2009. december 6., vasárnap

Zenészportré - Susan Boyle

Vele kapcsolatban az az érzésem támad, hogy ő az akinek Magyarországon is egyre többen ismerik meg a nevét, jegyzik meg kinézetét, viszont annál kevesebben hallották énekelni. Tulajdonképpen én is így vagyok vele, mivel első lemeze megjelenéséig csak a bulvárlapokból ismertem, de már akkor is különös jelenségnek tűnt. Viszont most úgy érzem ideje betekinteni Susan Boyle életébe, hiszen rendkívül érdekes.

Susan Margaret Boyle 1961. április 1-jén a skót Blackburnben született. A British Layland bathgate-i üzemének egyik boltosa, Patrick és Bridget Boyle gépírónő hithű római katolikus emberek, ír bevándorlók voltak. Frigyükből a tíz testvér (négy fiú és hat lány) született, akik közül Susan volt a legfiatalabb. Jelenleg már csak hatan vannak életben. Boyle édesapja az 1990-es években meghalt, testvérei pedig elmentek már a szülői házból, így Boyle-nak kellett gondoskodnia idősödő édesanyjáról. Édesanyja 91 évesen, 2007-ben halt meg. Boyle tízéves macskájával, Pebblesszel még mindig ebben a négyszobás tanácsi házban lakik.

Édesanyja 47 éves korában hozta világra. A The Sunday Times azt írta, nehéz szülés volt, melynek során Boyle oxigénhiányosan jött a világra, s ennek következtében középsúlyos agykárosodások léptek fel nála. Megállapították, hogy tanulási nehézségei vannak, s emiatt iskolájában kigúnyolták, erőszakosan viselkedtek vele. Az iskolában „Susie Simple-nek” ('együgyű Susie') csúfolták, de gyorsan megtanulta legyőzni azokat, akik gúnyolták. Miután alacsony végzettséggel abbahagyta tanulmányait, a West Lothian College konyháján volt hat hónapig főzőtanonc. Boyle munkanélküli, az Our Lady of Lourdes, egy blackburni római katolikus templom önkénteseként tevékenykedik. Soha nem ment férjhez, és a tehetségkutató műsor előtt egy interjúban azt mondta, őt még soha nem csókolták meg, de később hozzátette a következőt: "Ó ez csak egy vicc volt."

Édesanyja mindig biztatta, hogy induljon a helyi énekversenyeken, s miután ezeken elindult, számos alkalommal nyert. Ezután arra akarta rábeszélni lányát, hogy induljon a Britain’s Got Talenten, s vállalja annak kockázatát, hogy a kerületi templom hallgatóságánál nagyobb közönség előtt szerepel. Azt mondta, édesanyja halála miatt ment el a Britain’s Got Talentre, s azért próbálkozik meg az énekesi pályafutással, mert így szeretne édesanyja előtt tisztelegni. Boyle egészen édesanyja haláláig nem érezte magát erre igazán felkészültnek. A meghallgatáson énekelt először nyilvánosan a haláleset után.

A régebben szociális munkás Boyle a Britain’s Got Talent műsor 3. sorozatában, 2009. április 11-én tűnt fel. Boyle szinte azonnal világhírnévre tett szert, ahogy a verseny első fordulójában a Nyomorultak „I Dreamed a Dream” dalát adta elő. Kora és rosszul öltözöttsége miatt, mielőtt elkezdett volna énekelni, mind a zsűri tagjai, mind a közönség szkeptikusan fogadta. Valami egyszerű, minden nagyobb felkészülést mellőző szereplést vártak. Ezzel ellentétben olyan jó volt előadásának fogadtatása, hogy elkezdték úgy nevezni, mint „a nő, aki elhallgattatta Simon Cowellt”. Akik élőben hallgatták meg, felállva, tapssal köszönték meg az előadást. Cowell, Amanda Holden egyaránt igennel szavazott a továbbjutására, Piers Morgannek pedig ez volt a legmélyebbről jövő Igen szavazat, amit valaha is adott.

A közönség első, szkeptikus, nem sokat váró hozzáállása, majd - Boyle hangja ismeretében - kitörő ünneplése drámai kontrasztot képezett. Világszerte cikkek jelentek róla az újságokban, s a legtöbben az ő előadását nézték meg az internetes felvételek közül. Cowell a jelentések szerint Boyle-nak a Syco Music nevű kiadója, a Sony Music leányvállalata részéről szerződést ajánlott. Boyle első lemeze, az I Dreamed A Dream, 2009. november 23-án jelent meg, s megjelenése előtt az amazon.com legtöbb előrendelését elérő lemeze lett.

Néhány érdekesség Susan Boyle-ról:

Gyenge idegrendszere miatt többször a nyilvánosság előtt kiborult. Gordon Brown brit miniszterelnök a legjobbakat kívánta neki, mikor ezt mondta: "Remélem Susan Boyle-lal minden rendben van, mert valóban, valóban nagyon kedves ember, és hamarosan meg fog gyógyulni”

Susan Boyle egyre népszerűbb lett, ahogy a Twitter honlapján keresztül elkezdtek linkeket küldeni. Jókívánságok érkeztek a hírességektől is, mint Ashton Kutchertől és Demi Moore-tól. Mikor ezt Boyle-nak elmesélték, elmondta, hogy még nem is hallott Kutcherről, és bár hallotta már a 'Demi Moore' nevet, nem igazán tudta hova tenni, de megköszönte támogatásukat. Mikor Boyle először szerepelt a meghallgatáson, azt mondta, Elaine Paige-hez hasonló musicalénekes szeretne lenni. A szereplés óta Paige bejelentette, hogy szeretne közös duettet énekelni Boyle-lal, és azt mondta, Boyle egy "követendő példa mindenkinek, akinek van egy álma".Hugh Jackman színész szintén a következőket írta a Twitteren a lapjára: "Hol van Susan Boyle? Készen állok egy duettre!”

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates