2009. augusztus 1., szombat

Sorozatok napjainkban

Előző hosszabb lélegzetű filmes elmélkedésemet úgy kezdtem, hogy „valami nem stimmel.” Nos, itt is folyamodhatnék ehhez a frappáns mondathoz, ugyanis tényleg változóban van a dolog. Csakhogy a filmeknél leszállópályát pedzegettem, itt pedig éppen az ellenkezőjéről van szó.

A sorozat szót meghallva mi is jut eszembe? Elsőként a kultikus Dallas, amit gyerekként nagyon élveztem, meg szülői tiltás ellenére néha-néha egy-két X-akták is becsúszott, ami szintén tetszett. Aztán jöttek a dél-amerikai szappanoperák, mint a Marimar, Rosalinda, Vad angyal, Luz Maria, Camilla, Acapulco szépe, Fiorella, Viperák stb. stb. Nos, ezeket anno én is néztem, nap mint nap a tévé előtt vártam a folytatást és a főhősökkel együtt izgultam, hogy vajon mi lesz a sorsuk. Azt hiszem kijelenthetjük, hogy hazánkban már leáldozóban van az ilyenféle sorozatok csillaga és ezzel együtt én is leszoktam róluk.

De történt valami nem is olyan régen. Talán a Lost megjelenésekor kezdtem újra érdeklődni a sorozatok iránt és Emily munkatársnő jóvoltából kezem ügyébe akadt a teljes Szex és New York ópusz, amit pár hét alatt kivégeztem.

És innentől nem volt megállás, újból rákaptam a sorozatokra. Ímmel-ámmal egy időben néztem Vészhelyzetet, nagyjából tisztában vagyok a karakterekkel is, bár amióta Carter doki távozott, valahogy nem tetszik. Mindebből azt akarom kihozni, hogy a kórházsorozat szimpatikus dolog nekem, mert a bonyolult szerelmi kapcsolatokon kívül talán 1-2 orvosi dolog is ragad rám és olyan érzésem van, hogy betekintést nyerhetek az egészségügy működésébe, amihez amúgy nem sok közöm van, de még lehet, ki tudja… Szóval a Vészhelyzet egész jó dolog, aztán egyszer megnéztem a tévében a Grace Klinika 3. évadjának első részét. Utána a másodikat és azon kaptam magam, hogy lázasan kutatom a korábbi részeket, sőt a hazánkban még meg nem jelenteket is. Egy szóval „függő” lettem.

Természetesen nekem a Doktor Addison is kötelező volt ezek után, mivel a Grace Klinikáról Los Angelesbe vándorolt sebész hölgyemény ügyes-bajos dolgairól szól és a készítők megpróbáltak egy hasonló légkört összehozni egy magán nőgyógyászati rendelőben.
Grace Klinika és Addison testvére mellett gondoltam lehetne valami krimisebb jellegű sorozatot is várnom, és akkor jött a Gyilkos elmék. Állítom, némely része sokkal jobb egy hollywoodi filmnél. Persze vannak benne kevésbé jó részek, de általában izgalmas, sőt megrázó élmény is lehet egy-egy eset felderítése.

Amiután ennek is mind a négy évadján átrágtam magam és Amerikában is nyári szünetet tartanak, jött a nagy kérdés: milyen sorozatot is nézzek szeptemberig? Választásom először a Kaliforgiára esett: David Duchovny (alias Mulder ügynök) egy (hogy is fogalmazzam?) bohém életet élő, ihlet nélküli, egykor nagy sikeres írót alakít, aki valamilyen oknál fogva minden rosszban (és nőben) benne van. Kicsit olyan, mint a Szex és New York, csak férfival a főszerepben. Személy szerint nagyon élveztem mind a két évadját és nagyon vicces dolgok vannak benne, de ezt is félre lehet értelmezni mint a Szex és New Yorkot. Mivel mindkét sorozatra elmondható, hogy nem a valóságot meg az amerikai álmot mutatja be egyik sem, hanem éppenséggel annak állít egy görbe tükröt.

Szóval, a Kaliforgia, ami két évad és évadonként tizenkétszer fél óra, így jó gyorsan befejeztem. Gondoltam, most valami hosszabba vágom a fejszém, ami tényleg kitart szeptemberig és meg is találtam a megfelelő sorozatot erre a célra: elővettem régi nagy kedvencemet, az X-Aktákat. Kicsit vicces volt látni, hogy Duchovny hogy visszafiatalodott a Kaliforgiához képest, de azt mondom, hogy az első évad simán felveszi a versenyt napjaink sorozataival. Némely epizódot most is csak felkapcsolt villany mellett merem megnézni…


És ez még nem minden! Ott a Szökés. Először utáltam a bemutatók alapján, aztán kétszer pislantottam bele: egyszer a börtönben lévő kissé agresszív főhőssel közölte egy dilis társa, hogy „nem értem mit akarsz, ma még nem kaptam tiszta pelenkát”, aztán meg egy másik levágta a karját menekülés közben és elvitte egy állatorvosnak, hogy varrja vissza. Szóval ebből ennyi is bőven elég volt, amíg Panamába nem kerültek főhőseink. Akkor rákattantam a dologra és a mai napig végigizgulom a hétfő estéket, hogy mi is lesz a börtönviselt, de mostmár az FBI-nak dolgozó brigáddal.

Aztán véletlenül megnéztem a tévében két hete a Tim Roth-os Hazudj, ha tudsz-ot és nagyon megfogott az általa alakított karakter. Úgy éreztem, hogy végre valami új a nap alatt, ami kellően kikapcsol. Személy szerint én nagyon jól szórakozom rajta és remélem, hogy nemcsak az első részek ennyire jók, hanem a későbbiekben is megmarad ez a tendencia.

Már ott tartok, hogy lassan megálljt kell parancsolnom magamnak, mert se idővel, se DVD-vel nem lehet bírni ennyi sorozatot! Bár kísért a Tudorok, a Született feleségek, a Dr. House meg a Szellemekkel suttogó, de STOP! :)

Igaz, hogy lassan telítődik a sorozatpiac is, de nálunk még a legjobbak és legnépszerűbbek mennek. (Bár már a Crusoe beszivárgott, amit látva sztem Defoe kitérne a hitéből és nem tudom, hogy kerül bele ilyen Sean Bean meg Sam Neil. Lehet, hogy a gyártók is viccnek szánták, de azért nem egy irodalmi klasszikust kellene talán kifigurázni…) Egy szó mint száz, újra érdekelnek a sorozatok és pl. ha beteszek a lejátszómba egy Grace Klinikát, biztos vagyok benne, hogy ez nem okoz csalódást, mint mondjuk Bob Dylan életei. Terveim szerint a későbbiekben még bővebben beszámolok kedvenc sorozataimról, de zárásképp firkantok ide róluk valami ajánlóféleséget.


Grace Klinika (eddig 5 évad): egy seattle-i klinika sebészeiről szól. A sorozat középpontjában Meredith Grey áll, aki sebész gyakornokként kezdte a sorozatot, aztán a mostani ötödik évadra már önálló műtét végzésére is alkalmas és tanítványai vannak. Rögtön a legelső évad legelső részében kialakult valami Meredith és a jóképű agysebész, Dr. Derek Shepherd között ami napjainkig tart. Meredithnek természetesen vannak sorstárs kollégái, akiknek magánéletét szintén megismerhetjük és így az ötödik évad végére már igen bonyolult kapcsolati háló alakult ki. De talán a Meredith és Derek viszony a mozgatórugója az egész sorozatnak. Olyan, mint egy igen hosszú szerelmes film, szóval inkább lányoknak ajánlanám.

Doktor Addison (eddig 2 évad): A Grace Klinika testvérsorozata. Addison Montgomery karaktere a Grace Klinikában is igen fontos volt, de a negyedik évadban már kilátástalannak találja seattle-i életét és a napsütötte Los Angelesbe helyezte át székhelyét egyetemi barátai által létrehozott magán nőgyógyászatra. Kissé talán langyosabbra sikerült mint a Grace Klinika és nincsenek benne akkora egyéniségek, de érezhetően fejlődik, a második évad már sokkal pörgősebb volt az elsőnél. Továbbá Grace Klinika rajongóknak azért is ajánlott nézni, mert megesik, hogy Addison visszatér Seattle-be és összemosódik a két sorozat történése.

Gyilkos elmék (eddig 4 évad): A sorozat az FBI profilozó részlegének tevékenységét mutatja be.(Ilyen a valóságban is létezik, csak az esetek kitaláltak.) Az ügynökök feladata, hogy a megtörtént bűntény körülményei alapján felállítanak egy úgy nevezett profilt a tettesről, ami alapján kikövetkeztethető, hogy ki volt az, hogyan lehet elkapni, mire lehet számítani stb. Tulajdonképpen pszichológia és akció keveréke. Nagyon izgalmas krimisorozat és mentes a naturális jelenetektől, mégis hiteles. Ha tetszett pl. A csontember, a Hetedik vagy az Elcserélt életek, akkor ezt a sorozatot neked találták ki.

Szex és New York (6 évad): igen, én is ellene voltam, nem szerettem, egészen addig, amíg legyőztem az előítéleteimet és a körülötte lévő negatív kampány ellenére leültem és megnéztem. És jól szórakoztam. Négy barátnő ügyes-bajos pasi ügyeit mutatja be Manhattanben. Aki komolyan veszi vagy példaként tekint Carrie-ékre, az nagy tévedésben él! Ez egy ironikus, ám igen szórakoztató sorozat. Ha rákattan az ember, nem lehet abbahagyni.

Kaliforgia (eddig 2 évad): Hank Moody, az egykor sikeres író New Yorkból az angyalok városába költözik és megkezdi önpusztító életét, valahogy vonzza magához a bajt. Ugyanakkor tinédzser lánya nevelésével is bajlódik és élete szerelme is máshoz akar férjhez menni, szóval nincs ideje unatkozni. Vigyázat, szókimondó, néhol obszcén sorozat! Olyan mint a Szex és New York, csak durvább, pasisabb kiadásban.

X-akták (9 évad?): valakinek be kell mutatni ezt a sorozatot egyáltalán? FBI ügynökök (Mulder és Scully) paranormális tevékenységekkel foglalkoznak és sok-sok megmagyarázhatatlan, természetfeletti rejtélyt próbálnak megoldani. A mottó: „az igazság odaát van.” Némely epizód felér egy horrorfilmmel, úgyhogy csak erősebb idegzetűeknek ajánlott.

Lost (5 évad?): nekem eddig az első három évadhoz volt csak szerencsém, aztán valahogy leszoktam róla. Az alaptörténet szerint egy repülőgép egy világvégi lakatlan szigetre zuhan le. A túlélők életét is megismerhetjük visszaemlékezésekben, miközben a sziget is egyre több rejtély hordoz magában és egymás között is egyre több feszültség keletkezik. Izgalmas sorozat, bár kissé elnyújtott és néhol érezhető, hogy a forgatókönyvírók szenvedtek a történet megírásával.

Crusoe (1 évad): nemrég kezdődött a TV2-n, véletlenül megnéztem, és azt hittem kitérek a hitemből. Defoe nevét feltűntették és Robinson Crusoenak hívják a főhőst, de ezen kívül nem sokban hasonlít a könyv és a sorozat egymásra. Robinson már teljesen berendezkedett a szigeten és kincsvadászokkal arany után kutat, Péntek pedig egy szadistának van beállítva. Megtekintését csak poénból ajánlom és Sean Bean meg Sam Neil kap egy jókora fekete pontot, hogy ilyenben szerepet vállaltak.

Vészhelyzet (több mint 10 évad): Azt hiszem, ezt is szinte mindenki ismeri. Chicago egyik kórházának sürgősségi osztályát ismerhetjük meg, néhol megrázó emberi történetekkel fűszerezve. Kovac, Greene, Benton, Ross és Carter csak néhány orvos a sok közül, akiknek a neve szinte fogalommá vált. Klasszikus sorozat, mindenkinek ajánlott, aki nem ódzkodik a kórházas sorozatoktól és a vértől.

Szökés (4 évad): a harmadik évadtól kapcsolódtam az eseményekbe, de így is tiszta minden. A történet középpontjában egy testvérpár áll, hol egyik szökteti meg a börtönből a másikat és fordítva. Illetve előfordul az is, hogy az FBI kéri segítségüket bizonyos ügyek lezárásához. Nagyon izgalmas sorozat, nemtől függetlenül mindenkinek ajánlható.

Hazudj, ha tudsz (1 évad?): Tim Roth egy olyan ember alakít, akinek nem lehet hazudni, mivel az arc minden rezdüléséből észreveszi, ha át akarják verni. Így nem meglepő, hogy a rendőrségnek dolgozik és bűntények megoldásával foglalkozik. Kissé cinikus, de egyben vicces sorozat. A rejtett humor kedvelőinek igazi csemege.

2 megjegyzés:

Anna írta...

hol marad a Dr. House?

Bernadette írta...

Ott, hogy asszem utaltam rá valahol, hogy még egy részt sem láttam belőle, de ami késik nem múlik! :) Sőt, ha jól rémlik Emily kollegina nagy rajongó, úgyhogy lehet, hogy az ő tollából látni fogunk vmi House-osat előbb-utóbb ;)

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates