2010. augusztus 19., csütörtök

The Runaways

Igazság szerint nem is tudom miért ültem neki ennek a filmnek: egyrészt Kristen Stewart nem a szívem csücske, másrészt az ilyen női rock-bandákért sem rajongok, amikről e film szól. Talán egyedül Dakota Fanning érdekelt, de ő is csak azért, hogy megdöbbenhessek: „jé, mennyire megnőtt a Nevem Sam óta!” Hallani lehetett a filmmel kapcsolatban bulvárhíreket, hogy Kristen Stewart-ot lecsukhatnák a 16 esztendős Dakota megrontásáért (bizonyos leszbikus jelenetek miatt), illetve, hogy Dakota annyira kivetkőzött magából e filmben, hogy rá sem lehet már ismerni. Kb. ennyi előismerettel vágtam neki a filmnek, magam is meglepődtem, hogy a The Runaways egy együttes neve. XD



„A The Runaways nevű zenekar volt az első igazán sikeres csak lányokból álló rockbanda. 1975 végén alakultak, mikor két tinédzser lány, a ritmusgitáros Joan Jett (Kristen Stewart) és a dobos Sandy West (Stella Maeve) azzal fordultak a híres producerhez, Kim Fowleyhoz (Michael Shannon), hogy ők lesznek a legújabb sztárcsapat. Kim fantáziát látott bennük, így újabb tagokat toborzott, köztük az énekesnő Cherie Curriet (Dakota Fanning), a szólógitáros Lita Fordot (Scout Taylor-Compton) és a basszusgitáros Jackie Foxot. Ők lettek hát a The Runaways, akik alig 16 évesen kiadták első albumukat, és egyenes út vezetett a hírnévhez. De amilyen gyorsan jött a siker, olyan gyorsan el is múlt, és alig 4 év közös zenélés után felbomlott a banda.” – olvasható a Wikipedián.


A The Runaways-ről még annyit tartanék fontosnak megemlíteni, hogy a Kristen Stewart által alakított Joan Jett az együttes felbomlása után nem kisebb slágerrel robbant be a köztudatba, mint az alábbi videó – természetesen e dalt én is ismerem időtlen idők óta, csak eredeti előadójának nevét nem tudtam.




Dakota Fanning tényleg jócskán megnőtt, igaz, ezt már az Alkonyat-filmekből is tudhatnám. Viszont itt teljesen új oldaláról mutatkozik meg. Szerintem most is legalább annyira tehetséges, mint gyerekkorában, nagyon jól játszik. Igaz, hogy csak 16 esztendős és még a sok filmes tapasztalattal háta mögött sem várható el tőle, hogy úgy klappoljon minden mint a nála 10-20 évvel idősebb hollywoodi nagyágyúknál – szóval erre ne számítsunk, de korosztályát tekintve mindenképpen első osztályú amit kapunk tőle. Sőt, még többet is az átlagosnál, hiszen énektudását is megvillantja a néző előtt:




Kristen Stewart viszont továbbra sem győzött meg. Nem tartam valami nagy színésznőnek: akárcsak az Alkonyat-filmekben, itt is kb. két arckifejezést használ, ugyanazzal a színészi palettával formálja meg Joan Jett-et, amivel Bellát - pedig a két szerep nem sokban hasonlít egymással. Az egyértelműen baj nála, hogy az arcával nem tud mit kezdeni - nagy hiba és nagy hiányosság. Viszont valamilyen megmagyarázhatatlan módon azt érzem rajta, hogy mégis csak igyekszik beletenni magát mindkét karakterbe és lehet, hogy éppen ezzel van a gond, hogy túlzottan is. Akár Bella, akár Joan Jett is Kristen Stewart-os lett és nem Bellás vagy Joan Jett-es - nem tudom érthetően fogalmaztam-e. Szóval, amit Kristen Stewartról látunk a díjátadókon, nyilatkozataiban stb. az jön le, hogy állandóan vakaródzik, kicsit tapló módon beszél és általában zavarban van, bizonytalan. Szerintem mindez tökéletesen visszaköszön szerepeiben is, ahelyett, hogy azokból a karakterekből hozna ki valami újat és elvonatkoztatna saját magától.


Összességében ez a film nekem olyan egyszer nézhető kategória. Valamit tanultam belőle is, hiszen eddig nem hallottam a The Runaways nevű együttesről - aminek köszönhetően létrejöhetett kisiskolás korom meghatározó együttese, a Spice Girls :P - és a Joan Jett név sem ismeretlen már előttem. Továbbá megtudhattam, hogy a hírnév nem is olyan jó dolog, a zeneipar nem egy álomvilág, az alkohol és a drogok nagyon ártalmasak tudnak lenni blablabla. Ilyen téren kicsit szájbarágós, amúgy meg nem tudom, hogy a ma is élő egykori The Runaways tagok mit szólnak hozzá, mennyire tükrözi e film a valóságot. Szerintem nem jó időben forgatták le: vagy korábban kellett volna, amikor még mindenki emlékszik eme együttesre vagy később, amikor már senki nem él az együttes tagjai közül, így emléket állítani nekik...

9 megjegyzés:

Lia20 írta...

Egyetértek a cikk írójával. Teljes mértékben. Kedvelem Krist, de csak azért, mert ő Bella. Viszont tényleg nem nagy tehetség, és minden karakterben Ő vehető ki jobban, nem a szerepei. :(

Bloggerina írta...

köszi az ajánlót; reménykedtem hogy Kristen nem fogja megint másfél óráig tátani a száját, de így legalább nem fog nagy csalódás érni hogy tudom mire számítsak :S

Bloggerina írta...

Na megnéztem már én is... még friss az élmény, még formálódik mit is gondolok róla, de az az egy biztos: Dakota messze jobb volt mint Kristen (ismét)

Névtelen írta...

Nekem nagyon tetszett a film! Kár, hogy csak angolul láttam! Szerintem nem nagyon játszotta jól se Dakota se Kristen! A többiek rockosabbak voltak! Nem volt Dakotába élet Kristen pedig tényleg Bellás volt!

Névtelen írta...

hát már bocs, de szabad vélemény nyilvánítás van, tom ezért írhattad amit írtál és ezért írhatom én most, hogy hatalmas hülyeséget sikerült itt összekaparnod. Ha nem tudsz objektív lenni, ne írj kritikát! ez egy. kettő a runaways tagok végig ott voltak a forgatáson, kristen is és dakota is sokat beszélgetett joannal illetve cherryvel. és hidd el joan nem hagyta volna h a "filmbeli joan" bellás, esetlen legyen.(már csak azért sem, mert állítólag volt egy jelenet ahol kristen játéka nem tetszett joannak, és úgy kiborította kristent h elsírta magát. tehát nyilván a többi jelenetnél is figyelt) és ha megnézed a runaways-es koncert videokat, óó de az neked nem kell h valamiről tiszta képet kapj, akkor szembeötlik a hasonlóság kristen-joan és a valódi joan között.ugyanazok a mozdulatok, ugyanaz a tartás. Joan ilyen volt. egy freak (csodabogár). ha pedig neked úgy jön le h kristen magát adja, nem egy szerepet, akkor az a helyzet h kristen igenis jó színésznő. esetlen? hol? laza. bellás? nem tátja a száját minden ötödik percben és az arca is egészen más. és megint ha megnézed vmelyik live showját a runawaysnek feltűnhet h dakota játéka az ami kicsit kevésbé hasonlít az eredetihez, bár mai viszonyokhoz képest remekül adja elő. Sajnos azt kell mondjam h téged soha nem fog meggyőzni kristen mint színésznő mert beskatulyáztad, elkönyvelted rossznak és kész. mindenhol a hibát keresed, mindenhol hibát látsz. Ez van. Van ilyen, nekem is vannak ilyen emberkéim. Az meg hogy nem ismerted joan jettet sokat elárul rólad.Hogy a film az rágja a szájába az embernek h zeneipar nem egy álomvilág? kinek? Cherry megjárja ott a poklot igaz, de joannak ez az élete és kimerem jelenteni h neki igenis álomvilág. A szájbarágós hülyeségeket, te kreáltad. igen rossz dolgok is történnek benne (amikre ráaggattad a szájbarágás jelzőt) de nincs fekete fehér nélkül, az igazsághoz hozzátartozott az ami a filmben volt. Arról hogy te nem láttad a fától az erdőt, nem tehetnek. Ez a film a valóságot tükrözi, tényleg ez történt az együttessel. na már most szvsz ez a film a rock kedvelőknek, lázadóknak szól, a rock&roll pedig "a sötétség embereié a halálraítélteké, a maszturbálóké, a kirekesztetteké, akik nem hallatszanak, akik nem tudják kimondani, hogy "elegem van a világból! az apám egy köcsög! basszátok meg! bassza meg a hatóság! élvezni akarok!". e szerint ajánlom a filmet, a többiek úgyis csak ilyen (és megint felhívom a figyelmét mindenkinek a szabad vélemény nyilvánításra) szarokat fognak firkálni róla.

Névtelen írta...

3 kritika tényleges kritikusoktól ( a teljesség igénye nélkül):
New York Times:
" (...) And Ms. Stewart, watchful and unassuming, gives the movie its spine and soul. Cherie may dazzle and appall you, but Joan is the one you root for, and the one rock 'n' roll fans of every gender and generation will identify with... The movie may be a little too tame in the end, but at its best it is just wild enough."

US weekly:
While Stewart's Twilight fans may wonder why she isn't front and center, she clearly is the movie's spine, its agile strength. As an actress, Stewart is already strong enough to be generous with her costars. (Speaking of, watch for a same-sex kiss between the leads!) Filmed with a 1970s punk edginess by music-video director Floria Sigismondi, the movie recalls a time when a schoolteacher, refusing to give Jett a lesson she wanted, tells her, "Girls don't play electric guitar." While some things have changed, this is an anthem to those young women who wouldn't take no for an answer.

Washington Post:
Kristen Stewart, making the most of her hunched, hooded persona, portrays Jett as the steady, serious and most sexually liberated member of the group.

és végül egy kis olvasnivaló Kristenről:
http://t.co/N0txCsq

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Szerintem Kristen élethűen alakította Joan-t, sőt inkább Dakota adott hozzá többet Cherie-hez a saját egyéniségéből (de ő egy elképesztő tehetség). A 70-es évek a rock zenéről, a drogokról és a lázadásról szólt, ezt az együttes és a film is nagyszerűen képviseli.

Unknown írta...

Szerintem is egyszernézős.
De Joan Jett-ről mindenki hallott már. Bebizonyítom két szóval! Wayne világa :-D

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates