2010. január 8., péntek

Becstelen brigantyk

A Quentin Tarantino név hallatán mindig valami véres és morbid dolog jut eszembe, de nem az a hányósan gusztustalan, hanem inkább vicces. Nehéz ezt megfogalmazni annak, aki még nem látott Tarantino filmet. Mindenesetre én már láttam és igaz, hogy bizonyos hangulat szükségeltetik hozzá, de ha az megvan, akkor szeretem. Így volt ezekkel a becstelenekkel is, vártam a megfelelő időre. Pontosan arra, mivel csaknem két és fél óra hosszúságú és használati utasítás gyanánt azt kaptam, hogy figyeljek a párbeszédekre, mert abból sokkal több lesz, mint akcióból. Szóval ezek után, amikor eljött az alkalom, megnéztem a Becstelen brigantykat.

A második világháborúban járunk, méghozzá németek által megszállt francia vidéken. Adott a „Zsidó Vadász” gúnynévvel illetett SS keménylegény, aki büszke ráaggatott nevére és mosolygó arccal teszi a dolgát. Az ellenállás amerikai módra, Brad Pitt képében érkezik, aki apacs őseire hivatkozva briganty-ival megskalpoltatja az SS-tiszteket. És a helyzet már csak akkor lesz zavarosabb, amikor Párizsba érkezik az összes náci méltóság Göbbelstől a Führerig. Aki tisztában van vele, hogy az alkotónak nem volt célja a történelem hűségre törekedni és semmit sem gondolt komolyan, nos az azt hiszem jóízűeket tud nevetni a helyzetkomikumokon. Rá kell érezni a Tarantino filmek ízére, hogy igazán élvezni tudja az ember. Azt hiszem, ez nekem sikerült.

Természetesen (mint ahogy állandóan ismételgetem) ahhoz, hogy jó filmet csináljon egy producer, a legkevesebb a jó rendező, nagyszerű színészeket kell találni, hiszen a végtermék, ami majd a milliókat hozza, általuk lesz a néző elé tálalva. Tarantino úgy gondolta, hogy aki e filmben német szerepet játszik, legyen német anyanyelvű, az amerikait játsszon amerikai és a franciát francia színész. A több szálon futó cselekményen élvezetes bontakozik ki, egyetlen percét sem untam, semmi nem tűnt érthetetlennek. A színészeket pedig egyszerűen imádtam: Brad Pitt, a világ legszebb Brad Pittje bajusszal a legamerikaisabb angolt beszélve nácikat skalpol, a szerencsésebbeknek pedig horogkeresztet rajzol tőrével a homlokuk közepére. Diane Kruger játssza a német végzet asszonyát, a színésznőt, akit a propaganda istenít. Aztán ott van Christoph Waltz, a mosolygó arcú „Zsidó Vadász”. Ez az ember zseniális! Nem is tudom, hol bujkált eddig, illetve hány hasonló kaliberű színészóriás bújik meg a sötétben.

A Becstelen brigantyk utolsó mondata ekképp hangzott el „ez egy mestermű lett”. Hát igen, azért ez a Tarantino sem a szerénységéért kap díjat. De van benne valami. Ekkora kutyulmányt összehozni, ennyi poénnal megszórni és mindezt szinkronban három, sőt négy nyelven bemutatni nem semmi. Egyáltalán nem volt izzadtság szagú, szerintem maguk a színészek is imádták a Becstelen brigantykat forgatni. Aki megnézni, nos annak bármi is legyen a végső véleménye róla, az biztos, hogy maradandó lesz.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mire kellene Tarantino-nak szerénynek lenni?? :-)))
Bár Crick-hez képest visszahúzódó kis ibolya. Ha nem ismered az Ő szövegét, akkor bepötyögöm, ha kéred. :-))

Bernadette írta...

Nem mondom, hogy legyen szerény, de ne is legyen nagyképű mert az visszataszító tulajdonság :P
Amúgy feljogosítalak, hogy pötyögj :D

Névtelen írta...

:-)Valahogy így szól a történet:
Fiatal egytemistáknak mutatták be az intézetet, ahol Crick is dolgozott.Egy alkalommal épp Crick is arra járt, ahol a bemutató volt és őt is bemutatták: Ő itt Mr Crick, aki Nobel díjat kapott. Tévedés -szólt oda Crick- én az vagyok aki megkapta A NOBEL díjat. :-)))

Bernadette írta...

Vmelyik "színvonalas" bulvárban olvastam a következőt: "Pár éve még Brad Pitt szerettem volna lenni, ma már beérem magammal is" - mondotta az én Drágaszágom :P

Névtelen írta...

A bulvár..az bulvár....:-))
De...hatalmas igény van rá...:-))
Drágaszágod még oda is eljuthat, ahová Antonio Banderas. Aki egy Antonio Banderas hasonmás versenyen a 11. helyezést érte el. :-))) Bár az alap-poén úgy emlékszem Woody Allentől származik és nem Banderassal, hanem talán Chaplin-nel..

Bernadette írta...

Fő az egészséges önbizalom :P

Névtelen írta...

Meg az egészség, meg a kaja. :-))Meg a fejed. :-)))

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates