2009. augusztus 23., vasárnap

Tisztességtelen ajánlat

Tudom, nem vagyok éppen naprakész, hogy most szolgálok infókat erről a filmről, de istenem, csak most került a kezem ügyébe. Minden ott kezdődik, hogy érdeklődni kezdtem Robert Redford pályafutása iránt és fórumokról tájékozódtam, hogy mit érdemes megnézni, amiben ő is szerepel. Így ráakadtam a Tisztességtelen ajánlatra is, aminek a címe ismerős volt, de biztos vagyok benne, hogy annak idején nem néztem meg.

Tulajdonképpen az az alaptörténet, hogy egy adósságokban úszó házaspár hölgy tagjának egy milliárdos ajánlatot tesz, hogy egy millió dollárt fizet egy közös éjszakáért. Anélkül, hogy a totális hollywood-i klisékkel dolgozó alkotást a sárba döngölném el kell mondanom, hogy mégiscsak van benne valami.

Komolyan elgondolkodtam rajta, hogy a főhősnő helyében mit tennék. Vajon mit számít egy idegennel töltött éjszaka, ha ezáltal a korábbi problémák megoldódnak? Biztos sokan vannak, akik azt mondják, hogy inkább mennének a híd alá aludni, mert a hűség mindenek felett, de napjainkban ez mégsem olyan egyértelmű, hiszen a pénz nagy úr. Bár a film tanulsága is az, hogy nem lehet mindent megvenni, de mégis benne van, hogy azért nem árt, ha van. Hiszen ha nem lett volna a pénz, a házaspárt kilakoltatják, talán csövesekké váltak volna. Így meg igaz, hogy szétmentek, aztán amikor mindketten kezdtek egyenesbe jönni (jó munkahelyet szerezve ill. felső tízezerből kiábrándulva), akkor újból összejöttek.

Eljátszottam a gondolattal, hogy én mit csináltam volna a főhősnő helyében és sok mindent másképp. Nem is értem, ha ott van neki egy Robert Redford, aki a tenyerén hordozza, akkor miért köt ki mégis egy Woody Harrelson mellett, aki féltékenykedésével az őrületbe kergette? Bár a film egyik nagy jelenetében elhangzott valami olyan ominózus mondat, hogy „sose nézne úgy rám, mint ahogy a férjére.” De akkor is. Miért ahhoz ment vissza, aki porig alázta, az összes pénzüket elkaszinózta, így a létbizonytalanságba taszította életüket? Én a helyében jobban megbecsültem volna ezt a szerelmes milliomost, akármilyen erkölcstelenül is indult kapcsolatuk.

És úgy vélem, ha egy alkotás ilyen gondolkodásra sarkall, akkor az olyan rossz mégsem lehet. Bár Demi Moore sosem volt egy színész óriás, Robert Redford is inkább a sármjával tette emlékezetessé a szerepet, és egyedül talán Woody Harrelson nyújtott valami értékelhetőt, akkor is érdemes megnézni. Mert érdekes kérdést feszeget, ami mostanság egyre gyakrabban előjövő probléma forrása. A Tisztességtelen ajánlat helyzete nem hinném, hogy a valóságban bárkivel megtörténhetne, hiszen miért is tetszene meg egy milliárdosnak egy csóró leány? De átvitten bizony nagyon ott van, amikor a pénz vagy erkölcs között kell dönteni. Nem mondom, hogy a filmből egyértelmű választ kapunk és az követendő példa lenne, mindenesetre érdemes eljátszani a gondolattal.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Barátok közt kapcsán van e filmnek némi aktualitása :P

Bernadette írta...

Igen, nekem is feltűnt a párhuzam. :D Bár azért az öregedő Trokán Péter és Robert Redford között is van külsőségbeli különbség a 10 millió forintról és 1 millió dollárról nem is beszélve. ;) Amúgy a BK forgatókönyvírói mégsem akarták teljesen majmolni a filmet, mivel Kinga a legutolsó pillanatban meggondolta magát... Micsoda fordulat :D

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates