2009. augusztus 1., szombat

A Szépség és a Szörnyeteg története egy megható tündérmese. Arról szól, hogy egy ifjú, önző herceget szörnyeteggé változtat egy tündér, mert a herceg szívében szikrányi szeretet sem lakozik. A Szörny kapott még egy szál rózsát és amíg az el nem hervad, addig meg kell tanulnia szeretni és viszont kell hogy szeressék, különben örökké ilyen rút marad. A mese főhősnője, Belle, egy kisvárosi, álmodozó lány, akit mindenki különcnek tart. Gaston, a nők álma, szemet vetett a lányra, meg is kérte a kezét, de kosarat kapott, mivel Belle egy sokkal intellektuálisabb társra vágyik. Belle édesapja, Maurice, feltaláló és egyik művét szeretné vásárba vinni, amikor eltéved az erdőben. Az elvarázsolt kastélyban kér szállást, de a Szörny börtönbe veti. Belle pár nappal később apja keresésére indul és odatalál a kastélyba. Felajánlja a Szörnynek, hogy apja helyett a kastélyban marad. Így is történik. Először nagyon ellenségesek egymással, de a kastély elvarázsolt szolgálói segítségével egy idő után kezdik megkedvelni egymást és a Szörny beleszeret a lányba. Belle még bizonytalan érzelmeiben és bevallja a Szörnynek, hogy nagyon hiányzik az apja. A Szörnyeteg egy varázstükör segítségével megmutatja apját, aki nagyon beteg. A Szörnyeteg elengedi Belle-t, bár tudja, hogy így az átok sosem fog megtörni. Belle ápolja édesapját, amikor beállít Gaston egy elmeorvossal aki be akarja záratni intézetébe Maurice-t mivel egy elvarázsolt kastélyről beszélt, ahol egy szörnyeteg tartja fogva a lányát. Gaston felajánlja Belle-nek, hogy tisztázhatja ezt a kis 'félreértést' ha hozzámegy feleségül. Belle ekkor a varázstükör segítségével megmutatja a Szörnyet, bizonyítván ezzel hogy az apja nem bolond. Gaston féltékeny lesz a Szörnyre és fellázítja a falu népét, hogy pusztítsák el. A kastélyban végül összetalálkozik Gaston és a Szörny, súlyosan megsebesítik egymást. Mikorra Belle odaér, Gaston már meghalt, a Szörny pedig haldoklik. Végül Belle kimondja a varázsszót, hogy szereti és a Szörny visszaváltozik herceggé. És boldogan élnek míg meg nem halnak.

A Szépség és a Szörnyeteg alaptörténete egy francia népmese, amelyet először 1757-ben Madame Leprince de Beaumont jegyzett le. Ezután pár évszázadig ugyanolyan népszerűségnek örvendett mint bármelyik más népmese. Viszont a XX. században, a filmek megjelenésekor többen is e történethez tértek vissza és megfilmesítésével kiemelték a többi francia mese közül. A legismertebb változatát Jean Cocteau készítette 1946-ban La belle et la béte címmel, Jean Marais főszereplésével. Népszerűségének csúcspontját az 1991-es Walt Disney Studio által létrehozott rajzfilmmel érte el. A rajzfilm zenéje alapján, amit Alan Menken írt, készült el musical változata, amit 1994-ben mutattak be a New York-i Broadway-n és azóta is műsoron van. Hazánkban a Budapesti Operettszínházban 2005 márciusa óta láthatjuk a darabot, ami a 2006/2007-es évadban éri meg 100. jubileumi előadását. Tehát a történet népszerűsége a mai napig töretlen, a rajzfilm továbbra is a gyermekek kedvence (sőt nemcsak az övéké), és a színházi előadásokon is képviselteti magát minden korosztály. Vajon mi lehet ennek az oka?

Talán ami a leginkább megfogja az embereket, az a mesében található érzelemek kifejezése. Ugyanis a történetre jellemző a valós, emberi tulajdonságok és kapcsolatok ábrázolása, amik akár a mi mindennapjainkat is jellemezhetik. Ilyen például a szerelem ábrázolása Belle és a Szörny között. Nem volt szerelem első látásra, de minél később és lassabban alakult ki, annál mélyebb és szebb lett: gyűlöletből szeretet lett, abból barátság és végül szerelem. Gyönyörű az a folyamat, ahogy a hiú, önző szörnyeteggé változtatott herceg megtanul szeretni, a szerelme és lelke által pedig sokkal vonzóbbá válik mint a külsőleg tökéletesnek mondható Gaston és Belle ráébred, hogy a Szörny zord külseje mögött milyen mély érzések rejtőznek. Belle és Maurice között tipikus apa-lány viszony fedezhető fel. Belle túlzottan, néha talán gyerekesen is ragaszkodott apjához. Csipkelődő barátság jellemzi a Szörny szolgálóit, Percurat és Lángőrt. Gyakran idegesítik meg ugratják a másikat de a barátságuk ennek ellenére töretlen marad. A mesében a beképzeltség és a gonoszság is megtestesül Gaston alakjában. Eredendően is torz jelleme méginkább sérült mikor Belle elutasítása után kitört belőle a féltékenység. Még több mindent is sorolhatnánk, de térjünk át a karakterek jellemzésére!

A történet népszerűségének egy másik oka a két főszereplő, a Szörny és Belle karakterében rejlik. A mesékben általában nem változik a karakterek jelleme, már a történet elején eldől, hogy jó vagy rossz szereplő az illető és a mese végéig ilyen is marad. Nos A Szépség és a Szörnyeteg ilyen tekintetben egyedi mivel mindkét főszereplő jellem fejlődésen megy keresztül a történet folyamán. A Szörnyeteg karaktere külső és belső változáson is átesik. Először hiú és beképzelt hercegből lett aggresszív és pesszimista szörnyeteggé. Aztán Belle hatásának köszönhetően megszelídült és kezdett visszatérni az önbizalma. Megtanult szeretni és szerelme elnyerte méltó jutalmát: Belle viszontszerette és visszaváltozott herceggé. Belle karaktere 'csak' belső változásokon megy keresztül. Bruno Bettelheim egy egész tanulmányt írt erről a folyamatról. Szerinte a mese ,,a gyermek ödipális érzelmeinek pozitív oldalait szemlélteti, de azt is bemutatja, milyen változásokon kell ezeknek az érzelmeknek keresztülmenniük a felnőtté érés során". Belle kicsit zavarodott mikor észreveszi, hogy a Szörny beleszeretett és ő is többet érez iránta. ,,Kezdetben azt hiszi, választania kell apja iránti és a szörny iráni szeretete között". De rájön, hogy éretlen felfogás azt hinni, hogy a Szörny és apja iránti érzései ellentétben állnak egymással és ,,apja iránti, eredeti ödipális szeretetét átviszi leendő férjére". Tehát a mese végére Belle is felnőtt és méltó felesége lehet a hercegnek. A mese ezáltal ugyanolyan hétköznapi problémákat mutat be mint amiket minden fiatal érez a felnőtté válás útján. Rengeteget segít nekik e történet, hogy éretté váljanak, még ha nem is veszik észre.

A Szépség és a Szörnyeteg népszerűségének egy következő oka lehet a mese látványvilága: tele van csodás elemekkel mint például elvarázsolt kastély, élő tárgyak, gyönyörű tájak... Mivel a történetettel többféleképpen ismerkedhetünk meg, mindegyik látványa más hatással van ránk. Ha olvassuk a mesét, minden a mi fantáziánkra van bízva, úgy képzeljük el a szereplőket meg a tájakat, ahogy csak szeretnénk. Az 1946-os film akkoriban nagyon látványosnak számított, a kor legmodernebb technikájával készült, bár mai szemmel nézve kicsit elavultnak tűnik. Az 1991-es viszont még most is felveszi a versenyt a legújabb két dimenziós rajzfilmekkel. Ez volt az első olyan animációs film, amelyet Oscar-díjra jelöltek a Legjobb film kategóriában. Nagyon bájosak a mesefigurák és mesteri módon rajzolták meg a tájakat is. A musical pedig hihetetlen élményt nyújt mind a gyermekeknek, mind a felnőtteknek. Nagyon látványosak a díszletek, a jelmezek, a mindenféle bútornak öltözött színészek, és a Szörnyeteg is (aki egy külön gépet használ, hogy morgós hangja legyen).

Ha pedig az 1991-es rajzfilmre illetve a musicalre gondolunk a látvány mellett óriási vonzó erő lehet a mese zenéje. A rajzfilm zenéje két Oscar-díjat és öt Grammy-díjat kapott. A musical a rajzfilm alapján készült, de kiegészítették még pár dallal a darabot. Összességében nagyon aranyos, kedves, lágy dalok találhatók a rajzfilmben. A musicalre szintén ez jellemző, pár drámaibb zenével kiegészítve, hogy legyen egy íve az előadásnak, hogy jobban kidolgozottabbak legyenek a karakterek.


A Szépség és a Szörnyeteg történetéről tehát elmondható, hogy nagyon egyedi mese és valószínűleg ebben rejlik népszerűségének titka. Egyediek a karakterek, jellemfejlődés tapasztalható, látványos és a rajzfilm meg a musical zenéje remek. Története nemcsak kisgyerekeknek szól, mivel kamaszok és a felnőttek is megtalálhatják benne a nekik szóló tanulságot, nekik fontos érzéseket. Érdekes dolog belegondolni, hogy miért vonz az embereket egy ilyen történet, ami egy szörnyetegről és egy szép lányról szól. Mert ha végig gondoljuk a világ legnézettebb musicalje, Az Operaház Fantomja is pont erről szól. A különbség csak annyi, hogy míg A Szépség és a Szörnyeteg egy mese, ahol a jó elnyeri méltó jutalmát és a gonosz bűnhődik, addig Az Operaház Fantomja reálisabb és nem ennyire pozitív a végkifejlete. De az már egy másik történet.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Annyira szeretem ezt a mesét. A Kedvencem. Örülök, hogy olvashattam Róla. :)

Alien írta...

imádom...kicsinek is ez volt a kedvencem, és most 23 évesen is nagyon szeretem. de csakis az eredeti mesét...az újra feldolgozottak már gagyik...a történet meg csodás..és totál benne van az életünkben :)...egyszóval szeretem

Névtelen írta...

Egyik kedvenc mesém, kisgyermekkoromtól fogva :) gyönyörű lett a rajzfilm, én abba szerettem bele, láttam - és hallottam - a musicalt is, az 1946-os filmhez még nem volt szerencsém.
Az eredeti mesét nem olvastam, de kíváncsi lennék arra is. Nem tudja véletlenül valaki, hogy hol találhatnám meg? Esetleg milyen mesegyűjteményes könyvben vagy a neten? Előre is köszönöm :))

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates