2009. november 21., szombat

Tabáni István - Fényév távolság

Vannak olyan dolgok, ami mellett nem tud szó nélkül elmenni az ember. A következő videó is éppen ilyen lesz, amely a Csillag születik tehetségkutató verseny ma esti adásából származik. Kérlek, nézzétek meg mielőtt tovább olvasnátok:

Őszintén szólva én ilyet még nem láttam, hogy valaki sírva fakadjon egy dal közben. Ott ültem a tévé előtt és komolyan mondom, hogy én is meghatódtam egy pillanatra. Ki gondolná, hogy a mai zord világban létezik ennyire tiszta és őszinte ember, aki élő adásban millió néző előtt elsírja magát? Ti is láthattátok, ez nem játék, nem színészkedés, egyszerűen a dal hatása alá került. Különben nekem már az élő adásban is feltűnt, de utólag visszanézve abszolút látszik, hogy már az első refrén után a sírás fojtogatja, 1:55 körül még a hangja is elcsuklik egy pillantra. De miért történhetett mindez?

Tabáni István teremőrként dolgozik, első ránézésre is bárki megállapíthatja, hogy egy egyszerű, hétköznapi ember. Viszont ami a torkában van, amiatt van a műsorban. Sok cikk jelent meg már eddig is róla mindenféle lapokban. Valahol azt olvastam, hogy ezt az embert gyerekkorában bántalmazták osztálytársai, mert ő volt az a visszahúzódó, csendes srác, aki nem mert visszaszólni. Aztán úgy alakultak dolgai, hogy osztályt kellett ismételnie, ami azért is volt sorsfordító számára, mert kikerült abból a közösségből és húga osztálytársa lett, aki sok mindenben tudott neki segíteni. István ma harmincegy éves és a szüleivel él. Azt nyilatkozta, hogy ő vágyik komoly kapcsolatra, ám eddig csak pár hónapig jutott. De reméli, hogy a Csillag születik után ezen a téren is megváltozik az élete.

Szóval itt van egy harmincegy éves férfiember, akinek nehéz gyerekkora volt, talán a mai napig visszahúzódó természet. És bekerült a tehetségkutatóba, amit millióan néznek, őt eddig mindig továbbjuttatták, szereti a közönség, a zsűri is, az újságok sem mocskolódnak, mindenki szeretettel beszél róla. Aztán a középdöntő első fordulójában rátalál a Padlás musical egyik dala, amit annak idején Kaszás Attila énekelt. Olvassuk csak el a szöveget még egyszer:

Lehet számtalan hely, ami szebb és jobb a mi Földünknél.
Lehet, létezik ő is,aki többre képes az embernél.
Egyszer ismeretlen távolba vágyom, máskor megriaszt egy álom,
hogy a hang, hogy a csend, hogy a fény, hogy a tűz,
már nem vigyáz e cseppnyi földre, s el kell mennünk mindörökre.
Fényév távolság,
csak hallgatom,
csak bámulom.
Zengő fényország,
hogy láss csodát, egy életen át.
Nézem tisztaságát, mégsem értem,
hallom hangjait, és el nem érem,
ott a tenger, itt az én hajóm.
Áldott ez a hely, amit sokszor boldogan elhagynék.
És itt ez az élet, amit sokszor nem nagyon értünk még.
Néha könnyebb lenne elmenekülni, tiszta fénybe merülni,
de a jel, ami szól, de a hang, ami hív
még nem mond semmit, meddig érek s lesz-e út, hogy visszatérjek.
Fényév távolság,
csak hallgatom,
csak bámulom.
Zengő fényország,
hogy láss csodát, egy életen át.
Nézem tisztaságát, mégsem értem,
hallom hangjait, és el nem érem,
ott a tenger, itt az én hajóm.
Nekem itt van dolgom, nekem itt vannak álmaim…

Ez egy olyan dal, ami mondhatni róla szól. Egy olyan emberről aki bizonytalan, keresi önmagát és csak annyit tud, hogy mit szeretne, és küzd érte. Úgy érzem végtelenül megható pillanatnak lehettünk szemtanúi egy kereskedelmi tévén. Olyan értékes pillanatnak, amely tényleg valóságos és emberi, őszinte és tiszta. A zsűri is igen nehezen jutott szóhoz, tényleg, hogy is lehetne ezután érzelemmentesen bírálni egy versenyzőt. Egyedül Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója mondta neki kedvesen, hogy mint rendező, ő nem lenne teljesen elégedett vele, mert a színpadon nem engedheti meg magának sem színész, sem énekes, hogy az érzelmei eluralkodjanak rajta, minden pillanatban képben kell lennie. Állítólag a színészeket erre is kiképzik, hogyan kell kilépni egy szerepből, hogy saját magaként éljen tovább, ne az adott karakter bőrében.

Ám István nem színész, hanem egy teremőr. Mindig is szívből énekelt, őszinteségével és egyszerűségével illetve rendkívüli tehetségével vívta ki a nézők szeretetét. Ezek után szerintem még inkább a szívébe zárja mindenki. Szeretném, ha sok ilyen szép dallal kápráztatna még el engem és minden jót kívánok neki. És köszönök minden eddigi kellemes élményt és megható pillanatot, amivel televíziós műsor egyáltalán nem, de a hétköznapi életben sem gyakran találkozom.

43 megjegyzés:

Névtelen írta...

Már előre látom a Hot!, Best, Story, Bors vagy Blikk címlapjait: "Dráma a Csillag születikben" vagy "Élő adásban sírt az énekes" esetleg "Miért zokogott a kiscsillag saját előadásán?" szalagcímekkel :)
A viccet félretéve, ez valóban katartikus élmény volt, nem hinném, hogy a tévé előtt ülők szemei kibírták szárazon. Az enyém nem...

Névtelen írta...

Csodálatos hang,igazi tehetség István!Percekig folytak a könnyeim a meghatódottságtól.Minden nap sokszor, újra és újra hallgatom az előadott dalait.A CSILLAG MEGSZÜLETETT!

zsuzsa írta...

Tabáni István egy ritka kincs - hangja és emberi habitusa miatt is.Nagyon sokan szrkolunk neki,mert ő az,akinek nyernie kell!

Névtelen írta...

Nagyon-nagyon kevés ilyen ember van a világon, szinte csodának nevezhető. Kár,hogy az élet ilyen fájdalmas és ritkák a csodák. Két ilyen embernek kellene találkoznia, akkor lenne István boldog. Így legyen. De szinte kizárt. Remélem nem kap újabb "pofonokat" az élettől. Fáy arcát most is bírtam, Ő észrevesz mindent, bárki bármit is mond. Az eslő pillanatban pillantásával jelezte István sikerét.
István Vigyázz Magadra! R.T.

Névtelen írta...

Negyven éves koromra gödörbe kerültem. Tönkrement a vállalkozásom, beteg lettem, a szüleimmel gondok voltak, a szerelmem dobott, gyerek sehol...Bárhol képes volt erőt venni rajtam a sírás, előadáson, buszon, vásárlás közben, lehetőleg tömegben, mert úgy még cikibb :). Előtte is érzékeny ember voltam, de ehhez több kell. Valami áthatolhatatlan szomorúság, de legalább is olyan, amire nem találunk megoldást.

Névtelen írta...

Szasztok!Tabáni István rajongókat várjuk a tabaniistvan.ning.com-on.

Névtelen írta...

István csodálatos hangu csupaszív ember!

Névtelen írta...

Ezen a fórumon keresztül is üzenem István,hogy gratulálok!!!! Viszonylagos fiatal korom ellenére(26) odáig jutottam,hogy kevés dolog van ami hatást tud gyakorloni rám a művészet terén, vagy akár a tehetségkutató műsorokat nézvén. Az csak egy dolog hogy tehetséges vagy,de a csodálatos ebben az egészben az a kisugárzásod. Szerintem a kisugárzás is olyan,hogy vagy van,vagy nincs.Neked van, méghozzá különös!! Biztos vagyok benne, hogy föl fogod tudni dolgozni a sikert, és haladsz tovább az utadon.
Hülyeség azt mondani,hogy kívánom,hogy sikerüljön,hiszen már sikerült!!!!!
Különös vagy és mégis egyszerű és emberi. Köszönöm Neked azt az élményt amit ezzel felém sugárzol!!Legyen szép minden napod,Lia

Névtelen írta...

István az első percektől kezdve kedvencem a műsorban.Tiszta szívvel lélekkel énekel gyönyörű hangja van .Szombat este én is sírtam vele, Ennyire szívbemarkolóan szépen előadott dalt évek óta nem hallottam.Azóta már számtalanszor meghalgattam újra teljesen elvarázsolt István elöadása.Bízom benne nagyon sok ilyen szép számot hallunk még tőle!Tiszta szívből hiszem.eltudja felejteni régi fájó emlékeit.Nem egyszerű tudom, hisz engem is kísértenek tizenévesenelszenvedett lelki sérelmeim.Régi osztálytársaim engem is megaláztak számtalanszor .De el kell felejteni bármilyen nehéz is.Erre a szeretet a legjobb orvosság.István szíve tele van szeretettel ,Megérdemli hogy viszont szeressék!

Névtelen írta...

Istvánnak küldemém eszt a nagyonszép verset.remélem ha elolvassa a lelke picit könnyebb lessz! Nem érhet kétségbeesés ,mig csillag gyúl az égben.Mig harmatos az alkony sreggel arany nap ég fenn,Kétség nem győzhet rajtad itt,huljon bár kőnnyednek árja.Ha kit szeretszmind belül van szívedbe zárva!Sirsz mint más ,kínod sóhaját kettőzi a szél nyögése ,s atéli éj hajt sápat zuzmarát az esti holt levélre! Mégis száz friss virág virul ,sorsod a sorsunk ,hidd el .Menj hát tovább,járj szótlanul ,de soha megtőrt szívvel!
Eröt és kitartást , kívánok neked Bízom benne nagyon sok szép dalt énekelsz még nekünk!




,

Névtelen írta...

minden elismeresem!

szep lassak ki kell hogy essenek a szinpadon ugralok,igaz,hogy tehetsegkutato verseny,nem megasztar,-de egy ilyen csodalatos hanggal rendelkezo,nem maradhat alol holmi bohockodasoktol.
ISTVAN!-TE MAR BEFUTOTTAL.
a lemezkiadok biztosan felfigyeltek rad,-alig varom, hogy megvasarolhassam lemezeidet!
a dontoig nincs megallas!
b. laci

Névtelen írta...

Hát én az István első előadásától elhasaltam. Csak tátott szájjal bámultam a TV-t, ami megjegyzem nem szokásom. A következő száma Máté Pétertől volt, amin még jobban csodálkoztam, annyira tökéletesre sikerült. A következő szombaton nem lépett fel, és én a csillag születiket nézve folyton azt vártam, hogy ő jöjjön elő és énekeljen.Ez persze nem történt meg, mert ez volt az utolsó selejtező, és akkor vettem a bátorságot és bejelöltem az iwiw-en, sőt még üzenetet is küldtem neki, hogy gratulálok. Nem hiszitek el, de vette a fáradságot és személyesen köszönte meg levelemet, ami nagy csoda a mai világban. Gondolom ez is leterhelte. Vannak akik nehezen dolgozzák felé a hirtelen jött sikereket. Az utolsó előadásával pedig belevéste magát a szívembe. Nála jobb előadót még életemben nem láttam.

Névtelen írta...

Én csak azért nézem ezt a müsort hogy őt halljam énekelni,és remélem ő nyeri meg nem más.Minden nap meghallgatom a zenéket amit énekelt a műsorban.Csak így tovább.Az életed egy uj szakasza nyilt meg.:)

Névtelen írta...

Én csak arra kérek mindenkit ,hogy ne engedjük ki esni mivel mindenki tudja itt nem csak a tehetség számit hanem kire hányan szavaznak.Úgy gondolom ha valaki meg érdemli,hogy nyerjen és vele együtt mi is az István.

Névtelen írta...

Bravó! Nem találok rá szavakat. Ezt a hangot akár egész nap is elhallgatnám, sőt még tovább is, persze ha nem lennék idősebb, mint István.
Szerintem mi jól összeillenénk, mert én is ilyen típusú vagyok.
Remélem az életben megtalálja a boldogságot, sikert, szerelmet. Megérdemli. Sokat szenvedett érte.

Névtelen írta...

Szeretnék egyszer találkozni és beszélni vele. Nem kell félreérteni! Én szeretem és csodálom a hangját. Ha tudnék, adnék neki önbizalmat, szerencsét és egy olyan jólelkű társat, mint Ő. De remélem erre mindre rátalál majd magától is. A többi meg már adott -meg van benne-, ami a boldog élethez kell.
Sok sikert!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Névtelen írta...

"Batran legy buszke onmagadra,hiszen eredeti es potolhatatlan egyeniseg vagy!Aki bant mert oszinte ember vagy,az irigy,mert nem meri felvallalni az erzelmeit!"Szoritok Neked!!!!

Névtelen írta...

István veled az egész felvidék !

Névtelen írta...

Sajnálom, hogy sok nem hozzáértő ember továbbjuttatja a kedvencét, mert jóképű, szinpatikus, stb. közben meg banális. Mindig felidegesítem magam, ha olyan valaki jut tovább a kedves nézőknek köszönhetően, aki egyáltalán nem egetrázóan tehetséges. De most ezt elfogadtam és beletörődtem a dolgokba, mert tudom, hogy István a legjobb, akár kiesik, akár megnyeri a döntőt! Nekem Ő a felfedezett, a csillag!

Névtelen írta...

Ez egy csoda...a hangja+személyisége.Egyszerűen ennyi:csoda.Egyetértek:A CSILLAG MEGSZÜLETETT!!!!Még akkor is,ha valami VÉLETLEN folytán nem ő nyeri a versenyt.

Névtelen írta...

Én is tejesen eggyetértek az előttem szólokkal!Istvánnál hitelesebb tisztább öszintébb énekest évek óta nem halottam Csodálatos hangú végtelenül szerény ember!teljes szívemből szorítok érte szombatonként!Nincs igasság ha nem ő nyer!

Névtelen írta...

Nem tartozom a fiatal korosztályhoz,....megéltem és láttam is sok mindent az életemben, DE AMIT AZ ELMÚLT CSILLAG SZÜLETIK szombati esti előadásán, ilyet még soha!!!!
Egy "CSODÁT LÁTHATTAM", megrendűlve, a könnyeimmel küszködve csak ámultam azon, hogy van még ebben az elveteműlt, gonosz világban egy ilyen KINCS, mint a Tabáni István?!?!
Az biztos, hogy önmagunk megismerése a legnagyobb csatánk !!!
Hangja csodálatos, személyisége lenyűgöző, szerénysége példaértékű !!!!
Órákat töltök azóta a gép előtt, hogy újra és újra meghalgathassam az álltala előadottakat.
Kérek mindenkit, hogy ne engedjük kiesni, mert ilyen rendkívűli tehetség nagyon ritkán születik, arról nem is beszélve, hogy a rajzolásban, festésben is pontosan olyan zseniális, mint az ének hangja.
"A MI CSILLAGUNK MEGSTÜLETETT"
Drukkolok és imádkozom érted István!!!!

Névtelen írta...

Senki nem gondolta volna, hogy megtörténik valaha, hogy jön egy egyszerű fiatalember, kiáll a színpadra énekelni és mindenkit levesz a lábáról különösebb erőfeszítés nélkül. Én is osztom azokat a véleményeket, hogy nem sok ilyen ember van, én magam sem találkoztam még Istvánhoz hasonlóval (sajnos). Nagyon szeretetre méltó egyéniség. Függővé váltam, mint oly sokan, ezerszer meghallgatom naponta az általa előadott dalokat. A Fényév távolság nótát pedig ahányszor meghallom görcsbe rándul a gyomrom, kapalál a szívem és valami keserédes érzés vesz erőt rajtam. Tényleg egy CSODA, egy KINCS A SZÁMUNKRA.

Névtelen írta...

Oszinte elismeresem.
Nagyon drukkolok neked es erted.Szeretnelek a borom alatt hordani,hogy megovjalak az elet minden keservetol,fajdalmatol szennyetol es mocskatol.
Az a lelki erzekenyseg ,szerenyseg ami teged jellemez nem adatik meg mindenkinek es epp ezert vagy jobb es ertekesebb mint a nagyszamu atlag.
Igenis szukseg van rad,a jelemedre,hangodra,hogy hinni tudjuk hogy az anyagiakon tul LELEK,neha faradt, szomoru,megkeserdett vagy vidam, is letezik.Egyszerre orom es fajdalom teged hallgatnom.Koszonom az elemenyt amit nyujtassz nekem.

Névtelen írta...

Nagyon vigyázz magadra István!
Szükségünk van Rád!
A társadra, aki szintén ilyen értékes mint Te, előbhb - utóbb rátalálsz!

Névtelen írta...

Már jobban dicsérni Téged nem lehet (ezt megtették már mások).Mostmár csak annyit,hogy agyerekek rosszak afelnőttek pedig GONOSZAK.Ügyelj és ne engedd,hogy a TE érzékeny lelkedbe beletapossanak.Sok sikert kivánunk Erdélyből

Névtelen írta...

Nagyon különleges lélek vagy, István...a hangod angyali, a tekinteted szinte túlvilági...végtelenül szeretlek...odafönn a fényben keresni foglak...naponta visszahallgatlak...n.n. jó lenne, ha te nyernéd meg a versenyt...azt kívánom, találd meg a szerelmet, a boldogságot..megérdemled..őszinte rajongód maradok..Erdély és Partium magyarjai veled vannak

Névtelen írta...

Tabáninak szurkolok !!Nagyon különleges ember !!
Szeretem a visszahuzodó embereket..
Különleges , sajnálom ,h ennyi fájdalmat kellett átélnie..:S Remmélem feleséget sem ugy fog találni ,h a sikere miatt.. :S Inentöl semmi fájdalmat nem kivánok neki legyen boldog élete és haladjon tovább legyen sikeres :)
Reni vagyok egy 14 éves lány ...

Bernadette írta...

Nos, én mint a cikk írója, leszek az első, aki gratulálok a 2009-es Csillag születik győztesének :)

És köszönöm, hogy ennyien olvastátok írásomat, azt hiszem minden tekintetben ez a bejegyzés az oldal legnépszerűbb olvasmánya.

Névtelen írta...

Hogyhogy csak most akadtam rá erre a bejegyzésre?!
Jól megfogalmaztad mindazt, amit sokan ugyanígy látunk. Néztem a blogom statisztikáját, és nekem is az egyik Istvánról szóló bejegyzésemet nézték meg a legtöbben :)
Gratula Istvánnak!

Barbi22

Névtelen írta...

Sajnálom, hogy csak most bukkantam rá erre az oldalra... Én bevallom -nem szép szó- de végigbőgtem az egészet. Nagyon tetszik az eredeti is, de ez sokkal több volt, István tette azzá, azt hiszem sokan csak most jöttek rá igazából, hogy miről is szól ez a dal. Ezt megélni kell, nem csak átélni. Szívből örvendek, hogy Te nyerted meg a versenyt!Gratulálok! Egy rajongó Nagybányáról (Erdély)

Névtelen írta...

Gratulálok István szuper voltál minden nap órákig hallgatom a számaidat.A magánéletedben is hasonló sikert kivánok! Egy rajongód

Névtelen írta...

Annyi szépet szerettem volna írni, de nem találok szavakat rá. Minden nap órákig hallgatom énekeidet. Hangod simogat,lelkemet gyönyörködteti,szemeimben könnyeket fakaszt,szóval egyszerűen nem tudok betelni vele.
István, maradj meg örökre nekünk!
M.I.Dél-Erdélyből

Névtelen írta...

Kiváncsi lennék Presser Gábor és Sztevanovity Dusán véleményére, hiszen az ő szerzeményüket tolmácsolta István úgy, hogy milliónyi ember könnyezett. Kiváncsiságból az összes fellelhető verziót meghallgattam, de csak István volt/van rám katartikus hatással... Valami hasonló csoda történt, mint mikor Joe Cocker Woodstockban előadott egy Lennon dalt a saját lelkén keresztül. Az a dal azóta legenda...

Névtelen írta...

A véleményben osztozom, egy csodálatos csillag születésének voltunk szemtanúi.
A hangja csodálatos, igazi élmény hallgatni.
A CD megjelenését már nagyon várjuk.
További sok sikert, és sikeres boldog Új Esztendőt kívánok.

Névtelen írta...

Ha megnézzük István rajtszámát "3159" érdekes számelméleti és számmisztikai összefüggéseket találunk. 31 primszám 59 primszám. 3+1+5=(9) 3*9=27 2+7=(9) 3*15=45 4+5=(9) 5*9=45 4+5=(9)
Mindig visszaköszön a 9-es szám:
A misztikus 9-es szám a nagy tanítómester száma. 9-es számmal rendelkező személy karizmatikus energiát kap, extrémebb lesz az átlagnál. Humanitás, becsületesség és jó szándék. Gyengesége naivitás és jóhiszeműség.

Névtelen írta...

Most van csak netem 2 hete. Tegnap gondoltam megkeresem az Istvánt. Hát megdöbbentem ismét. Egyszerűen gyönyörű.Imádom.A gyerekeimnek is megmutattam. Gratulálunk neki. Sok sikert az életében.

Névtelen írta...

A hangját hallgatva hideg borzongás kúszik végig a hátamon. Érzem, ahogy eltölt a zene, a hang. Ellazulok, átengedem magam rég eldugott, elfelejtett érzéseknek, amiket már sok éve nem engedtem meg magamnak. Újra hiszek, mert van még tisztaság és vannak még álmok...
A világ, a rajongók szerint István álmai teljesültek: csillag született. Nem. A csillag már 31 éve él, csak mi nem láttuk eddig a ragyogását. És most, hogy sztár lett, ugye, nem tesszük tönkre?! Maradjon meg nekünk sokáig ez a szépséges hang és ez a kedves ember!
István, maradj, aki vagy, és engedd, hogy élvezzük a hangod, és szeressünk!

Névtelen írta...

Szerintem nem szégyen hogy egy férfi sír.Ez az ember teljesen elbűvölő,jóképű és gyönyörű hangja van.Én is sírtam amikor hallgattam.Sőt ma este legalább ötször hallgattam meg ezt a dalát.Mindent bele István.Inkább legyen egy férfi nyugodt,mint egy elvetemült.

Névtelen írta...

Elolvastam az uzeneteket.En sem talalok szvakat,de minden bejegyzessel egyetertek.Szivbol gratulalok es mi is neki drukkoltunk innen Erdelybol,Marosvasarhelyrol.Remeljuk a tovabbi elete jobbra fordul.Alig varom a megjeleno CD_t,hogy en is megvehessem.Tovabbi sok sikert es tobb onbizalmat.2010 febr 2 Marosvasarhel

Névtelen írta...

ISTVÁN A KIRÁLY.
EMLÉKEZIK MINDENKI ITT AZ ISMÉTELT /KirÁly csak úgy is vigyyázzunk rá mint ahogy a Királyra
SZÜKSÉGES.
KIRÁLY AZ iSTVÁN.

Névtelen írta...

Mindent leírtatok, és más fórumukon én is.
Mammauuu, zengett a Thália Színházban és rajta kívül mindenki tudta megnyeret a versenyt, a CSILLAG megszületett! Fényév távolság "Ments meg" szemeivel kezd, elcsuklik a hangja, közben TISZTÁN,CSODÁLATOSAN énekel, és végül a produkció végén percekig zokog. A sok könny lemossa az előző évtizedeket, a kudarcokat, és milliók szeme láttára megszületik előttünk megszületett a Művész, egy Férfi!
Most Díjak, fellépések tucatjai, arany lemezek , és rajongók tízezrei, hallgatók százezrei után elmondhatjuk István, művészete (festés is), sikerei közben (Óriási jövő lehetőségével), még mindig a Mi Fiúnk maradt. Ő nem kompatibilis Celeb világgal lassan ezt már mindenki, és a sajtó elfogadta.
Már nem kell aggódni belső értékrendje vigyáz rá. Talán , nekünk nagyobb szerencse,öröm, gazdagság, mint neki, hogy ma már nem teremőr!

Névtelen írta...

Az a legszebb, hogy 2012.junius 2.án ujra megnyerte István a Csillag születiket!

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates