2010. június 26., szombat

Nyaralási kedvcsináló 3: Csendes-óceán

Nyaralási kedvcsinálónk első bejegyzéseiben kalandos utazásokról lesz szó, amelyek minket is a tengerre - és új világokba - csábítanak. :)

Cook kapitány utazásai

1776. július 11-én indult harmadik, és egyben utolsó, útjára James Cook angol felfedező, aki jócskán átírta az addig készült térképeket.

1728. október 27-én született az angliai Martonban James Cook. Alacsony sorból származott, de édesapja felismerve fia tehetségét, kiskorától iskolákba járatta. Cook tengerészeti pályafutása tizennyolc évesen kezdődött, amikor egy hónapra felvették egy hajóra dolgozni. Később a királyi tengerészethez került, ahol már csak idő kérdése volt, mikor bízzák meg nagy feladatokkal.



1768. július 30-án indult első felfedező útjára. Az angol akadémiával és a haditengerészettel együttműködve Tahitire kellett utazniuk, hogy a Vénusz átvonulását megfigyelhessék expedíciójuk tudósai. A feladat teljesítése után Cook még nem tért haza, hanem feltérképezte Új-Zéland kettős szigetét majd Ausztrália közel kétezer kilométeres keleti partvonalát. 1771. júliusában tértek vissza Angliába, ahol kitüntetéssel jutalmazták Cookot. Ugyanis a kitűzött célok sikeres teljesítésén kívül abban is nagy érdeme volt, hogy csak ismeretlen eredetű betegségek miatt vesztett tengerészeket. A tengerészek rettegett betegségét, a skorbutot (ami vitaminhiány miatt alakul ki) sikerült legyőznie. Ugyanis Cook nemcsak a tisztaságról és a jó szellőzésről gondoskodott, hanem a legénység étrendjét is ő állította össze. Ragaszkodott ahhoz, hogy torma, savanyú káposzta és narancs is a lehető leggyakrabban szerepeljen a napi menüben.



Nem meglepő, a sikereken felbuzdulva, hogy Cooknak újabb fontos küldetést szántak a tengerészetnél. Az akkori elképzelések szerint létezett egy déli földrész (Terra Australis), amelynek felderítésével Cookot bízták meg. A tudósok úgy érveltek, hogy azért kell léteznie egy nagy területű déli kontinensnek, hogy kiegyensúlyozza az északi félteke tömegét. 1772. júliusában indult második útjára Cook és a történelem során először sikerült körülhajóznia az Antarktiszt. Így megcáfolta a képzeletbeli földrész elméletét, mivel a korábban már felfedezett Ausztrálián kívül nagyobb szigetet nem talált három évig tartó útja során. Az expedíció ideje alatt az addig elért legdélebbi pontig is eljutottak és több új szigetet sikerült feltérképezniük.



Ezután a Csendes-óceánnak már csak egy nagy titka maradt: létezik-e átjáró az Atlanti óceán felé Kanada és Alaszka vagy Szibéria felé. Húszezer fontos jutalom fejében Cook 1776. július 11-én indult harmadik útjára, hogy a kérdésre választ találjon. Először a Csendes-óceán déli szigetvilágában végzett méréseket, majd észak felé hajózva felfedezte Hawaiit, de nem szálltak még partra, mivel közeledtek céljuk felé. Alaszkánál átkeltek a Bering-szoroson, viszont a Csukcs-tenger jégzajlása visszafordulásra kényszerítette őket. Így megkapták a választ, hogy hajózható, jégmentes átjáró nem létezik az Atlanti-óceán irányába.



1779. januárjában visszatértek Hawaiira, amelyet feltérképezni és kutatni szeretett volna Cook. Ekkor éppen a bennszülöttek mahakiki ünnepe zajlott és a kapitányt isteni reinkarnációként tisztelték. Pár hét múlva Cook továbbhajózott, ám egy óceáni vihar megtépázta a vitorláikat és visszasodorta őket Hawaiira. A bennszülöttek megzavarodtak, hiszen már nem tartott az ünnepük és betolakodóknak vélték a tengerészeket. Egy ellopott csónak miatt összetűzésbe kerültek és a békítő szerepét magára vállaló Cook fejét levágták, testét feldarabolták 1779. február 14-én. A tengerészeknek sikerült a kapitány maradványait visszaszerezni és katonai dísztemetéssel tudtak elbúcsúzni tőle. Végül 1780. október 4-én sikerült az elárvult legénységnek Anglia partjait elérni.

Cook tevékenysége révén elmélyült a földrajzi felfedezések alapossága, magasabb szintre jutott a navigáció, a térképészet, a tengerészekkel való bánásmód, a kapcsolatteremtés a bennszülöttekkel. Cook példát mutatott, hogyan alkalmazható a tudomány a tengereken. Eközben megváltoztatta a világ térképét, jobban mint bárki más a történelemben.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates