2010. február 9., kedd

Golden Globe 2010

Nyilván nem kis dolog, ha az ember rendelkezik egy-két Golden Globe-díjjal, mindenesetre a hierarchiában egyértelműen az Oscar-díj alatt áll. Viszont mivel nem egész két hónap szokott lenni a különbség a két díjátadó között, így akár előrejelzésnek is tekinthető a Golden Globe, bár nem egyszer történtek meglepetések… Nézzük csak a díjátadó filmes részének történéseit!

Legjobb film – dráma kategória:
Avatar
A bombák földjén
Becstelen brigantyk
Precious
Egek ura

2009. az Avatar éve – új időszámítás kezdődött általa a filmvilágban. Így nem okozott nagy meglepetés, hogy elvitte a legjobb filmnek járó díjat – bár személy szerint egy jobban megírt forgatókönyvet többre tartok, mint a rendkívüli látványvilágot… Igaz, hogy e listáról eddig csak az Avatarhoz és a Becstelen brigantykhoz volt szerencsém, de utóbbi összességében nagyobb hatást gyakorolt rám és egyszerűen mesterinek tartom a történetet és a kivitelezést egyaránt.Legjobb színésznő – dráma kategória:
Emily Blunt (Az ifjú Viktória királynő)
Sandra Bullock (The Blind Side)
Helen Mirren (The Last Station)
Carey Mulligan (Egy lányról)
Gabourey Sidibe (Precious)

Ehhez a listához sem tudok sokat hozzátenni: az öt színésznőből három neve mond valamit számomra, de egyik említett filmet sem láttam. Mindenesetre Sandra Bullcok régi motoros, szerintem túlzottan beskatulyázták, nem tudom nem túl késő-e kitörni belőle, de a Golden Globe-díj szerint jól teszi a dolgát.Legjobb színész – dráma kategória:
Jeff Bridges (Crazy Heart)

George Clooney (Egek ura)
Colin Firth (A Single Man)
Morgan Freeman (Invictus - A legyőzhetetlen)
Tobey Maguire (Brothers)

Hasonlóan az előző kategóriához, e filmek egyikét se láttam, csak a színészeket tudom hová tenni – de ezúttal mindegyiket. Ha ez a díj mentette meg Jeff Bridges-t a végső elzülléstől, akkor áldásom rá – bár én inkább a fiatalabb tehetségeket támogatnám…Legjobb film – vígjáték és musical kategória:
(500) Days of Summer
Másnaposok
Egyszerűen bonyolult
Julie & Julia - Két nő, egy recept
Kilenc

Az első kivételével mindegyik filmről tudom, mi fán terem – bár az utolsóhoz még nem volt szerencsém, de ez csak idő kérdése. Viszont a díjjal itt abszolút egyet értek – a Másnaposok egyértelműen az év vígjátéka volt. A Meryl Streepes filmek is jók voltak (mint már beszámoltam róla), illetve mindig nagy várakozással tekintek napjaink musical filmjei elé, de nem hinném, hogy akkorát tudna durranni, mint a Másnaposok – főleg, hogy a Kilenc elég rossz kritikát kapott az újságok hasábjain legalábbis…Legjobb színésznő – vígjáték és musical kategória:
Sandra Bullock (Nász-ajánlat)
Marion Cotillard (Kilenc)
Julia Roberts (Kettős játék)
Meryl Streep (Egyszerűen bonyolult)
Meryl Streep (Julie & Julia - Két nő, egy recept)

Már csak matematikailag is Meryl Streep indult a legnagyobb eséllyel e mezőnyben és szerintem is a Julie & Julia trampli szakácsnőjeként dobbantott nagyobbat. Sandra Bullock a Nász-ajánlatban semmi újat nem mutatott meg, akárcsak Julia Roberts a Kettős játékban (ami szerintem inkább Arany Málnára való, nem Golden Globe-ra). A Kilencet pedig még mindig nem láttam, így egyedül Marion Cotillard lehetne Meryl Streep méltó versenytársa – ám ezúttal alulmaradt.Legjobb színész – vígjáték és musical kategória:
Matt Damon (Az informátor)
Daniel Day-Lewis (Kilenc)
Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes)
Joseph Gordon-Levitt ((500) Days of Summer)
Michael Stuhlbarg (A Serious Man)

E kategóriában egyetlen színész alakítását láttam és abszolút osztom azok véleményét, akik neki ítélték a díjat. (bővebben itt) Illetve idéznék egy kicsit az Indexről is: „A legjobb férfi főszereplő vígjáték kategóriában Robert Downey Jr. lett a Guy Rutchie-féle akcióhős Sherlock Holmes figurájával, és rögtön azzal kezdte stand up comedynek is beillő beszédét, hogy ha elkezd a zenekar hegedülni, azonnal szétveri a házat.”Legjobb mellékszereplő színésznő:
Penélope Cruz (Kilenc)
Vera Farminga (Egek ura)
Anna Kendrick (Egek ura)
Mo’Nique (Precious)
Julianne Moore (A Single Man)

Ezúttal a díjazott is azok közé esik, akiket nem ismerek, és a nagy nevek, mint Penélope Cruz és Julianne Moore is kiesett a szórásból, úgyhogy valószínűleg semmi kifogásolni való nincs a dologban.Legjobb mellékszereplő színész:
Matt Damon (Invictus - A legyőzhetetlen)
Woody Harrelson (The Messenger)
Christopher Plummer (The Last Station)
Stanley Tucci (Komfortos mennyország)
Christoph Waltz (Becstelen brigantyk)

Már korábban is szót adtam azon véleményemnek, hogy nem mindennapi, amit Christoph Waltz művel a Becstelen brigantykban, úgyhogy remélem Oscarra váltja majd a Golden Globe díját, ezúttal nem lesz meglepetés.Legjobb rendező:
Kathryn Bigelow (A bombák földjén)
James Cameron (Avatar)
Clint Eastwood (Invictus - A legyőzhetetlen)
Jason Reitman (Egek ura)
Quentin Tarantino (Becstelen brigantyk)

Vajon mit is takarhat ez a kategória, hogy Legjobb rendező? Arra utal, hogy mennyire valósította meg a forgatókönyvet, vagy mennyire hangolta össze a színészek munkáját, a grafikát stb.? Miben tér el ez a Legjobb film díjától? Ezúttal semmiben, hiszen ezt is az Avatar vitte el. Pedig számomra a Becstelen brigantyk továbbra is eredetibb dolognak tűnik.Legjobb forgatókönyv:
Neill Blomkamp (Disctrict 9)
Mark Boal (A bombák földjén)
Nancy Meyers (Egyszerűen bonyolult)
Jason Reitman és Sheldon Turner (Egek ura)
Quentin Tarantino (Becstelen brigantyk)

Hát igen, azon nem lepődöm meg, hogy nincs itt az Avatar. Az Egek urát még nem láttam, de biztos jó lehet, ha papír szerint jobb forgatókönyvvel rendelkezik, mint Tarantino bácsi filmje… Az Egyszerűen bonyolult meg nem is értem, mit keres itt.

Legjobb eredeti filmbetétdal:
"I See You" (Avatar)
"Winter" (Brothers)
"The Weary Kind" (Crazy Heart)
"(I Want To) Come Home" (Mindenki megvan)
"Cinema Italiano" (Kilenc)

Talán ez az egy kategória, amiben én is nyugodt szívvel díjaztam volna az Avatart és pont itt nem nyert… Amúgy a Kilenc zenéje is jó, bár én inkább Fergie Be Italian-ját jelöltem volna meg betétdalnak a film készítői helyében.Legjobb eredeti filmzene:
Michael Giacchino (Fel!)

Marvin Hamlisch (Az informátor)
James Horner (Avatar)
Aber Korzeniowski (A Single Man)
Karen O és Carter Burwell (Ahol a vadak várnak)

Innen pedig hiányolom Hans Zimmer és a Sherlock Holmes filmzenét.Legjobb animációs film:
Derült égből fasírt
Coraline és a titkos ajtó
A fantasztikus Mr. Fox
A hercegnő és a béka
Fel!

Legjobb idegennyelvű film:
Baaria (Olaszország)
Megtört ölelések (Spanyolország)
The Maid (Chile)
A próféta (Franciaország)
A fehér szalag (Németország)


Arcok (és ruhák) a díjátadóról:Robert de Niro, Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio


Hugh Laurie


Courtney Cox-Arquette és David Arquette


Diane Kruger


Harrison Ford és Calista Flockhart


Gerard Butler és Jennifer Aniston


Jennifer Aniston


Cher és Christina Aguilera


Kate Winslet


Maggie Gyllenhaal


Cameron Diaz


Drew Barrymore


Jennifer Garner


Heidi Klum és Seal

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates