2009. december 6., vasárnap

Íróportré - Oscar Wilde

Írként született, ám angolul és franciául publikált. Családapa volt, mégis tartott férfi szeretőt. Művészetében a romantikusok követője volt, mégis a modernek előfutára lett. Egy életen át protestánsként élt, de utolsó óráiban megtérve, katolikus hitűként halt meg pontosan 109 éve.

Fingal O’Flahertie Wills 1854. október 16-án született Dublinban, aki később Oscar Wilde néven vált ismertté, mint költő, próza- és drámaíró. Azért keresett magának új nevet, hogy az az angol közönség számára is könnyen kiejthető és megjegyezhető legyen. Oscar az ossziáni eposz hős lovagja volt, Wilde pedig vadat jelent - életpályáját nézve már művészneve is telitalálatnak bizonyult.

Ír értelmiségi családból származott: édesapja fül-orr-gégész szakorvosként dolgozott, akinek betegei között volt például George Bernard Shaw. Édesanyja pedig Speranza álnéven forradalmi hangvételű költeményeket írogatott. Így az ifjú Oscar már egészen fiatalon megfertőződött az irodalom szeretetével. A gyenge fizikumú, érzékeny fiú kitűnő neveltetésben részesült: a dublini Trinity College-ban és az oxfordi Magdalen College-ban tanult. Pályáját döntően befolyásolták itáliai és görögországi utazásai, valamint oxfordi tanárai. Már ekkor mindenben a másságot, a gondolkodás-, viselkedés- és öltözködésbeli különbségeket kereste. Londonban gyorsan az előkelő társaságok kedvence lett.

Wilde a londoni szalonok állandó vendége lett, de különc viselkedése és kirívó, szokatlan öltözködése miatt háta mögött kinevették. A Punch c. hetilap 1880-tól karikatúra sorozatot indított róla, melyben egyértelműen a gúny céltáblája volt, de nem bánta, hiszen ez ingyen reklám volt neki. Wilde pedig mindenáron akarta a hírnevet: „Sértegessetek, dobáljatok meg sárral, de az istenért, nézzetek rám.”

Wilde híres akart lenni, hogy gazdag s gazdagsága révén szabad lehessen. 1879-ben jelent meg első verseskötete, de foglalkozott regényekkel, novellákkal, meseírással, sőt drámákkal is, aforizmái pedig a mai napig népszerűek. "Köszönöm, hogy végre méltányolnak" – hangoztatta pályája csúcsán. Kiemelkedő alkotása a Readingi Fegyház balladája, mely a szenvedő ember érzéseit, s az angol börtönviszonyokat írja le, s amely megnyerte számára az európai olvasók rokonszenvét. Jelentősek elbeszéléskötetei, A canterwille-i kísértet, a Lord Arthur Saville bűne, A boldog herceg. Wilde szerette magát aforizmákban kifejezni`A bűn lényeges eleme a haladásnak`- állította, s ebben rokona lett Baudelaire-nek, Poe-nak, Verlaine-nek. Ennek az elvnek legtisztább kifejezése a Dorian Gray arcképe című regény, amely egy nagyvilági ifjú életét beszéli el az élet tetőpontjától a teljes elzüllésig.

1884-ben megnősült, két fia született. 1891-ben ismerkedett meg a fiatal lord Alfred Douglas-szal, aki maga is író volt. Oscar Wilde élete az ifjú titán megismerését követően siklott félre, mivel barátságuk akkor szokatlan kapcsolattá fejlődött. Az elismert író a családját elhanyagolva egyre több időt töltött a pályakezdő irodalmárral ami sem a feleségnek, sem pedig az ifjú apjának nem tetszett: Constance Lloyd elvált Wilde-tól, Lord Douglas, Quennsberry ura pedig fajtalankodás vádjával bíróság elé citálta. „Sokan azt gondolták, hogy az életem merő valótlanság, én ellenben mindig is tudtam, hogy igaz, mert akárcsak az igazság, csak ritkán volt tiszta, és sohasem volt egyszerű.” –vallotta az író. Formailag rágalmazásért, valójában az ifjú lorddal folytatott homoszexuális kapcsolat miatt kétévi börtönre ítélték Wilde-ot. Ennek következtében mind anyagilag, mind társadalmilag tönkrement.

1897-ben szabadulva a börtönből azzal a ténnyel kellett szembesülnie, hogy feleségének, Constance-nak ítélte a bíróság a két gyermeket. A fiukat, Cyrilt és Vyvyant – anyjuk gerincbántalmai miatt- egy házban nevelték, ahol Wilde neve tabunak számított, sőt Constance lecserélte a Wilde családnevet a Holland-ra, aki fiait akarta megóvni a szégyentől és megaláztatásoktól. Hazája elfordult Wilde-tól, aminek következtében kitaszítottnak és magányosnak érezte magát. „Keservesen sírnék, ha nem sírtam volna már el minden könnyemet.” Ezért úgy döntött, hogy Franciaországba távozik.

Annak ellenére, hogy Wilde vagyontalan volt, a párizsi Hotel d' Alsace tulajdonosának jóvoltából életének utolsó hónapjait a szálloda egyik legszebb szobájában tölthette el. Az anyagi helyzetéhez képest kitűnő ellátásban részesült író azonban halálának pillanatáig nem tudott megbékélni szobájának színével. „Vagy a tapéta megy, vagy én!” - fenyegetőzött. 1900-ban fülfertőzése, amelyet a börtönben kapott, súlyossá vált. Javasolták neki a műtétet, de heves fájdalmai közepette is az egyetlen dolog, ami bosszantotta Wilde-ot, az az ízléstelen tapéta volt. Mivel köztudott volt, hogy Wilde nem tud jól bánni a pénzzel, minden egyes penny kifolyik kezei közül, az orvosa sürgetően faggatta kifizetetlen kezelési számlái miatt, ő csak ennyit válaszolt: „Úgy halok meg, ahogy éltem: túllépve anyagi kereteimet.” Egy nappal halála előtt katolikus hitre tért, majd 1900. november 30-án hajnalban meghalt.

167 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az hogy értendő a december 6-i bepötyögésnél, hogy "katolikushitűként halt meg PONTOSAN 106 éve"?
Csak picit kötözködtem. :-)) :P:P
Tom

Bernadette írta...

A szabály szerint 8 nap ide vagy oda belefér :))

Névtelen írta...

A PONTOSAN kifejezésbe??? :-)) Nemáááá. :P:P:P
Tom

Névtelen írta...

Mit szólnál, ha valaki a szülinapod után 7 nappal így köszöntene fel: "Örülök, hogy pontosan a születésnapodon köszönthetlek fel." :P:P:P:P:P :-) :-) :-)

Bernadette írta...

Megtisztelőnek érezném, hogy egyáltalán eszébe jutottam :))))

Bernadette írta...

Viszont mentségemre szolgáljon, hogy eredendően nem itt jelent volna meg a cikk, hanem egy másik oldalon pontosan Wilde születése napján, csak egy kedves kolléga a megbeszélt témakör leosztás ellenére beelőzött. Itt olvasható a cikk: http://www.pepita-magazin.hu/portal/page/portal/Nembulvar/Tartkez/Cikkek/8E60335FCF7946FDAEE65ED5453C7A2C
Talán ez esetben igaza volt a főszerkesztőnek, mert ő vhogy jobban megfogta a témát. Viszont nyáron a Virginia Woolf cikkemnél egyértelméűen én voltam a jobb, de ugyanígy nem jelent meg hivatalosan, csak itt a blogban...

Névtelen írta...

"Megtisztelőnek érezném,hogy egyáltalán eszébe jutottam :-)))"
Na, ha a pasid tenné....:-)))...Akkor ez a megjegyzés kizárólag irodalmi munkásságod részeként lenne kezelhető..:-):P:P

Névtelen írta...

Földöntúli Nso-Csi tanítgatja Jarjar-szerű lényen, majd "hipogriffen" lovagolni, nyomot olvasni Old Shatterhand béna reinkarnációját. Old Shatterhand reinkarnációjáról kiderül, hogy ő Kwisach Haderach.Később reinkarnálódik. :-)
A gonosz végül nagyon megbűnhődik, az űrindiánok pedig visszaszerzik bolygójukat.:-)

Névtelen írta...

Azt elfelejtettem hozzátenni, hogy ez az Avatar leírása volt. :-))
Hoppá: ennek kapcsán még egy könyvajánló:
Herbert Frank: A Dűne

Bernadette írta...

Avatar? Hmmm... Tegnap karácsonyfa-díszítés közepette foglaltam le jan. 6-ra Imax 3D-be két jegyet és már alig volt szabad hely.

Névtelen írta...

Egyik kézben csillagszóró, másik kézben telefon?? :-)))) :P
A karácsonyfa nem sértődött meg? :P :-)
Akkortájt a Sherlock Holmes bemutatója lesz én azt tervezem. :-)

Bernadette írta...

Pontosítanék: egyik kézben szaloncukor és cérna, másik kéz pedig a billentyűzeten :P De mit csináljak, ha ilyenkor jönnek a legjobb ötletek:)

Egyébként Sherlock Holmest már én is várom egy ideje, mivel egy szívemhez nagyon közel álló angol úriember is feltűnik benne, akinek már igen régen láttam új filmjét :)

Névtelen írta...

Ez már kissé perverz. :-))) Fenyődíszítés közben netezni. :-))
Mr.Watson-ra gondolsz??? :-)))

Bernadette írta...

Dehogy perverz, én a 21. század embere vagyok, a homo informaticus :D

Egyébként igen, Mr. Watsonra vagyok rendkívüli módon kíváncsi, mivel az őt alakító angol férfiú a kedvenc színészem már egy pár éve :)

Névtelen írta...

Homo, vagy moho informaticus???:-)
És...informaticus nem lehet perverz?? :-))
Watson az öszekötő kapocs Oscar Wilde és a Beatles között?? :-))) :P:P
És mi volt Mr., illetve Dr. Watson legjobb kérdése??? Vigyázat, ez fogós kérdés. :-)))

Bernadette írta...

Nem lehet perverz, mert neki ez a természetes, hogy a virtuális világban él. Egyébként ezt a homo informaticus dolgot nem én találtam ki, hanem anno egy szeminárium keretében fél évig ezt hallgattam :D Tudok könyvet ajánlani, ha érdekel a téma :P

Nos, Jude Law témában nem tudsz semmivel megfogni, de Sherlock Holmes-szal annál inkább, pedig ez volt az érettségi tételem :))))

Névtelen írta...

Attól még lehet perverz...külső szemlélőnek. :-)))
Húúú de nagy élmény lehetett fél év homo informaticus. :-)) Nem kérek könyvet a témából, köszönöm a kedves felajánlást. :-))
Nem akartalak megfogni. :-)))))
Csak alkottam egy szép átkötést. :-)))
Dr. Watson legjobb kérdése (milyen szerencse, hogy nem kérdezték az érettségin :P:P)"Honnan jössz?- kérdeztem, de rögtön tudtam, hogy nem mondok igazat."

Bernadette írta...

Szóbeli irodalmi érettségi tételem kb. így hangozott: "A krimi műfajának áttekintése". Kezdtem Poe-val és a Morgue utcai kettős gyilkossággal, folytattam Agatha Christie-vel és Poirot-val meg Miss Marple-lel és beszéltem Conan Doyle-ról is, kiemelve Sherlock Holmes figuráját, hogy mennyire részletes képet kapunk róla. Erre kapok egy olyan kérdést, hogy milyen hangszeren játszott S. H.? Hát nem sokat tudtam ehhez hozzátenni, de szerencsére nem ezen múlott az 5ösöm :)))

Névtelen írta...

És kihagytad a letermékenyebb ismert krimiírót,Georges Simeont?? :-)):P:P:P És Raymond Chandlert is?? :P:P:P Meg Ed McBaint (na jó, ez álnév). Ja újabb ajánló: A heccelődő.
És nem tudtad, hogy hegedűn játszott Holmes bácsi?? :-))Akkor csak ötös alá. :-)) :P:P
És Dr. Watson fenti kérdése hol hangzott el??? :-))Vigyázat,cseles feladvány. :-)))

Névtelen írta...

Jaaj elírtam,Simenon és nem Simeon. :-( :-)

Bernadette írta...

Ezekről az emberekről nem is hallottam még :P Sherlock Holmes-ból meg nem titkoltan analfabéta vagyok, az írón és a két főszereplő nevén kívül nem sokat tudok róluk, de hiányosságom valamilyen szintű pótlása gyanánt a jelenlegi állás szerint már 7-én megnézem a filmet :D

Névtelen írta...

Naa..ez most csak poén?? Úgysem hiszem, hogy Maigret felügyelőről még nem hallottál. :P:P:P
A hibámat okozó Simeon pedig az első és az utolső bolgár cár neve. :-))))Holmest nem tudod bepótolni a filmmel. Legfeljebb..csügghetsz Mr. Watsonon. :-)):P:P:P Könyvnek A sátán kutyáját javaslom. :-)
A feladvány megfejtése pedig: A lefűrészelt tüdőcsúcsok. :-) Conan Doyle..helyett írta Karinthy Frigyes. :-)):P:P:P:P:P

Bernadette írta...

A sátán kutyáját láttam itthon a könyvespolcon, akkor lassan azt is leporolom :)
Ahogy a bemutatókból láttam, Mr. Watson e filmben már nem olyan szívdöglesztő (főleg ezzel a bajuszkával)mint anno a Tehetséges Mr. Ripley-ben, de azért szerencsére őt nem csak a külsőségek miatt lehet szeretni, mert tényleg jó színész ;)

Névtelen írta...

Nos, Maigretről ezek szerint hallottál. :-))Sátán kutyája meg ne harapjon, amikor porolgatod. :-)))
Nem tragikus, én úgysem a szívdöglesztő volta miatt nézem majd meg. :-)))

Bernadette írta...

Hát azt sejtettem, hogy nem mindenkit vonzhat Mr. Watson kisugárzása. :D Apropó, tudod mit ünneplünk dec 29-én, vagyis kedden? :))

Névtelen írta...

Hogyne tudnám. :-))) A névnapomat. :-))))

Bernadette írta...

Oh, hát ez is elfogadható válasz, de nem erre gondoltam :P Olyan megtiszteltetésben van részed, hogy egy napon ünnepelheted a névnapodat Mr. Watson születésnapjával :D

Névtelen írta...

Persze, hogy elfogadható válasz. :-))) Sőt!!! :-))
És..inkább úgy fogalmazom át, hogy Mr. Watsonnak van olyan megtiszteltetésben része, hogy együtt ünnepelheti a születésnapját az én névnapommal. :-)))

Bernadette írta...

Attól függ milyen szemszögből nézzük, hogy kinek van része nagyobb megtiszteltetésben, mindenesetre boldog névnapot :D

Névtelen írta...

Köszönöm. :-))
Mikor utoljára beszéltünk egymással :P:P , kölcsönös tiszteletünkről és megbecsülésünkről biztosítottuk egymást. :-))))) :P:P:P

Bernadette írta...

Helyes, ennek én is örülök :D

Névtelen írta...

Örülök, hogy örömöt okozhattam. :-)))

Bernadette írta...

Sikerült harapásmentesen leporolni A sátán kutyáját és arra az elhatározásra jutottam a könyv vastagságát elnézve, hogy a jan. 7-ei mozi előtt ez még bevállalhatónak tűnik :D

Névtelen írta...

És legalább lesz fogalmad Holmes-ról...ha már leérettségiztél belőle. De rögtön utána olvasd el a pár oldalas A lefűrészelt tüdőcsúcsok-at.:-))

Bernadette írta...

De jó, hogy annyi minden megvan itthon és nem kell naponta a könyvtárba rohangálnom:P Na jó, amúgy se kellene, mert van egy könyvtáros a családban :P

Névtelen írta...

Akkor ezek szerint megvan Karinthy is. :-))) És következhet rögtön Sherlock Holmes után Sörluk Nipp Nock. :-)

Bernadette írta...

Amennyiben az Így írtok ti-ben található meg, akkor nem marad ki :P

Névtelen írta...

Persze, hogy abban. :-))
Volt kétséged??:-)
Vagy három?? :-):P:P

Bernadette írta...

Nem kétségem, hanem sejtésem volt még bizonyosság nélkül :P

Névtelen írta...

Akkor ez a sejtés most már bizonyossággá változott. :-)) És amikor A sátán kutyája utolsó oldalán túl vagy...már nyúlhatsz is a Karinthy kötet után. :-)))

Bernadette írta...

Majd ha eljön az ideje... :P

Névtelen írta...

Háát..akkor jön el az ideje. :-))) Közvetlenül utána kell olvasni, úgy a legélvezetesebb. :-)))

Bernadette írta...

Asszem holnap délután kivégzem Marlene Dietrichet és szilveszteri olvasmánynak megteszi majd A sátán kutyája, amely még annyiban is aktuális lesz, hogy kb. ezt fogom gondolni a saját kutyámról is miközben végigugatja majd az egész éjszakát :P

Névtelen írta...

Szegény Dietrich...duplán hal meg...:-) Te vagy a lillei hóhér????..aki..kivégzi....na...kit...:-)))Kutyusről ne gondold azt, nem szereti a petárdát..és kész.

Bernadette írta...

Mivel az életrajzi könyvét maga Marlene írta, így nem feltételezem, hogy meghal a végén :P
Lille-i hóhér A három testőrben bukkant fel és emlékeim szerint nem férfira sújtott le :D

Névtelen írta...

Nem is úgy értettem. Hanem úgy, hogy már meghalt, Te pedig kivégzed ezek után. :-)
Egyébként a Martin Eden Jack London önéletrajzi ihletésű regénye és a főhős öngyilkos lesz a végén és Jack London is az lett később.Tehát az a megoldás sem kizárt, hogy egy önéletrajzi könyv az író halálával fejeződjön be. :-)) A megfejtésed viszont...taláááááááááált. :-)))

Bernadette írta...

De akkor is, az olyan önéletrajzi könyv, amit magáról ír a szerző, az nagyon csekély arányban, bár nem kizárhatóan, végződik az író halálával. Szerintem legalább is :P

Névtelen írta...

Így már pontosabb. De bármely valószínűség, amely nullánál nagyobb, az valószínűség és bekövetkezhet. :-))

Névtelen írta...

És BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK !

Bernadette írta...

Én is nagyon boldog új esztendőt kívánok! ;)

Névtelen írta...

Remélem kutyus rendben átvészelte, Te pedig nem verted szét a falat. :-) És kiolvastál pár könyvet. :-)) A sátán kutyája..vagy melyik volt a nyertes?? :-))

Bernadette írta...

Kutyus nyugis volt, és semmiben nem volt hasonlatos a sátán kutyájához, főleg hogy egy 13 éves pincsiről van szó :D Köszönöm kérdésed, a fal is rendben van, akárcsak a kezem, amivel végig tudtam lapozni A sátán kutyáját. :P Sőt, a fővárosban tartozkodásom ideje alatt megszállt az ihlet és monitorra vetettem néhány újévi, friss, könyves, filmes élményeimet, amelyeket ma tettem ki a blogba, jó olvasgatást hozzá ;) Még a jó öreg Wilde bácsi is előkerült vhol :P

Névtelen írta...

:-)))Kísértet járta be...nem Európát, hanem a környezetedet...?? :-)) Wilde bátyó kísértete? :-)) Jóóól tippeltem a Sátánt. Illetve a kutyáját. Bár Sátán nagy figura a Portugál-ban is( Katona József színház).
Elolvastam a kitetteket. :-))))

Bernadette írta...

Wilde bácsi mindenhol ott van, még ott is, ahol nincs :P

Névtelen írta...

Jaja. :-)) Szinte mindenre lehet találni egy-egy jó megjegyzést tőle. :-))

Névtelen írta...

És olyan, mint Figaró. :-)))))))))))))))))))))))

Bernadette írta...

Amennyiben Figaro itt, Figaro ott? Vagy ő is borbélykodott, netán kerítónőt játszott? :P

Névtelen írta...

Majdnem. :-))Pontosítva, illetve kiegészítve: lent, fent, kint bent, de leginkább:Figaro mindenütt. :-)
Nem tudok rla, hogy kerítéssel is foglalkozott volna. :-( Hacsak nem kolbászból volt és megette. :-))) :P:P

Bernadette írta...

Erről a kolbászosról eszembe jutott egy vicces sztori, ha mond neked vmi a Turczi István név, akkor szívesen megosztom veled :))

Névtelen írta...

Most már mond. Ismerős volt a név, de semmi nem ugrott be, így megnéztem Google-ban. Kolbásszal való kapcsolatot nem láttam, vagy nem figyeltem fel rá. :-)) Irodalmi, irodalomszervezői tevékenységén kívül kolbásztöltéssel is foglalkozik?? :-) Esetleg füstöléssel? Netalán kerítéskészítéssel??? :-))

Bernadette írta...

Nem konkrétan kolbász, hanem egy hasonló szimbólum: a banán, illetve az evés :P Ugyanis az említett úriemberhez jártam egy szemináriumra és egyik óra után felajánlotta, - mivel Piliscsabán leledzik az egyetem (vajon melyik lehet az?) - hogy a Pestre tartó diákokat szívesen elviszi kocsival és kölcsönös szimpátiánkra alapozva minden fenntartás nélkül jelentkeztem. Sőt, bevállaltam az anyós ülést is, ahol viszont egy banán hevert, amit szépen megfogtam. Kedves tanár uram pedig közölte(már indulás után, cselesen), hogy nagyon tetszik neki, ahogy a kezemben áll ez a banán, mert olyan "vicces", és megkért hogy etessem meg. :D

Névtelen írta...

Na....naaaa...és a folytatás...??? :-)))
Héé...!! :-))
És egy...ilyen egyetemen.....tanárember....fallikus szimbólumokat tesz a lány (bocsánat, nő) diák ülésére...:-)).
Bár..ha őt kellett etetni vele....hmmm....., sőt hmmmmnn.... :-)) :P:P:P

Bernadette írta...

Sőt, tetézi a bűnét, hogy mindezt egy katolikus egyetem növendékével tette :D Amúgy a folytatás mindössze annyi, hogy a valószínűsíthetően meglepett és megdöbbent pillantásomra reagálva azt mondta, ha engem zavarna, akkor maga is meg tudja ám enni a banánt. És ennyiben maradtunk :P

Névtelen írta...

Bűn volt ez?? :-))
A Biblia tiltja valahol??? :-)
Tudomásom szerint helyenként egészen engedékeny. :-)
Illetve érdekes. :-)Lásd pl.: Ábrahám-Hágár-Sára háromszög. :-))
A katolikus egyetemre pedig rengetegen járnak, akiknek a valláshoz semmi közük, csak valamely más okból ezt az egyetemet választották. :-))

Bernadette írta...

Például azért, mert oda vették fel? :P Én sem a katolikussága miatt választottam, főleg, hogy nem is vagyok katolikus. De nagyon szerettem odajárni és mindenkinek csak ajánlani tudom.

A kedves tanár úrról meg annyit, hogy az ő óráját szerettem a legjobban az összes közül. A félév témája a "szerelem" volt és ezzel kapcsolatban kellett mindenkinek regény részletet felolvasni (én a Vörös és feketéből hoztam egy dialógust), meg mentünk színházba, filmeket néztünk.

És egy olyan embertől, aki az Erotikont kiadta (éppen akkortájt, mikor engem tanított), mit lehet várni :P Ennek tartalma a következő:

"már már pornográfnak minősülő, erotikus fényképeket tartalmazó album oldalain a nem kevésbé szabad szájú költő szexuális pályájának emlékképeit ismerteti vers formájában. A prózai szerelmet hirdető költemények három nagy részt alkotnak: ";Erotikon" (Vagina-dialógok, Nemi szerver, Össze-nem-valóság stb.); "Primitív szerelem" (Felfedezők, Ezt a nőt nagyon, Puhára borotvált trónus stb.); majd befejezésül "A történet vége" (Bálnahangok, Három csattanás, Mintha mozdulatlan lenne stb.)"

Névtelen írta...

Jaja, erre céloztam, hogy azért, mert pl. oda vették fel. Csak próbáltam árnyaltabban, illetve diplomatikusabban fogalmazni. :-))):P:P
Egészen komoly szexuális (ki)képzést kaptatok a katolikus egyetemen. :-)))):P:P:P
Mi az, hogy"prózai" szerelem?? :-))) :P:P:P

Bernadette írta...

Fogalmam sincs, nem én találtam ki a "prózai" szerelem kifejezést :P Bölcsész karon meg mindenféle bölcsességet belénk tápláltak :P

Névtelen írta...

Jójó, nem Te találtad ki...de fél év alatt nem értelmeztétek?? :-))
Milyen egyetem az ilyen?? :-)))

Bölcsész karon...bölcsességeket..???
:-))) Nemáááá... :-))))

Bernadette írta...

De-de. "The medium is the message." vagy "a jó szociológus rácsodálkozik a világra" és hasonlók, viszont kommunikáció szakos létére csak igen kevés hallgató tudja megmondani mi is az a kommunikáció, mert az egy fogós kérdés :P

Bernadette írta...

6:35től jön a lényeg :P

http://www.youtube.com/watch?v=jljZ6EFlOc4

Névtelen írta...

Érdekes, tréfás és tanulságos. :-)) A jövő szakemberei nem tudják definiálni a szakmájukat. :-))))))) :P:P:P

Bernadette írta...

Jobb esetben záróvizsgára majd tudják :P És ha már itt tartunk: szerinted mi a kommunikáció? :))))))

Névtelen írta...

Nagyon leegyszerűsítve:Információáramlás, információcsere, információ átadás személyek és/vagy csoportok között.Illetve lehet akár ember és állat között is, ha van egy közös, mindkét fél által ismert jelrendszer.

Bernadette írta...

Hát azért ez tényleg nagyon leegyszerűsített és pontatlan megfogalmazás :P

Névtelen írta...

Nem esszét, vagy tanulmányt kértél. :-))))
És doktorit sem akartam írni belőle ide. :-)))
A pontatlannal nem értek egyet több okból.
Az egyik, az, hogy jól láthatóan ott van a pont a mondat(ok) végén. :-))))

Bernadette írta...

Irományod sok kérdést vet fel, mivel nem egyértelmű, mit vélsz információnak, mi a különbség kommunikáció és nem kommunikáció között, illetve a színterek és zajforrások jelentőségére is ki kellene térni többek között :P

Névtelen írta...

És így tovább, alapból mindent definiálni. Mit értek és alatt, mit értek vagy alatt,mit értek zajforrás alatt, mit értek színterek alatt ( Klauzál tér, Lövölde tér, vagy akár sintér :P:P) mit értek értés alatt...
:-))))

Bernadette írta...

Hát nem tudom mit szólnának záróvizsgán, ha ilyeneket mondanék kedves oktatóimnak :P

Névtelen írta...

Mosolygás biztosan lenne. :-)) Az meg már egy biztos kettest hordoz magában. :-))) A többit meg kipótolod. :-)))

Bernadette írta...

Szép gondolat :D Lehet, hogy bevethetném az "Everybody loves me" feliratú pólómat is, és egy kedves mosollyal párosítva egyből feljebb kúszik a jegy :P

Névtelen írta...

Búzával, vagy rozzsal??? :-))) :P:P:P

Bernadette írta...

Na jó, inkább hanyagoljuk mára témát, a napomat 6/40 tételes aránnyal zárom :P Így a 20szorosról 6,6666szorosra csökkent a mennyiség :D

Névtelen írta...

Jól van, akkor ne vessél...hanem inkább nevessél. :-)))
Ilyen jól javuló aránynál, teheted is. :-))

Bernadette írta...

Holnap folyt. köv. :P Most meg Fábry megy, de a Barátok közt is jó volt :D

Névtelen írta...

Folyt???
Mekfolytatása következik??? :-)) :P:P

Bernadette írta...

Azt nem ilyen ly-vel írnám :P Azért a magyar helyesírásom talán jobb, mint a francia :D

Névtelen írta...

Jah... :-)) Fülig Jimmy-n nevelkedetél...:-) Mármint helyesírásilag. :-) Francia vonatkozásban nem is a helyesírásodról, hanem a nyelvtudásodról beszéltél. :-))Meg a mindentudásodról. :-)):P:P

Bernadette írta...

Nos, a mai napon szakmai tudásom igazolása történt meg, mivel birtokába jutottam szakdolgozatom értékelésének, ami "jó"-nak bizonyult, legalábbis a konzulens szerint :D

Névtelen írta...

SokaT KELLETT HOZZÁ MOSOLYOGNI??? :p:p:p :-))))))

Bernadette írta...

Mivel a tanár úrnak nincsen autója, ezért csak egy közös vonatúton tudtam elnyerni szimpátiáját egy igen kellemes beszélgetés keretében :P

Névtelen írta...

Még banános viccelődés sem kellett hozzá....?? :-))))

Bernadette írta...

Hát az éppen nem volt, de amikor kérdezte hogy hová valósi vagyok és megmondtam kedves szülővárosom nevét, nos az nagyon megtetszett neki és azóta is serényen érdeklődik, mi újság van e tündéri városkában:D Na mennyire vagy jó földrajzból, főleg kétértelmű városnevekből, esetleg irodalomból vagy kulináris élvezetekből? :P Mert itt mind 3 tényező meghatározó és ettől válik emlékezetessé :D Na és tudod-é, hol van ez az "itt"? :P

Névtelen írta...

Szexárd. :-)))))

Bernadette írta...

Ne má... Azt hittem, nehezet kérdezek :P Na és mit tudsz a szekszárdi bikavérről, miről nevezetes? :D Vigyázz, mit válaszolsz :P

Névtelen írta...

Rengeteg dologról. De ha valamit írok, akkor majd jól... azt írod...hogy nem arra gondoltál. :-))
A pápai áldás, vagy a zenei vonatkozás megfelel?? :-))

Bernadette írta...

Az a legfontosabb mind közül, hogy itt csináltak először bikavért, sőt ezt az elnevezést is egy helyi irodalmár alkotta (kicsoda?) és az egriek csak lekoppintották a jól bevált receptet, viszont vmiért mégis a köztudatban Eger maradt meg a bikavér szülőhazájának :D

Bernadette írta...

Van egy ilyen helyi bölcsesség is: "A szekszárdi bikavér orvosságnál többet ér, aki issza, hóttig él !" :D

Névtelen írta...

Úgy vélted, hogy ha a pápai áldást tudtam, akkor Garay-t nem?? :-)) :P:P
És nem is alkotta az elnevezést... :-)):P:P:P
Csak egy hasonlata átment elnevezésbe... :-))

Mert Eger ismertebb város és jobb a marketingje. :-))
A Szekszárdiak sajnálatára a törökkel ott nem volt olyan kalamajka, így Gárdonyi felelőtlenül nem írt regényt a városról. :-)) :P:P:P

Bernadette írta...

Csak nem gondolod, hogy Mohács után nem tértek be a török ifjak egy kicsit lazítani? :P Még fürdőt is volt idejük építeni szabadidejükben :D De valóban, tényleg nem volt akkora "kalamajka" :D
Én kérek elnézést a gyanúért, hogy nem tudsz Garay és a bikavér összefüggéséről :P Íme a jutalom:D

http://www.youtube.com/watch?v=-ml8NjTjQYo

Névtelen írta...

:-)))
Szép ez a lokálpatriotizmus. :-))
Persze, ha körülnézünk..bár Eger nagy dolog volt nekünk és a történelmünkben és az irodalmunkban...pl Angliánan, illetve inkább Walesben volt egy vár amelyet -ha igaz- 7 évig ostromoltak. Az ostromlól ezren, a védők negyvenen voltak. :-)) De Bizáncot is csak 5 és 10 ezer közötti védő védte a törökök ellen. :-))És gyakorlatilag a szerencsének köszönhették, hogy be tudták venni. Persze az életben nagy szerepe van a szerencsének. :-))

Bernadette írta...

Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy azóta vagyok csak lokálpatrióta, mióta elkerültem itthonról :P Közép-Európa legnagyobb egyhajós templomába is csak ezután merészkedtem be, pedig gimnazista koromban nap mint nap elsétáltam előtte :D

Névtelen írta...

Így szokott ez lenni. :-)))
Miért 'merészkedni' kellett? :-)9
Ki voltál átkozva??? :-)) :P:P:P

Bernadette írta...

Nem önszántamból léptem át a templom küszöbét, hanem egy esküvő kapcsán, amin VIP személyként vettem részt :P

Névtelen írta...

És...mit csináltál...?? :-)))
Utánoztad...Jack Nicholsont??? :-))))) :P:P:P:P

Bernadette írta...

Igencsak meglepődnék, ha Jack Nicholsonnak is azt a megtisztelő feladatot kellett volna teljesítenie mint nekem :P

Névtelen írta...

:-((((
Csalódtam.
Senkit se rókáztál le...??? :-))))))

Bernadette írta...

Uh, miket gondolsz te rólam? :P De íme az igazság: a polgári szertartásom a menyasszony tanúja voltam, a templomban pedig az én feladatom volt vigyázni a csokrára :D

Névtelen írta...

Miért?? :-)) Szekszárdi bortól nem lehet rókázni??? :-))) És ha Nicholson megtette....bor nélkül is..akkor Te miért ne tehetted volna??? :-)))))
Nem a menyasszonyt...csak a násznépet..:-))

Bernadette írta...

Szép is lett volna :P Amúgy nem éppen ehhez a csodás gondolatsorhoz illően, de megragadom az alkalmat, hogy bejelentést tegyek: sikeresen túléltem az államvizsgát, lehet gratulálni :D

Névtelen írta...

Persze, hogy szép lett volna. :-)))
Gondolom...emlékszel, mekkora poén volt a Nicholson jelenete...:-))
Na nem gusztusos...az igaz...de nagy jelenet volt. :-))
Ééééés GRATULÁLOK, GRATULÁLOK, GRATULÁLOK.:-))
http://www.youtube.com/watch?v=7iArJm9gBvg

És ezt..miért küldöm?? :-)) :
http://www.youtube.com/watch?v=ZgNA6dIDAjk&feature=related

Bernadette írta...

Hát az az igazság, hogy ez a nagy jelenet nekem eddig kimaradt, fogalmam sincs melyik filmjében történt :P
Köszönöm a gratulációt, de tényleg megérdemlem, mivel még borzalmas tortúraként és kínzásként él emlékeimben az a 45 perc, valóban megszenvedtem a diplomámért :D

http://www.youtube.com/watch?v=N9fr5QkDWYs

Elton John is vhogy így kapcsolódik ide, mint amilyen témakört az előbbi klip címe is sugall? :D

Névtelen írta...

Sejtettem, hogy így van..már az előbb meg is küldtem a jelenetet. :-))
Naggyon jó film, vedd előjegyzésbe. :-.)))

Nem..Elton John úgy kapcsolódik, hogy június 8-án koncertezik a Sportarénában. :.))

Bernadette írta...

Igen? Na, ezt nem is tudtam :D Mondjuk az ilyen nagykoncertek sose csábítottak, mert egy rakatnyi pénzért jó esetben 2 centis nagyságban láthatom az adott sztárt. Viszont néha engem is rá lehet venni ilyen hülyeségekre :D Vmikor tavasszal megkért az egyik elszánt barátosném, hogy kísérjem el vmi hotelhez, hogy megnézhessük hogy szállnak fel a buszra az AC Milan játékosai. Kb. 3 óra álldogálás után az volt a jutalom, hogy egy pillantra láthattam David Beckham-et illetve Győzikét meg Gianni-t is, nagy élmény volt :P

Névtelen írta...

Ha már rakatnyi pénzt fizet az ember...akkor elöl kell lenni.:-)
3 órát álltál Győzikéért?? :-) Az tényleg nagy dolog és nagy élmény.:-)

Bernadette írta...

Az volt, főleg hogy forgattak is, lehet hogy háttérként benne vagyok az egyik Győzike show-ban :D
Legutóbb a Madonna koncert jegyárait néztem meg kíváncsiságból, aztán amennyiért jó helyről lehetett volna nézni, hát annyiért inkább vennék egy márkás cipőt vagy kabátot :P

Névtelen írta...

Na, megint elszállt, amit írtam:-(, xar ez a rendszer. :-(
Megkezdődött filmes karriered?? :-)) :D Hol lehet látni, hol lehet kapni DVD-n?? :-))) És Győzike mellett....írd meg, írd meg, írd meg!!!! :-)))Madonnára nem vágytam, pedig szeretem jópár számát. De nem bántam, hogy nem voltam ott.
És pont annak a jegyárait nézted?? Tudtommal a legdrágább jegyek arra voltak tavaly.
És a MÁRKÁS cipő és a MÁRKÁS kabáűt is jó dolg...de egy jó koncert élményét meg sem közelíti. :-)) :D:D

Bernadette írta...

Egyik barátnőm ment Madonna koncertre aztán ő mesélte, hogy milyen jó üzletet csinált a 15000 Ft-os jegyét sikerült a kategórián belüli legjobb helyre vennie. Mondtam neki, hogy számolja ki, abból hányszor mehetnénk a Madáchba a megszokott helyünkre, emelet szélére :P De én inkább a ruha, cipő, könyv, dvd vagy vmi új, hasznos műszaki kütyü híve vagyok, ha mindenképpen el kellene költenem 15000 Ft-ot. :D
Filmes karrierem meg már korábban elkezdődött, Győzike csak a második állomás :P

Névtelen írta...

Ügyes volt a barátnő. De az eső is esett épp akkor.:-((
Jah..ha Te mindent átszámolsz kütyükre, ruhákra, cipőkre..mint a pasik egy része korsó sörökre... :-))):P:P:P
Nem csak a győzike...show...
Hűűűűűűű. :-))
Való világ?? Big Brother??? :-)))))

Bernadette írta...

Egyszer egyik pasi haverom átszámolta, hogy az egyhavi egyetemi ösztöndíjából mennyi korsó sört tudna venni :D
Nem valóságshow, hanem Megasztár 2-es koncertfelvétel :P

Névtelen írta...

Te is így csinálsz..csak ruha és egyéb neműben. :-))
Persze..lehet, hogy csupaszon. :-)):P:P
Megasztáááár??? Mit énekeltél?? Hányadik fordulóban estél ki?? :-))

Bernadette írta...

Hát most eszembe jutott, hogy nő lévén mennyire prakitus gondolkodásom van és mire költöttem el legelső ösztöndíjamat, amit első saját keresetemnek tekintettem :D Vmi tipp? :P
Megasztár 2 koncert a Westendben 2006 nyarán és a TV2 leadott egy "Csillagok útja" című koncertfilmet, amin lassításban felfedeztem magam a nagy tömegben :D Ja és egyszer a Tolna Megyei Népújságban egy fénykép is jelent meg rólam (és 3 társamról is) mint a dél-dunántúli regionális operaverseny ezüstérmeseiről :P

Névtelen írta...

Van, de nem mondom meg. :-)))))
Végignézted lassítva a koncertfimet...magadat keresve?? :-))
És..nem csak celebkarrier..hanem operaénekesi is...?? :-)))

Bernadette írta...

Hát ha nem tippelsz, akkor én se árulom el :P Hogyne néztem volna meg lassítva a tömegjeleneteket, hiszen nem mindenkinek adatik meg, hogy szerepelhet a TV2-n :D Úgyse nagyon van ilyen, hogy celeb operaénekes, akár én is lehetnék az első :P Már a verseny kapcsán úgyis tudok pár áriát, és az operák történetében abszolút jártasságom van, szóval, lehet, hogy ez a jövő :P

Névtelen írta...

Nem írhatom ide...az elsőként felmerülő tippemet. :-))))) :P:P:P:P
Hajós András féle...készülés????
"Benne leszek....." :-)))
Aztán...úgy ne járj a pasikkal.. mint Laura de Pirelli járt Vanek úrral. :-)))

Bernadette írta...

Azt írsz ide amit akarsz, legfeljebb megsértődöm és nem válaszolok :P De úgy látszik mégsem vagy túl jó gondolatolvasó, vagy nekem megy túl jól az okklumencia :D
Nem olvasok P. Howard-ot, úgyhogy a fenti sztorit sem ismerem... még :D

Névtelen írta...

Nem azt írtam, hogy nem írhatom Neked, hanem, hogy nem írhatom IDE. :-)))
És szó sem volt gondolatolvasásról..tippet kértél.:-))
Az meg olyan, ami elsőre bekattan. :-)))
Semmi Rejtő??? Jujjj. Miért nem?? Hogy hogy??

Bernadette írta...

Veled egyszerűen nem lehet vitatkozni... ez olyan idegesítő :P Amúgy meg női logikával egyszerűen kikövetkeztethető a megoldás, de sajnos ezzel nem sokat segítek :P
Semmi Rejtő Jenő, mert még senki nem csinált hozzá kedvet. :D Másrészt meg... hmmm.... ezt meg én nem mondhatom el itt, mert megsértené virtuális inkognítómat. :P Majd talán márc. 31. után, hogy ilyen titokzatos maradjak:D

Névtelen írta...

Vitatkozni lehet..hiszen látod, hogy megy :-))) Csak az bosszant, hogy nem tudsz legyűrni .:-)))
Női logikával az is egyszerűen kikövetkezethető, hogy én mire tippeltem(figyelembe véve, hogy pasi vagyok).:-))))
Miután van humorod..Rejtőt imádni fogod.:-))
Milyen inkognitóról beszélsz???? :-)))
Te azt hiszed...hogy inkognitóban vagy???? :-)))):P:P

Bernadette írta...

Nekem mindig igazam van, még akkor is, ha nincs - aki ezt az aranyszabályt betartja, azzal békességben élek :P
Női logika - férfi logika -erről eszembe jutott egy agysejtes vicc, de azt inkább máskor:D
Amíg meg nem tudsz Rejtő Jenővel összefüggésbe hozni, addig igen is van némi inkognítóm :P

Névtelen írta...

Én nem mondtam, hogy nincs igazad, csak azt, hogy nem tudtál legyűrni. :-))
A női-férfiról nekem a Női agy, férfi ész c. könyv (korábban Agyszex címen jelent meg))jut eszembe.
:-)))Az egy agysejteset ismerem. :-))
Meg az agyevő bogarasat is. :-))
Mi az a 'némi' inkognitó??? Az inkognitó elég jól definiálható és a fogalmába a némi elég nehezen fér bele. :-))
De..inkognitóról is Rejtő:
Az uralkodó inkognitóban a kar kinenni a kikötői alvilágba és Fülig Jimmyvel beszélgetnek róla:
"Mindig gyorsnak lenni!
- Napóleon szerint is a gyorsaság fél siker...
- Tüskés Vaneknek is ez a véleménye. Úgy mondja, hogy az nevet utoljára, aki először üt...
- Azt hiszem... ilyesmire nem kerülhet sor... Egy uralkodó mégsem mehet ilyen messzire a tapasztalásban.
- Azért nem árt az ilyent tudni. A karmatlai Radzsa is igen nagy úr, és szintén széttekintett egyszer álruhában Hongkong kikötőjében. Senki sem merte megérinteni, amikor megmondta a rangját. Na de amíg megmondta! ... Ott mi volt! Egy ideges ismeretlen valamilyen okból odament az álruhás Radzsához, és hirtelen negyvenháromszor pofon ütötte, úgyhogy nem is volt idő bemutatkozáshoz. Azóta a Radzsa csak úgy megy végig a kikötőnegyedben, hogy hírnökök járnak előtte, akik szétkürtölik nevét és hatalmát."
:-))))
Rejtő jogutód nem lehetsz, nert akkor olvasál volna már tőle...különben is Svájcban élnek a jogutódok, tudomásom szerint. :-))
Egy Rejtő paródiám 'írója': El Rejtő Jenő( P(l). Howa)
:-))

Bernadette írta...

http://www.vicclap.hu/vicc/10876/?a=n

A némi inkognító azt értem, hogy ha pl. bármelyik közelebbi ismerősöm idevetődne és elolvasná az összes bejegyzést és hozzászólást, az sztem rájönne, hogy ki írta őket, viszont ha példának okáért egymás mellett ülnénk a metrón, nem jönnél rá, hogy én voltam az :P

Névtelen írta...

Valószínűleg így lenne. Bár...kis időráfordítással..ezt a némi inkognitót is meg tudnám szüntetni. :-))
És közben 'beugrott', hogy csak az egyik Rejtő jogutód él Svájcban. :-))

Bernadette írta...

Ha én Rejtő jogutód lennék, akkor biztos Svájcban élnék :P Nem kétséges, hogy megszüntethető ez a némi inkognító is, már így is túl sok elszórt infót hintettem el nem virtuális énemről :D
Amúgy ezt a "némi inkognító" kifejezést szabadalmaztatnom kellene, akárcsak egy korábbi aranyköpésemet, amit éppen nyelvészet szóbeli vizsgán alkottam: "pozitív megbélyegzés". Kedves nyelvész tanárom mosolyogva kérdezte meg, hogy az meg mi a csoda :P

Névtelen írta...

És ha Mikszáth, akkor hol?? Vagy ha József Attila jogutód?? Bár az Ő szerzői jogvédelme már lejárt. :-))
Látod, látod. :-)) Tehát nulla lenne az inkognitód, még a képi is, ha meg akarnám szüntetni. :-) És akkor a metrón is felismernélek. :-)))
Kazinczy...büszke lenne Rád. :-))

Bernadette írta...

Ha Mikszáth vagy ha József Attila jogutód lennék, biztos sok pénzzel a zsebemben vhol a tengerparton süttetném a hasamat :P

Névtelen írta...

A Balti, vagy a Jeges tenger partján?? :-))

Bernadette írta...

Nem tudom, arrafelé mennyit süt a nap, de inkább vmilyen mediterránabb vidékre vágynék :P

Névtelen írta...

Ott..fél évig is süt a nap egyhuzamban. :-)) Akkor...mégis megfelel?? :-)))

Bernadette írta...

De mediterránnak akkor sem mediterrán. :P Bár a hangulatos mediterrán zenéket akár net segítségével is oda lehetne varázsolni :D

http://www.youtube.com/watch?v=zRDVQT_MT-o

http://www.youtube.com/watch?v=Pflp9MdhXSM

http://www.youtube.com/watch?v=6S-7Ap6J_FU

http://www.youtube.com/watch?v=RNXX2iGRlpc

Névtelen írta...

Akkor...ezek szerint...maradhat észak?? :-)))

Bernadette írta...

Inkább délre mennék, de azért nem a pingvinekig :P

Névtelen írta...

Nem szereted ezeket az aranyos állatkákat??? :-))) :-(((

Bernadette írta...

Leginkább a kutyákat szeretem, illetve a koala meg a panda macikat. :D Ami nem szőrös, az szóba se jöhet :PP

Névtelen írta...

Na...ha nem nyílt fórun lenne ez....akkor nem hagynék ki pár poént. :-))))) Kutyák közül..melyikeket főleg? A Pandákról nem kérdezem ugyanezt. :-))

Bernadette írta...

A Szépség és a szőr című filmet láttad? Mert ahogy abban kinézett kedvenc Sherlockunk... - szóval egyértelműen az állatvilágra vonatkozik kissé kétértelmű mondatom :D
Kutyák közül természetesen a sajátomat szeretem főleg :P A palotapincsik igazán szeretetre méltó élőlények :D

Névtelen írta...

Az...hogy mire vonatkoztatva írtad...egy dolog...és hogy én mire asszociálok...pasi lévén...az -mint látjuk- egy teljesen más dolog. :P:P:P:D:D
Csak picik. :-)
Nekem a skót juhász a kedvencem. :-))

Bernadette írta...

Akkor minden bizonnyal olvastad/láttad a Lassie hazatért :D Szombat este lesz egy Lassie film az Rtl klubon, ajánlom figyelmedbe :P
Én a kisebb termetű kutyákat szeretem, és ha az enyém nem lenne féltékeny mindenre, akkor valószínűleg egy yorkshire terrier, egy westie, egy francia buldog meg talán egy mopsz társaságában tengetné napjait :D

Névtelen írta...

A yorkshire terriert is szeretem. :-)) Féltékeny kiskutya egy idő múlva megszokná, hogy nem egyedüli kedvenc. Láttam már ilyent. Egy két hónapig látványosan útálták egymást..azután meg olyan jól eljátszadoztak egymással..hogy csak na. :-.))
Ne kérdezd, hogy a csak na...hogyan játszadozik. :-)))))

Bernadette írta...

Nekem is van kutyám, úgyhogy sejtem mire célzol, sőt a palotapincsik kifejezetten perverz jószágok - szerintem nekem már egy kutya se tudna meglepetést okozni :P

Névtelen írta...

Ha perverz jószághok...akkor nincs gond a kutyusoddal...hiszen megállapodtunk abban, hogy Neked is vannak perverzióid. :P:P:P
Nah..ez az egy kuzya se...már megint költői túlzás.
Ha van videód és van Spektrum csatornád, akkor hétköznap délelőttönként -ha akarsz- fel tudsz venni kutyanevelési műsort. :-))

Bernadette írta...

Azért a Fábry Show-ba nem jelentkeznék, az olyan a kutya mint a gazdája versenyre :P Amúgy meg már 13 éves pincsiről van szó, úgyhogy a megneveléséről lekéstem :D
És illik ide a következő idézet: "Azok az emberek, akik nem tudják milyen a szappan íze, még valószínűleg sohasem fürdettek kutyát" :P

Névtelen írta...

Fábry Show-t is nézel??? :-)) És..miért nem jelentkezel??? :-)) Nincs köztetek hasonlóság??? :-))))) Az idézet jó. :-)))

Bernadette írta...

Sose szerettem a Fábryt, de az utóbbi időben vmilyen oknál fogva nézni szoktam. :D Csütörtök este nem sok jó műsor megy a tévében, viszont a fotel nagyon kényelmes és nem szívesen kelek fel belőle Barátok közt után :P

Névtelen írta...

Megint perverz vagy?? :-)) :P:P
Vagy csak vágysz egy kis perverzióra..porno csatornád nincs....így marad a Fábry? :-)) :P:P

Bernadette írta...

Most ebben mi volt a perverz? :P Ha kipróbálnád akár a legegyszerűbb relax fotelt, valószínűleg nem szívesen kelnél fel belőle :D

Névtelen írta...

A Fábry nézés a perverz. :-)) Te is tudod, hogy arra értettem. :-))))

Bernadette írta...

Honnan tudjam mire gondolsz, megbeszéltük, hogy még fejlesztem a gondolatolvasó képességemet :P

Névtelen írta...

Azt gondoltam, hogy ismersz már kicsit. :-((( És még milyen képességeidet fejleszted?? :-)

Bernadette írta...

A kommunikációs képességeimet :D Bár a gondolatolvasás is besorolható e kategóriába :P

Névtelen írta...

Ennyi elég is..a boldoguláshoz. :-9) Sőt talán a bldogsághoz is. :-)) Bár...ez utóbbit lehet, hogy vissza kell vonnom ( lásd Mel Gibson: Mi kell a nőnek?) :-)) :P:P

Bernadette írta...

Mel Gibson külön kategória, azaz ő szegénységi bizonyítványa, hogy hosszútávon nem tudta kamatoztatni ezt az égi áldást :P

Névtelen írta...

De a jelzett film...jó. :-)))

Bernadette írta...

Szerintem meg inkább a gyengébb romantikus vígjátékok közé sorolandó, de ízlések és pofonok :P Mondjuk éppen az sem jött be annyira :D

http://www.youtube.com/watch?v=rZSJ5NDbh-0

Névtelen írta...

Ha nem..hát nem.
Bár az a mottótok..hogy jó az ízlésetek. :-)) :P:P:P

Bernadette írta...

Azzal nincs is semmi probléma :P Egyébként ez a mottó nem az én kreativitásomnak köszönhető - de nagyon tetszik :D

Névtelen írta...

Ezt...ki mondja???? :P:P:P :-)))

Bernadette írta...

Találd ki! :P

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates