2009. augusztus 10., hétfő

A cím alapján valószínűsíthető, hogy a többségnek egy B-kategóriás erotika és akciófilm keveréke jellegű valami jut eszébe. De ez esetben tévednek, ugyanis egy Marilyn Monroe életrajzi filmet takar ez az igencsak félresikerült cím. Eredetileg Blonde (azaz ’szőke’) névre keresztelték az alkotók, szerintem még ha így angolul maradt volna, akkor is többet visszaadna a lényegéből, mint A szexbomba. Számomra rejtély, miért alakult így. Viszont, ha az ember a cím alapján nem siklik el mellette, akkor maradandó élményben lesz része.

Én úgy találtam erre a filmre, hogy egy tikkasztó nyári délután a klimatizált szobában kapcsolgattam a tévét és a Hallmark Channelnél kötöttem ki, ahol éppen egy fiatal lányt akart férjhez adni Kristie Alley. Érdekesnek találtam a történetet és nem tudtam otthagyni. Aztán én voltam a legjobban meglepve, mikor főhősnőnk egyszerre Marilyn Monroe-vá alakult. A következő meglepetés pedig, hogy legkedvesebb Shepherd dokim (Patrick Dempsey) is megjelent a képernyőn. Tudtam, hogy ezt a filmet nekem találták ki. Mire ez tudatosult bennem, hirtelen vége is szakadt a nagyszerű műnek és közölték „folytatjuk”.

Hát igen, ez a hátránya a Hallmark jellegű adóknak (azon túl, hogy 15 percenként tartanak 10 perces reklámot), hogy csak gondolnak egyet és a két részes film második részével legalább egy hetet várnak. Végül annyira nem is bántam, mert a következő alkalomkor mindkét részt leadták egymás után. Szóval leültem és most elejétől a legvégéig néztem A szexbombát.

Ez a tévéfilm annyira nem ismert, hogy magamnak kellett film jeleneteiből képeket készítenem, mert a filmplakáton és néhány Marilyn Monroe-t imitáló képen kívül semmit nem találtam… De az abszolút félresikerült PR-en és magyar címen, nomeg a reklám-dús Hallmarkon kívül, tényleg semmi rosszat nem tudok mondani róla. Már az elején leszögezik, hogy bár valós személyek szerepelnek a filmben, maga a történet mégis kitaláció. Ennek ellenére én azt mondom, hogy nem egészen. Ugyanis a film igencsak felkeltette az érdeklődésemet és belemerültem Marilyn életének tanulmányozásába és meg kell mondanom, hogy sok momentuma belekerült a filmbe. Egyedül a Dempsey alakította Cass Chaplin nevével nem találkoztam, de lehet, hogy csak a forrásaim nagyzolták el a színésznő életrajzát.

A Marilynt alakító Poppy Montgomery neve számomra abszolút ismeretlenül csengett, ennek ellenére igencsak ígéretes alakítást nyújtott. Bár nem nevezhető Marilyn Monroe hasonmásnak, de mégis fel tudott idézni valamit abból a világméretű kultuszból, ami a színésznő arcával vált legendává. A filmben fokozódó dráma ívét tökéletesen hozta, sehol sem éreztem azt, hogy most túl sok vagy éppen kevés, amit látok.

Több ismert színész is megjelent a filmben, mint már említettem Kristie Alley nevelőanyát játszott, Patrick Dempsey egyik régi szerelmét/barátját, Richard Roxburgh pedig egy filmgyártó előkelőséget.

A szexbombában megjelennek olyan karakterek is mint, Clark Gable vagy Arthur Miller és ugyanazt teszik, amit az életrajzi irományokban olvashatunk. (Bár Miller alakján a valóságoshoz képest talán finomítottak egy kicsit.) Aztán az is alátámasztja az életrajz film teóriámat, hogy a Marilyn életében rejtélyes elemeket, kiváltképp a halálát, kihagyták. A film a legendás Happy Birthday jelenettel zárul, onnantól a néző fantáziájára bízzák a folytatást. De tulajdonképpen az sem egyértelmű, hogy Marilyn Monroe egy buta festett szőke volt, akit magával sodort az ár vagy éppen nagyon is okos, tudatos ám depresszióra hajlamos színésznő volt-e. Kicsit furcsa volt nekem a Marilyn – Norma Jean kettősség (hol Marilynnek, hol Normának hívta magát), kissé tudathasadásos dolognak tűnt, de a legendát övező misztikus légkörbe ez bőven belefér.

Összességében igen szép emléket állítottak a színésznőnek, teljesen emberi oldaláról ismerhetjük meg általa. Az emberek fejében lévő fehér ruhás Marilyn képek alapján ki gondolná, hogy mindig is gyerekre vágyott, hogy ő sem találta meg az igazit, hogy neki is voltak megélhetési gondjai, sőt még az árvaházat is megjárta. Őszintén szólva azelőtt nem ismertem az életét, nem is vágytam rá, hogy megismerjem, mert mit érdekel engem egy ilyen régi hollywood-i szőkeség. Aztán jött A szexbomba és valami mégiscsak elindult bennem. A filmet mindenkinek csak ajánlani tudom, akár szereti Marilyn Monroe-t, akár nem. A hollywood-i nagy álom képét végképp lerombolja és valami valóságost mutat be egy tökéletes életrajzi drámába ágyazva.

2 megjegyzés:

Álom Manó írta...

Hol tudnám megnézni ezt a filmet? Nagyon érdekelne, de seholsem találom... :/ :(

Álom Manó írta...

Hol tudnám megnézni ezt a filmet? Nagyon érdekelne, de seholsem találom... :/ :(

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates