2010. január 26., kedd

Négy CD az Operettszínház sztárjaitól!

November közepén már hírt adtam, hogy a karácsonyi CD dömpingből az Operettszínház sem marad ki. Most viszont eljött az értékelés pillanata, mivel mindent sikerült nekem is beszerezni és többször, jó alaposan végighallgatni. Nos, a végeredmény még számomra is okozott meglepetést az előzetes elvárásaimhoz képest. Ugyanis a négy lemez közül kettőnek az előadóival voltak előítéleteim és sikerült javítaniuk negatív beidegződéseimen, nem is akárhogyan.


01. Téli álomséta (Winter Wonderland)
02. Karácsonyi dal (The Christmas Song)
03. Legyen hó (Let it Snow)
04. Egy bizonyos Rudolf (Rudolf, the Red Nosed Reindeer)
05. Drága szentem (Santa Baby)
06. Csengő szól (Jingle Bells)
07. Ünnep volt (Where are you Christmas)
08. Más lett így a tél (No More Blue Christmas)
09. Otthon ér az ünnep (I’ll be Home for Christmas)
10. Legyen úgy (Have Yourself a Merry Little Christmas)
11. Karácsonyi Medley (Santa Claus is Comin’ to Town/All I want for Christmas is You)
12. Az elfelejtett gyermekek karácsonya
13. Ajándék

Először novemberben, a lemez megjelenése körül hallgattam meg - akkor nem hagyott túl mély nyomot bennem. Viszont dec. 24-én délelőtt, karácsonyfa díszítéskor újra betettem és így másodjára nagyon megkedveltem, egyből repeateltem. Tulajdonképpen a Bereczki-Szinetár páros korábbi lemezeivel az volt a bajom, hogy az amúgy is könnyed musical műfajt az új, populárisabb hangszereléssel még inkább leegyszerűsítették: az amúgy is giccsből még nagyobb giccs készült. Viszont ez a karácsonyi CD nagyon kellemesre sikeredett. A szezonális karácsonyi zenék sorába új színt vitt a Duett karácsony, mivel a mindenki által ismert világslágereket ezúttal magyarul hallhatjuk. Ennek előnye, hogy ha akarja az ember, egyszerűen megérti a szövegét, másrészt az eredeti dal sem veszít sokat a varázsából, mivel színvonalasan vannak interpretálva. Az Ajándék című saját szerzemény pedig, ahogy hallom, még most is nagyon menő sláger a rádióállomásokon, úgyhogy le a kalappal a házaspár előtt. :) (És zárójelben még azt is megjegyezném, hogy nagyon tetszik ez a lila desing a borítón, ízléses.)

1. Gerbeaud –dal (Tündérlaki lányok)
2. A szép kis cirkusztáncosnők… (A cirkuszhercegnő)
3. Éjjel az omnibusz tetején… (Csókos asszony)
4. A banda élén, míg megyek… (Bécsi asszonyok)
5. Shimmy (A Bajadér)
6. Jaj, lányok nélkül élni… (A Csárdáskirálynő)
7. Te, rongyos élet... (A Csárdáskirálynő)
8. Emlékszel még? (A Csárdáskirálynő)
9. Kislány, vigyázz! (A cirkuszhercegnő)
10. Egy rózsaszál szebben beszél… (János vitéz)
11. Szép város Kolozsvár… (Marica grófnő)
12. Darumadár fenn az égen… (Gül baba)
13. Magyaros egyveleg : A bugaci határon… (Mária főhadnagy); Délibábos Hortobágyon… (Erzsébet); Cintányéros cudar világ… (Mágnás Miska)
14. Hej, cigány… (Marica grófnő)
15. Húzzad csak kivilágos virradatig… (A Csárdáskirálynő)

Annak ellenére, hogy mér magam sem tudom, hányszor jártam az Operettszínházban, még sosem volt szerencsém operettet látni. Szeretem a musicalt meg az operát is, de ami a kettő között van, az valahogy sosem vonzott. A tévében többször láttam már a színház ilyen meg olyan gálaműsorát - e formában, a legnagyobb slágereket hallva, még elvagyok az operettel, de igazából sose éreztem késztetést, hogy élőben is megnézzek egy darabot. Az említett gálákon kívül az operettel történt közelebbi ismertségem forrása a Zserbó együttes és annak két lemeze. Tulajdonképpen Szabó Dávidék ugyanazt csinálták az operettslágerekkel, mint amit a Bereczki-Szinetár Musical duettes dolgai kapcsán említettem: a műfaj nagy slágereit újrahangszerelve, több réteg számára fogyaszthatóvá tették. A Zserbó stílusát se zártam annyira a szívembe, viszont bizonyos műveltséget szereztem az operettslágerek tekintetében.

Ezek után nagy érdeklődéssel vártam Peller Károly - Ez operett című albumát. Róla tudtam, hogy az egyik légnépszerűbb fiatal tehetség a színházban, sok foglalkoztatják és ő is sokat foglalkozik az operett népszerűsítésével. Szóval, meghallgattam a lemezét és egyszerűen imádtam - már elsőre is. Kellemes hang, nagy slágerek, hangulatos zene - néha szinte nekem is kedvem támadt táncra perdülni. Mondjuk mindössze az volt a furcsa, hogy a mindenki által ismert slágerek mint a Jaj, cica vagy a Shimmy új szöveggel került fel a lemezre - tudom én, hogy így lehet most hallani a színházban, nem is negatívumként említettem, csak kuriózumként, amiért szintén egyedi ez a lemez a palettán. Az is eszembe jutott, hogy aki azt állítja, hogy nem szereti az operettet, annak lejátszanám ezt a lemezt - és ha ezután sem kedveli meg, akkor menthetetlen az illető. :)

1. Kis ember nagy szívvel
2. Fiam
3. Most kell, hogy élj
4. Féltékeny szív
5. Lehet ez egy őrült nap
6. A felhők érted sírnak
7. Üres szobám
8. Szélvihar
9. Mit is adhatnék
10.Szép az élet, így most jó
11.A zene csak szól ( duett Janza Katával )
Bónusz track
12. Vár ránk egy MÁZS világ
13.Kis ember nagy szívvel (karaoke)
14.Most kell, hogy élj (karaoke)

Amióta először betettem a lábam az Operettszínházba, a látott darabok és színészi alakítások fényében váltakozik, hogy kit nevezek kedvencemnek. A Rudolf volt talán a negyedik előadás, amit megtekintettem és a harmadik találkozásom Mázzsal, ami után azt tudtam mondani, hogy "ez igen". Ő azóta ott van a toplistám tetején, a legjobbak között. Így szinte kötelességemnek érzem tudni, meg amúgy is érdekel, hogy mivel foglalkozik a színházon kívül. Az első albuma, a Mázs-képpen énekelek egyszerűen nem tetszett: nem a hangi adottságokkal vagy annak kihasználásával volt gond, sőt még a dalszövegek is rendben voltak, hanem a hangszerelés nem jött be - egyrészt túl funky, másrészt túl lírai. Viszont a második albuma, a Musicalek Mázs-képpen az az egyik kedvencem lett a hasonló típusú lemezek közül. Ezek a musical feldolgozások kicsit má(z)sok voltak a megszokott hangzáshoz képest, viszont annyira jól sikerültek és annyira Árpisak, hogy nem tudtam nem szeretni.

Ezután szinte tűkön ültem, hogy megvegyem a 3. albumot, a Szédült világot. Úgy érzem, a korábbi tapasztalatokat jól sikerült kamatoztatni: fülbemászó, jó szövegű és hangszerelésű dalok születtek. Az első lemez őszintesége itt talán még mélyebben visszajön, a második lemez egyedi stílusa szintén tökéletesen visszaadódik, a kellemes, szexis hang pedig kezdetektől adott. Az újdonság pedig az, hogy mindezt teljesen egyedi, saját dalokkal hozta létre, nem vett át senkitől semmit. Talán erre szokták azt mondani, hogy kiforrott, beérett. Az egyetlen negatívum amit meg tudnék említeni, hogy sose szerettem, ha karaoke verziókkal (vagy remixekkel) foglalják el a helyet a lemezen - annak egy maxi CD-n tökéletes helye van, a stúdió albumra pedig felfért volna a helyükre 2 másik saját szerzemény. De hát ez tényleg csak szőrszálhasogatás. :)

1. Padlás - Örökre szépek
2. Macskafogó – Miu - Mi újság?
3. Kis Hableány- Ringat a víz
4. Rózsaszín párduc
5. Pocahontas – Ezer színnel száll a szél
6. Dr.Bubó – A mókus dala
7. A kutya, akit Bozzi Úrnak hívtak – egyveleg
8. Csipkerózsika - Hol volt, hol nem
9. Dzsungel Könyve - Mint Te, olyan leszek
10. Süsü a sárkány – Kóbor királyfi és Bús királylány
11. Hófehér
12. Eldorado – Véget ért a vándorút
13. A kölyök - Két jóbarát
14. Bűbáj - Oly közel
15. 101 kiskutya - Szörnyella de Frász

Mindig is nagy rajongója voltam a rajzfilmeknek, főleg a Disney-seknek. Ez a kiadvány pedig mindenképpen hiánypótló, hiszen tudtommal még nem igen jelent meg magyar nyelvű válogatás ilyen rajzfilmslágerekből. Bár a Mesemusicalek, musicalmesék Janza Kata, Kékkovács Mara és Polyák Lilla tolmácsolásában már hasonló témát feszegetett, de leginkább a gyermekeknek szóló musicaltémákra volt kihegyezve az az album, ez pedig inkább a rajzfilmeket helyezte előtérbe.

Siménfalvy Ágota neve egyértelműen garancia a színvonalra, a társát személy szerint nem ismertem, de a lemezt meghallgatva az ő orgánuma is tökéletesen illik ezekhez a zenékhez. A mese slágereket egész jól összeválogatták, a legismertebb régi daloktól a legfrissebb ínyencségekig minden megtalálható a lemezen. Talán az Aladdinból és Az oroszlánkirályból tettem volna még valamit a lemezre: pl. az Ali herceg bevonulását teljesen el tudnám képzelni Farkas Gáborosan, az Egy új élmény duettet vagy az Érzed már a szív szavát, netán a Szépség és a Szörnyetegből még valami extrát. De az is igaz, hogy ezeket már annyiszor és annyi előadásban hallottuk, hogy szinte közhelynek számít. Külön örültem a Bűbájos Oly közelnek, ami szuperül szól és az Ezer színnel száll a szélnek. Még az mp3-lejátszómra is feltettem őket, nagyon tetszenek. Az egész album kellemes élmény, csak ajánlani tudom a rajzfilmslágerek rajongóinak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates