2010. május 13., csütörtök

Egy lányról

Eredeti címén An Education, amely kb. oktatást jelent, de leginkább tanulság értelemben szánhatták a film készítői. Az Egy lányról afféle romantikus dráma: 16-17 éves középsulis lányról szól, akinek egy férfi megváltoztatja addigi életét – ám mindez kevés lenne ahhoz, hogy ennyi díjra jelöljék és emlékezetes alkotássá váljon.

Díjak és jelölések:
BAFTA-díj (2010) - Legjobb női alakítás: Carey Mulligan
Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (2009) - Legjobb női alakítás: Carey Mulligan

BAFTA-díj (2010) - Legjobb film jelölés: Amanda Posey, Finola Dwyer
BAFTA-díj (2010) - Legjobb rendező jelölés: Lone Scherfig
BAFTA-díj (2010) - Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Alfred Molina
BAFTA-díj (2010) - Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Nick Hornby
BAFTA-díj (2010) - Legjobb jelmeztervezés jelölés: Odile Dicks-Mireaux
BAFTA-díj (2010) - Legjobb smink és maszk jelölés
Golden Globe díj (2010) - Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Carey Mulligan
Oscar-díj (2010) - Legjobb film jelölés: Finola Dwyer, Amanda Posey
Oscar-díj (2010) - Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Nick Hornby
Oscar-díj (2010) - Legjobb női alakítás jelölés: Carey Mulligan

Az első szerelem gyönyörű, ám egyben fájdalmas példáját láthatjuk. Jenny élete egy esős napon változik meg, amikor egy kedves férfi (nála vagy kétszer idősebb) hazaviszi a buszmegállóban csellóval a kezében álldogáló leányt. Sokat gondolkoztam a folytatáson. Még talán azért én sem vagyok annyira idős, hogy ne emlékeznék rá, milyen volt 16 évesnek lenni. Ami Jenny-vel történt, azt minden ilyen korú lány álma: egy igazi férfi meglátja benne a nőt. A film után pedig minden nő, aki lúzernek érezte magát amiatt, hogy nem kopogtatott be nála anno a nagy ő tinikorában, most igazolva láthatja magát: semmit nem szabad elkapkodni. Így leginkább a húszon felüli korosztálynak való az Egy lányról, a fiatalabbak szerintem nem igazán értenék meg.

Így az egyik oldalt ismerem, de azt már nem feltétlenül értem, mi motiválhat egy 30-as férfit, hogy tinilánnyal kezdjen ki – de tulajdonképpen a film végén valamiféle válasz születik erre, hogy nem jött be neki az eddigi élete és valami változatosságot akart. Jenny részéről pedig szerintem nem is igazán a férfinak szólt a rajongás, hanem annak az életstílusnak, amit általa elérhetett. Belegondoltunk már abba, mi történik, ha minden álmunk beteljesedik? Jenny elért mindent: rajong érte egy férfi, elviszi álmai városába, minden idejét a kulturális élvezeteknek szentelheti. Ha a sors úgy hozta volna, hogy mellette tölti le hátralévő életét, valószínűleg igen hamar kiégett volna és depresszióssá vált volna. Ám neki szerencséje volt: a film végén is kiderül, mennyire talpraesett lányról van szó, akinek szüksége volt egy nagy pofonra az élettől, hogy az egyenesbe jöjjön.

Mint a fentiekben olvashattuk, a Jenny-t alakító Carey Mulligant minden jelentősebb díjra nomináltak játékáért. Több helyen olvastam, hogy ez méltatlan és csak megpróbálta Audrey Hepburnt utánozni. Szerintem aki látott már bármilyen Audrey Hepburn filmet, tudhatja, hogy ennek köze sincs hozzájuk. Az igaz, hogy a filmbéli Jenny viselte úgy a haját, ahogy annak idején Audrey egy-két filmben, de valószínűleg ez volt a divat a puccos helyeken, hiszen ugyanabban az időben járunk. Amúgy meg külsőségekben is nagy különbségek vannak, mert az én szememmel nézve, Audrey kifejezetten szép arcú volt, míg Carey teljesen hétköznapi. Viszont Carey egyértelműen nagy tehetség, ehhez nem fér semmi kétség. A férfit játszó Peter Sarsgaard is rendkívül jól játszott: tökéletesen benne volt e karakterben, annak minden sármjával majd ellenszenvességével együtt. További plusz pont Alfred Molina és Emma Thompson mellékszerepe, mindketten üdítő színfoltjai voltak a filmnek.

Összességében azt kell mondanom, hogy régen láttam ennyire jó romantikus filmet. Teljesen bele tudtam élni magam, szerettem a színészeket és maga a történet is hitelesnek tűnt. Szerintem az Egy lányról leginkább az álmokról és azok valóra válásáról szól – igazi tündérmese, amely mégis valóságos. Továbbá a felnőtté válás nehézségeinek is tanúi lehetünk, illetve a szülői felelősséggel kapcsolatban is felvet pár kérdést a film. Én nagyon szerettem, csak ajánlani tudom. Nem érzem lerágott csontnak e témákat, hiszen mindig aktuálisak és az Egy lányról tud újabb színt is vinni a viszonylag sablonosnak tűnő témákba.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates