2009. július 17., péntek

Producerek

Reméltem, hogy jó lesz, ugyanis csak emiatt utaztam fel otthonról és másnap hajnali 5kor kellett kelnem, hogy hazaérjek karácsonyozni. Annyit készültem a darabra, hogy megnéztem a filmet Uma Thurman és Matthew Broderick főszereplésével valamikor nyáron. Az a sok baromság ami benne volt, annyira megtetszett, gondoltam, ezt nem lehet kihagyni.

Internet szerint Haumann Péter, Sándor Dávid, Gallusz Niki, Alföldi Róbert, Barát Attila szereposztás várható.

A történet nagyon jópofa. Max, a híres Broadway legújabb darabja csúfosan megbukik. Beállít hozzá még a könyvelője is, aki 2000 dolláros adócsalást állapít meg. Aztán megjegyzi, hogy tulajdonképpen csalással sokkal többet lehet keresni, mintha az ember kasszasikert csinál. Max vérszemet kap erre, nagy nehezen ráveszi Leo-t, a könyvelőt, hogy társuljon hozzá és csinálják meg a világ legrosszabb darabját. Több éjszakai kutatás után találják meg a Hitler tavasza című förtelmet, ami Hitler szerelmének kibontakozását mutatja. Max így kommentálja: „Ez egy katasztrófa. Egy sorscsapás. Ez felháborít mindenkit, nemre, fajra, vallásra tekintet nélkül. Ez egy garantáltan-aznap-megbukik gyönyörűség”. Elmennek engedélyt kérni az íróhoz, aki egy elvakult nyúltenyésztő neonáci, rohamsisakban fogadja őket, és horogkeresztes karszalagban esketi meg őket, hogy tisztelni fogják Hitler emlékét. Még a nyulak fülei is kart lendítenek. Aztán felkeresnek egy meleg rendezőt, akit jó sokáig kell győzködni. Utána pedig beállít egy svéd akcentusos kezdő színésznőcske. Tutira veszik a buktát, főleg miután az író játssza Hitler. Aztán a bemutató napján eltöri a lábát, helyette a meleg rendező ugrik be. És így is teljes kasszasiker lesz. Max és Leo teljesen kétségbeesik, hogy mi lesz. Közben az író is teljesen bedühödik, hogy meggyalázták Hitlert és pisztollyal rohangál. Végül Max börtönbe kerül, de jó magaviseletük miatt hamar kiengedik és a nagy csapat rengeteg kasszasikert csinált ezután pl. Felfújta a szél, My fair Frédi.

Ez csak nagyvonalakban a történet, nem tértem ki minden részletre. Nagyon poénos, jó szóviccek vannak benne. De a történet alapján is látszik, mekkora baromság az egész, nem tudom, hogy lehetett ennyi ökörséget egyszerre kitalálni. Nagyon szórakoztató az egész, a közönség dőlt a röhögéstől. Ami persze a színészeknek is köszönhető.

Haumann Péter és Sándor Dávid kettőse nagyon jó, csak úgy zúgtak a poénok. A csicsi kendős poén a darab elején sok volt Haumannak, konkrétan szétröhögte. Sándor Dávid pedig külsőleg is tökéletes ennek a balek Leonak a megformálására.

Barát Attila neonáci figurája is szuper volt, nagyon vicces karakter. Csak azt sajnálom, hogy nem tudok németül, mert félig úgy beszélt. Egyik legjobb pillanata a Sigfrid esküs résznél volt, mikor előadta, hogy Hitler második keresztneve Erzsébet. „Éz is bizonyítjá rokonságát az ángól királynővél”

Alföldi Róbert játszotta a meleg rendezőt. Mikor megjelent első jelenetében egy női estélyiben, a közönség tapssal fogadta. Nekem meg eszembe jutott, hogy itt a Nemzeti Színház új igazgatója. Tény, nagyon jól játszotta a meleget. Érezni lehetett rajta, hogy mennyire élvezi. Nagyon tetszett a meghallgatásos résznél mikor valaki benyögte, hogy „Pukkinitől” énekel operát. Ő meg teljesen felháborodott, hogy mi az hogy Pukkini. Na meg a Hitlerje se volt semmi. Meg persze ontotta a poénokat: „Mindegy, hogy Hamlet vagy Lear király, legyen kerek, legyen meleg, legyen más.” Ez volt a koncepció Hitler szerelmi életéhez. És miután elolvasta a forgatókönyvet, mondta, hogy nagyon megrázta az egész, nem is tudta, hogy a németek részt vettek a háborúban. És át kell írni a darabot, mert így nem lehet sikerre vinni, ha vesztenek a németek. „Történelmet írni, ez nem nagy kunszt, ez semmi!” Nagyon jól játszott Alföldi, a közönség és én is imádta ezt a meleg figurát.

Ment a darab, jött Gallusz Niki. Aztán a jutott eszembe, most én nem látok jól, vagy ez tényleg Oroszlán Szonja? És tényleg. Nem néztük meg a színházban a kiírást. Szonja játszotta Ullát, a svéd színésznőcskét. Végig akcentusosan beszélt, de nagyon jól csinálta. Meg második felvonás elején volt egy kis baki. Egy létrán állt, takarított és kinyílt előtte az ajtó és létrástól elkezdett kicsúszni. Sikított egyet, aztán becsukta gyorsan. Szerintem ez nem tartozott a darabhoz. Egy Ulla sziporkát is kiszedtem a műsorfüzetből: „Még kislány vjoltam Alsó-Göteborgban, egy jótanácsot bízott rám anyám: ha már az ég egy hátsóval megáldott, e hátsó vigyen előre, kütyám.”

Megérte felutazni, nagyon tetszett ez a darab. Ajánlom mindenkinek, aki jó szórakozásra vágyik. Aki pedig nem tud eljutni a Madách Színházba, nézze meg a filmet! Pont ugyanilyen, csak kicsit giccsesebb és az író galambokat tenyészt nem pedig nyulakat. Jelentős különbség, nem?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates