2010. február 10., szerda

Kilenc /Nine/ filmzene

Amikor legutóbb a Westendben ücsörögtem a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma előtti szabad fél órácskámban, akkor szemet szúrt ez a Kilenc plakát – tudtam a létezésről, viszont nem gondoltam volna, hogy mostanában kezdik játszani a hazai mozik. És mit ad isten, a moziban a filmem előtt éppen bejátszották a trailerét is. (katt ide a HD minőségű Nine bemutatóért). Sose szerettem Fergie-t, de ez a Be Italian annyira a fülembe mászott, hogy egyből be is szereztem a Kilenc filmzenéjét. Íme a dalok listája, előadóikkal együtt:

01. Overture Delle Donne - Female Ensemble
02. Guido's Song - Daniel Day-Lewis
03. A Call From The Vatican - Penelope Cruz
04. Folies Bergere - Judi Dench
05. Be Italian - Fergie
06. My Husband Makes Movies - Marion Cotillard
07. Cinema Italiano - Kate Hudson
08. Guarda La Luna - Sophia Loren
09. Unusual Way - Nicole Kidman
10. Take It All - Marion Cotillard
11. I Can't Make This Movie - Daniel Day Lewis
12. Finale
13. Quando Quando Quando - Fergie
14. Io Baci, Tu Baci - The Noisettes
15. Cinema Italiano - the Ron Fair Remix performed by Kate Hudson
16. Unusual Way - performed by Griffith Frank

Magát a filmet még nem láttam, de inkább rosszakat olvastam róla, mint jókat. A legtöbb támadás a sok-sok sztárt éri, akiket a kasszasiker reményében összeszedtek, de a történet semmi igazi kiugrási vagy rendkívüli lehetőséget nem nyújt nekik – csak énekelgetnek, vonaglanak, mutogatják bájaikat. Hát nem tudom, majd ha én is láttam a filmet, akkor minden bizonnyal beszámolok róla. Ugyanis a Kilenc a Chicago készítőinek legújabb musicalfilmje és az említett film nagy kedvencem, sőt az abban játszó sztárok, mint Catherine Zeta-Jones, Richard Gere vagy Renée Zellweger, nemcsak megtanultak rendesen énekelni/táncolni, hanem tökéletes látványvilágba helyezték őket és minden megadatott számukra a rendkívüli alakítások eléréséhez – aminek bizony Oscar-díj lett a jutalma. Szóval, kíváncsi vagyok, ezek után tud-e nagyobbat alkotni Rob Marshall – a kritikusok szerint meg sem közelíti.

Mindenesetre a filmzene nekem nagyon tetszik. Kellemes meghallgatni, már magam sem tudom, hányszor ment le elejétől a végéig itthon. Jók a hangok, mindenki a saját hangfekvésének megfelelő nótát kapott – abszolút nem érezhető, hogy pl. Penélope Cruz vagy Kate Hudson abszolút nem énekléssel keresi a kenyerét. A kedvencem a már említett, Fergie által előadott Be Italian, ami a film trailerében is hallható. Mindössze azon vagyok meglepődve, hogy nem ez lett a Kilenc hivatalos betétdala, mivel a Golden Globe-on a Kate Hudson-ös Cinema Italiano volt, az Oscarra pedig a Marion Cotillard-féle Take It All-t jelölték.

A Kilenc filmzenei albumát viszont semmi támadás nem érheti: tele van fülbemászó slágerekkel, viszont még sincs rajta annyi nagy ívű bombasztikus nóta, mint a Dreamgirlsben, ami egy idő után már túl sok lenne a befogadónak. Annyit tudok mondani, hogy hallgatni kifejezetten kellemes élmény, főleg, hogy az ember tudatában van, hogy ennyi nagyszerű színésznő hangját hallhatja, akiknek amúgy nem kenyerük az éneklés, de jól csinálják a dolgukat. Az már más tészta, hogy a filmben mit nyújtanak, erről még nem tudok nyilatkozni, viszont a zenei anyaggal abszolút elégedett vagyok.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates