2010. augusztus 16., hétfő

Elvis Presley élete

A legendák örökké élnek. Elvis Presley minden kétséget kizárva e kategóriába sorolható. Mindenki ismeri nevét, hajviseletét, táncmozdulatait. Dalai a mai napig töretlen népszerűségnek örvendenek, generációk nőttek fel rajtuk.

1935. január 8-án látta meg a napvilágot Elvis Presley a Mississipi állambeli Tupeloban. Ikertestvére halva született. Tizenegy éves korában a család Memphisbe költözött. Ekkortájt kapta Elvis édesanyjától az első gitárját, amivel zenei karrierje elkezdődött. 1956-ban jelent meg első lemeze és a folytatást innentől már mindenki tudja. Neve egybeforrt a rock and roll-lal, bár nem ő ötvözte először a feketék és a fehérek zenéjét. Életében több mint ötven lemeze jelent meg és harminc filmben szerepelt.Elvis magánéletében fontos szerepe volt az 1958-as évnek, ugyanis ekkor besorozták. A németországi Wiesbadenbe került, ahol megismerkedett a nála tíz évvel fiatalabb Priscilla Ann Beaulieu-vel, akit 1967-ben feleségül vett. Egyetlen gyermeke, Lisa Marie e házasságból született.


Ám 1958-nak más szempontból is kiemelt jelentősége van a Király életében. Katonai szolgálata közben került kapcsolatba a serkentőszerekkel. Eredendően azért szedte őket, hogy éber maradjon. Leszerelés után gyakran érezte fáradt magát, mivel nem tudott eleget pihenni. A nyilvánosság előtt viszont frissnek kellett tűnnie, ezért egyre nagyobb mennyiséget használt a drogokból.1973-ban elvált feleségétől és innentől nem volt megállás a lejtőn. Függősége egyre inkább elhatalmasodott, a gyógyszerek felemésztették szervezetét és elhízott. Féltestvére így emlékezik vissza a baljós 1977. augusztus 16-ról: „Tudtuk, hogy Elvisnek sok gondot okoznak a gyógyszerek. Előfordult, hogy le kellett mondani miattuk koncerteket, amikor túl sokat vett be belőlük. Amikor a hírre, hogy rosszul van, Memphisbe siettem, arra gondoltam, hogy most megint lefújunk egy turnét. Csak akkor jöttem rá, hogy baj van, amikor berohantam a fürdőszobába és ott találtam Elvist embrió-pózban. Tudtam, hogy itt nincs mit tenni, végleg elhagyta az épületet.”A serkentőszerek okozta szívrohamba halt bele Elvis. Egyes kutatások szerint az is szerepet játszhatott, hogy kis testsúllyal született. Az ilyen emberek fokozottabban ki vannak téve a szívbetegségeknek - vélekednek az orvosok. Bármi is volt az ok, nem változtat a tényen, hogy a Király végleg eltávozott közülünk. Vagy mégsem?Az Elvis-kultuszhoz hozzátartozik az a feltételezés, hogy a Király él. Legelső bizonyíték Elvis nevének anagrammája: „lives” azaz „él”. A ’80-as évektől folyamatosan napvilágot látnak beszámolók, hogy a világ különböző helyein felbukkant. Látták már hamburgeresnél Michiganben, lakókocsiban Lousianaban, Osakában hastáncolni, Csehországban mozdonyvezetőként vagy Angliában kék antilopcipőt próbálni. Valószínűsítik, hogy Elvis halálát csak megrendezték és jelenleg egy kábítószer-ellenes ügynökségnek dolgozik, ezért tűnik fel a világ számos pontján. Lakóhelye Buenos Aires környékén lehet.

Ha azt gondolnák, hogy ezeket az elvadult feltételezéseket nem lehet felülmúlni, akkor tévedünk. Egyesek szerint a földönkívüliek elrabolták. Mások szerint Elvis volt az első ember, akit több ezer példányban klónoztak. Mindennap bemutatkozhatott egy Elvis, viszont aki 14-én volt soros tovább akart maradni és a többiek kivetették maguk közül. Közös elhatározás alapján mára csak Elvis-imitációként élnek tovább.Az viszont már tény, hogy az amerikaiak hét százaléka hiszi: Elvis Presley még él. Kicsoda valójában Elvis? Énekes, gitáros, színész, zeneszerző, táncművész, divatikon netán földönkívüli? Mindenki döntse el maga. Egy azonban biztos: Elvist illetően senki nem marad vélemény nélkül.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates