassam végig az Értelem és érzelmet és ne féljek a többi könyvétől sem. Eddig olyan szirupos történeteknek hittem őket, de a film egy kis belátást engedett az írónő világába és az kifejezetten érdekelni kezdett. Nem véletlen, hogy ez a Jane Austen-téma mostanában is óriási népszerűségnek örvend, hiszen újabb meg újabb kiadásai jelennek meg regényeinek. Talán már ezért is megérte megnézni a Becoming Jane-t. Meg a főszereplők miatt is, mert még inkább szeretem őket. Továbbá ha a történetben van is kitalált szál, ami nem teljesen valós, akkor is imádnivaló. Bár ahogy olvasom a Jane Austen-életrajzokat, nekem stimmel. Aki meg amúgy se akar ezen kukacoskodni, annak kifejezetten nagyszerű élményben lesz része. A Becoming Jane imádnivaló, de mintha ezt nemrég mondtam volna. Na jó, asszem itt hagyom abba az ömlengést és belekukkantok a filmbe. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates