2010. június 1., kedd

Névnapoló - Tünde

Június 1-jén ünneplik névnapjukat a Tündék (ezenkívül még április 2. és november 10. is fel lehet köszönteni őket, de a hivatalos dátum az először említett időpont). A Tünde név Vörösmarty Mihály alkotása a tündér szóból: Csongor és Tünde című drámai költeményében halhattuk elsőként e nevet – amely 1990 és 2000 között a legnépszerűbb száz női név között szerepelt. Azóta kicsit csökkent népszerűsége. Becézése a következőképp történhet: Tündécske, Tündi, Tündike, Tüncsi, Tüncsike, Tündér, Tündérke, Tücsök.



Tehát a Tünde név jelentése a tündér szóéval megegyező. Elemzők szerint a Tünde név olyan személyiség kialakítását segíti, aki szinte megállíthatatlanul halad a céljai felé. Jó üzleti érzéke van, és élvezi is az üzlet világát. Kezdeményező, és sok újító, gyakorlati ötlete, találmánya van, de szinte soha nem térül meg a munkába fektetett energiája. Nem vár mások tanácsára, rendkívül független. Hisz abban, hogy legjobb az egyenes beszéd. Életfeladatának az emberekről való gondoskodást kapta. Ez mindig kettősséget mutat. Mert egyrészt erős és határozott lesz, amiért vonzza azokat az élethelyzeteket, ahol segíthet másoknak. Mindig rászorulók veszik körül. Gyakran emlegeti, hogy kihasználják, de valójában ezt ő szeretné. Szeretettel és odafigyeléssel fordul az emberek felé. A másik oldalról viszont hárítja és tolja el magától az ilyen helyzeteket. Ebben az esetben gondot okoz az anyaság és a befogadás. Könnyebben választja a karriert és az üzletasszonyi szerepeket. Érzelmileg nehezen nyílik meg, emiatt fontos a biztos és hűséges párkapcsolat. Veszélyeket a makacssága és merevsége okozhat.



További érdekességek a névvel kapcsolatban: a „tünde” szót néha a 'tündér' jelentésében is használják. A tünde szó (akárcsak a tündér) jelzőként is állhat, főként a költői nyelvben, 'gyorsan elmúló, semmibe vesző, röpke, tünékeny' értelemben (ÉrtSz.). Például Madáchnál: „Oly szép az ilyen tünde mámor…” Néha 'tündöklő' értelemben is találkozhatunk vele: „csattan a menny és megvillan / kék, tünde fénnyel fönn a tél.” (József Attila: Nyár). A „tünde” (elf, quend) kitalált nép J.R.R. Tolkien könyveiben, melyet kezdeti elképzeléseiben szintén a kelta-germán-óangol mitológia „tündéreiről” mintázott, később azonban a költői elképzelés átlényegült. A Tolkien műveiből merítő egyéb fantasy-művekben (például M.A.G.U.S., Dungeons & Dragons, Warcraft) is szerepelnek tündék, bár ezeket inkább az angol „elf” kifejezéssel illetik.



Végezetül jöjjön pár közismert Tünde: Kiszel Tünde - ex-modell, mûsorvezető, Majsai-Nyilas Tünde – színésznő, Nagy Tünde – mûsorvezető, Nyilas Tünde – kézilabdázó, Semmi-Kis Tünde – szépségkirálynő, Szabó Tünde – színésznő, Szabó Tünde – úszó, Frankó Tünde operaénekesnő, Murányi Tünde színésznő, Novák Tünde rabló, a „magyar Bonnie és Clyde” páros női tagja.


1 megjegyzés:

Unknown írta...

BOldog NÉvnapot Kiívánok minden Tünde ( Tündér nevű szerettemnek !!

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates