2010. augusztus 26., csütörtök

Repo Men - Végrehajtók

Ha van valakinek egy kedvenc színésze - szerintem - természetes, hogy minden új filmjét megnézni. Egyedül ennek okán tekintettem meg a Repo Men (magyarul asszem Végrehajtók címen fog futni még ki tudja mikor és milyen formában) akciófilmet, ami egy kicsit sci-fi is meg horror-elemeket is tartalmaz, legalábbis a véres jelenetek szempontjából. Amúgy az is érdekes, hogy miért vállalnak (fő)szerepet egy ilyen filmben a színészmesterséget magason fokon űző aktorok, mint Jude Law, Forest Whitaker vagy Liev Schreiber. Nos, aki legyőzi minden ellenszenvét az agyatlan akciófilmekkel szemben és megtekinti a Repo Ment, szerintem nem fogja bánni - ugyanis kicsit többet kap szimpla vérontásnál.


A film sci-fi momentuma ott köszön be, hogy a Repo Men a jövőben játszódik, amikor annyira szennyezett a föld, hogy egyre több ember szorul szervátültetésre, ám egyre kevesebb a donor. Így az üzletvilág teljes mértékben uralma alá veszi az egészségipart: a technikai fejlettség már olyan szinten áll ekkoriban, hogy mesterségesen létrehozott szervekkel helyettesíthetők az eredetiek. A bökkenő ott van, hogy nagyon sokba kerül - viszont lehetséges hitelre vásárolni és részletekben törleszteni. Ám ha ez nem történik meg, vissza kell szolgáltatni a cégnek a terméket. A két főhős Remy (Jude Law) és Jake (Forest Whitaker) behajtók, - nem mellesleg kiskoruk óta legjobb barátok - akik visszaviszik a fizetetlen szerveket: szép munka. :)


A film első egységében bepillantást nyerhetünk a behajtók életébe - kicsit ironikus köntösbe bújtatva sajnálatot ébreszt bennünk szerencsétlen sorsú főhőseink irányába, de summázhatjuk, hogy legalább a barátság még a jövőben is értéknek számít, ha más nem is. Igen ám, de az egyik behajtás alkalmával szerencsétlen baleset történik: a defibrillátor annyira kiüti szegény Remy-t ügyfele helyett, hogy ő is bekerül a gépezetbe - hitelre új szivet kapott... Remy már az első pillanatban tudja, mi lesz a dolog vége, hiszen magánéleti válságban van, de azelőtt se vetette fel a pénz. Így innentől kezdődik a film akció-része: menekülés saját fajtája elől, a kiút keresése és természetesen a barátság mélysége is terítekre kerül, mert különös véletlen folytán Jake-t küldik érte.


A film horror-jellegéről is beszélnék kicsit. Engem, aki Grace klinika rajongó, nem nagyon zavar felnyitott testet látnom, meg hogy valakiben turkálnak. Ahogy az ilyen belezős filmekhez illik, itt sem drámain, hanem kellő humorral fűszerezték a behajtásos jeleneteket - de azért az érzékenyebb lelkületűek készítsék fel magukat, hogy lesznek benne durva részek. A tetőponton, amikor Remy és mellészegődött társnője (akinek kevesebb valós szerve van, mint mesterséges) megpróbálják kiiktatni a rendszerből szerveiket, akkor rájönnek, hogy ez csak kódszám leolvasással lehetséges és ugye ahhoz meg kell nézni a beültetett dolgot a testükben. Nos, azt nem árulom el mi lesz a végkifejlet, de azért annyit igen, hogy próbát tesznek - és vagdosnak meg turkálnak egy kicsit...


Most pedig visszatérnék eredeti kérdésemre: vajon miért vállaltak szerepet napjaink legjobb színészei egy ilyen filmben? A válasz igen egyszerű: azért mert jó a film. Mindamellett amit az előbbiekben kifejtettem - hogy az akciófilmek tipikus kliséit tartalmazza és kicsit gusztustalan - szerintem rendkívül eredeti maga az elgondolás is, érdekes jövőképet fest illetve van egy olyan csavar a végén, ami nagyon pofánvágja a nézőt. Igaz, volt benne 1-2 utalás a dologra, de annyira leköti a nézőt az akció meg az izgalom közben, hogy csak utólag jut eszünkbe, hogy igen, erre akár rá lehetett volna jönni. Ez a film nem éppen az az ökörség aminek elsőre tűnik: engem elgondolkodtatott, hogy valóban idáig juthat-e a világ, ha minden így megy tovább mint most, illetve a barátság is vajon mennyire erős kötelék, ha saját életünkről van szó.


Úgy éreztem, hogy mindhárom színésznek (Jude Law, Forest Whitaker és Liev Schreiber) jutalomjáték és kikapcsolódás volt e film, mivel láthatóan élvezték szerepeiket. Liev játszotta a gonosz cég nagyfőnökét, aki szerencsétlen beteg embereket beleviszi a csúnya üzletbe és gátlás nélkül rájuk küldi majd a behajtókat. Szerintem Liev Schreiber nagyon jó színész, ezt már több filmjében bizonyította a legkülönbözőbb karakterek megformálásával (komikus a Kate és Leopoldban, vadember az X-Menben, drámai véna a Színes fátyolban illetve utóbbi kettő ötvözete az Ellenállókban). Itt pedig egy zseniális negatív figurát láthatunk tőle.
Az Oscar-díjas Forest Whitaker kisujjából rázta ki ezt a szerepet: volt benne egy kis dráma és egy kis akció is - ő ezeket rutinosan hozza, nem is nagyon fényezném tovább, hiszen mindenki ismeri képességeit.
Jude Law-ról is annyi mindent olvashattunk már e blogban, igazából nem sok újdonságot hozott e filmmel, csak megerősítette, hogy még mindig a topon van. Jude nem nagyon szokott akciófilmekben játszani, sőt szerintem ez az első ilyen neki. Kicsit az A.I. - Mesterséges értelem jutott eszembe, talán a futurisztikus jellege miatt. Viszont hiteles volt e szerepében is, még akkor is, ha ő nem kifejezetten akcióhős, hanem egy vérbeli angol színész.


Nem mondom, egyik színész sem nyújtotta e filmben élete alakítását, sőt nem is volt ez egy olyan hej de jó film, viszont becsületére válljék, hogy műfajában rendkívül színvonalas. Mint mondtam pörgős, váratlan fordulatos, ironikus, elgondolkodtató és a színészek is nagyon jók. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki nem riad meg egy kis vértől és zsigertől. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates