2009. november 20., péntek

Másnaposok

Vannak olyan filmek, amikre az ember zsigerből azt mondja, hogy "ezt inkább ne". Hiszen ismerjük valamennyire magunkat, saját tűrőképességünket, ízlésünket és józan paraszti eszünkkel meg tudjuk ítélni, hogy minek a befogadása esik jól szervezetünknek. Ám van amikor saját testünk is becsaphat minket.

Ha lehet ilyet mondani, én voltam a legnagyobb ellensége ennek a Másnaposok kultusznak. Már amikor megláttam a film plakátját, amin züllöttebbnél zülöttebb alakok fájdalmasan néztek és a papírról bűzlött lelki szemeim előtt a szesz szaga, hát akkor azt mondtam: "köszönöm, de ezt nem kérem." Én kultúrlény vagyok, nem szoktam másnapos lenni, nem is érdekel, milyen lenne ha... Aztán egyik barátnőm, akinek azért nem mindig adok a véleményére legalábbis filmek terén, elkezdte mondogatni, hogy régen látott ilyen jó filmet. Én meg csak legyintettem egyet. Aztán más is mondta. Végül egyre többen. Így egy szép napon nagy erőt vettem magamon, egy nagyot sóhajtottam és én is beálltam a Másnaposok sorába. Azt hiszem, ha nem is életem legjobb döntése volt, mindenesetre mégis a helyes utat választottam. :)

Szóval, mielőtt kapásból nemet mondanánk rá, sztem olvassuk csak el gondolataimat. Az alaptörténet annyi, hogy négy barát, vagyis inkább három és egy rokon elmennek legénybúcsút tartani Las Vegasba. Aztán koccintanak egyet, elindulnak mulatni és onnantól jönnek a bonyodalmak. Ugyanis újdonsült ünneplő ismerőseink másnap felébredve semmire nem emlékeznek, fura "dolgokat" találnak hotelszobájukban és a vőlegény szőrén-szálán eltűnt. Hát igen, ezért nem szerencsés egy nappal esküvő előtt legénybúcsúzni.

Azt hiszem, az fogott meg a filmben, hogy annyi hülyeséget hordtak össze egy rakáson, amire álmomban sem mertem volna gondolni. Természetesen ez egy kedvcsináló kritika, így semmilyen poént nem lövök le, de ha megnézi vagy megnézte az ember a filmet, nyilvánvalóan tudja mikre is gondolok. Szerintem aki jó humorral rendelkezik, vagy pihent hangulatban van éppen, biztosra veszem, hogy legalább egyszer, ha nem sokszor, elröhögi magát a Másnaposok láttán. Szerintem ez a film megérdelmi "Az év legőrültebb vígjátéka" címet.

Mi is a siker titka? Mert a jó poénok még kevesek ahhoz, hogy becsalogassa a nézőket a moziba. Kell még valami plusz, ami azt hiszem a színészekből adódik. Számomra a három főszereplő közül (akik a vőlegényt kutatják) egyedül Bradley Cooper neve csengett ismerősen, ám őt is csak B-kategóriába sorolom, talán nem is a Másnaposokkal kerül a legnagyobb nevek közé. Viszont látok benne fantáziát. Ezelőtt mindössze a Nem kellesz eléggé című isteni romantikus vígjátékban láttam Scarlett Johansson és Jennifer Connelly között vívódni, de már akkor megjegyeztem magamnak: "igen, ez egy hollywoodi szépfiú, belőle biztos lesz valaki."

A Másnaposok után egyértelműen pozitívabb kép alakult ki bennem Bradley Cooperről. Nekem tetszett az alakítása, mert az elkerülhetetlen ökörködés mellett azért tudott még mást is mutatni. Amikor megjelent a vásznon, úgy éreztem nem tudok másra odafigyelni. Van benne valami szuggesztív, amitől egyáltalán nem veszik el a díszletek között, hanem amikor nem róla szól a történet, ő akkor is a középpontban tud maradni. Kíváncsi lennék mit tudna nyújtani egy komolyabb szerepben. Mindenesetre a film vége felé az egyik jelenetben, amikor "valaki" kibukik rá és nekiesik, na ott történt valami az én fejemben is. Úgy éreztem az egy szuper jelenet, amire később is emlékezni fogok. Nekem megmaradnak ilyen jelenetek az emlékezetemben, talán egyszer majd összeszedem őket és kiokoskodom, vajon mitől is tetszettek annyira.

Azt hiszem egyértelműen Bradley Cooper karaktere a vezéregyénisége a filmnek, viszont a másik két sorstárs sem piskóta. Adott a megtűrt rokon, a vőlegény leendő sógora, ha jól emlékszem. Nos, ő egy fura fazon: furcsán néz ki, még furább dolgokat mond és annál furábban viselkedik. És mindezt fapofával, hát gondolom némely jelenetet sokadjára sikerült rögzíteni. A másik arc pedig a fogorvos barát, aki egy rossz kapcsolatban él, szinte állandó ellenőrzés alatt tartja "élete párja". Így nem meglepő, hogy jócskán elengedi magát az alkohol és "miegymás" hatására, amikor kiszabadult otthonról.

Igen, ez a hármas kombináció egyszerűen halálos, én személy szerint könnyesre nevettem a szemem egy-egy poént után. Arra gondoltam, hogy ilyen már nincs, nem hittem volna, hogy létezik ennyire pihent agyú ember, akinek ilyen jut eszébe. Hihetetlen. A Másnaposok mindenkinek kötelező műalkotás, aki szeretne jóízűt nevetni és nem tartja magát sznobnak. Én is levetkőztem minden előítéletemet és megnéztem. Azt hiszem, ilyen kellemes meglepetés régen ért, hiszen ha az ember negatívan áll hozzá bármihez, akkor abból nem mindig sül ki teljesen pozitív kifejlet. Viszont mégis létezik, erre én vagyok az élő példa.

És jön a folytatás! A rendező adott, állítólag most a forgatókönyvet írják. És hogy addig se unatkozzon az ember fia, lánya, addig is forgatnak a szőrös, gorilla külsejű rokonnal a főszerepben egy hasonló típusú vígjátékot. Nem mindig szerencsés több bőrt lehúzni ugyanarról a témáról, ám erre is lehet pozitív példát mondani. Nos, reméljük a folytatás is ilyen lesz, én biztos megnézem. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates