2010. június 13., vasárnap

A Rákóczi-szabadságharc csúcspontja

1707. június 13-án az ónodi országgyűlés kimondta a Habsburg-ház trónfosztását. Ahogy Bercsényi Miklós fejedelmi helytartó fogalmazott: „Eb ura fakó, József császár nem királyunk többé!”

A Rákóczi szabadságharc vezetői már az ónodi országgyűlés előtt is sokat tettek az önálló Magyarország létrejötte felé. Ebben segítségükre volt az 1701-ben kirobbant spanyol örökösödési háború, ahol a Habsburg-ház is érdekelt volt. A hosszan tartó küldölfdi háborúskodás révén a kuruc csapatok jelentős katonai sikereket értek itthon. Ezekre támaszkodva a magyar politikai törekvéseik sem maradhattak háttérben.



1705-ben a szécsényi országgyűlésen kezdték meg a független magyar államszervezet kiépítését. Államformának a rendi konföderációt választották. Rákóczi Ferenc szabad kezet kapott a katonai, külpolitikai és a pénzügyi témák intézéséhez, de mögött egy huszonnégy tagú szenátus állt tanácsadóként, élén Bercsényi Miklóssal. Ezen kívül a szenátus feladatkörébe tartoztak a belpolitikai ügyek és a hadsereg főparancsnoka is Bercsényi Miklós lett. A katonai sikereken felbuzdulva a szabadságharc vezetői megfogalmazták a Habsburgokkal való kiegyezés feltételeit: szabad királyválasztást gyakorolhatnak, az 1687-es törvényeket eltörlik és követelik Erdély függetlenségét.

1707. május 31-én kezdődött az ónodi országgyűlés, mivel előzőleg csaknem az ország egész területe a kurucok kezébe került és Rákóczit beiktatták már erdélyi fejedelemnek. Előzetes tervek szerint feladatuk lett volna a gazdasági nehézségek és pénzügyi válság leküzdése, az államhatalom megerősítése és a hadseregszervezés folytatása. Titkos programpontként szerepelt a Habsburg-ház trónfosztása, amire hivatalosan 1707. június 13-án került sor.



Az ónodi országgyűlés alapján kétmillió forint hadiadót vetettek ki, amelynek fizetésére a nemeseket kötelezték. A rézpénz értékét hatvan százalékkal leszállították. Azonban a kuruc csapatok jelentős vereségeket szenvedtek, így a politikai szövetségrendszer tarthatatlanná vált. A szabadságharc utolsó szakaszában már a nemzeti egységet sem lehetett fenntartani, a katonai ezredek szétszóródtak, lecsökkent a termelés, megszűnt a külföldi támogatás. A kuruc katonai vezetők többsége belátta, hogy a magyar függetlenség még nem vívható ki katonai eszközökkel, vissza kell térni a békés, politikai tárgyalásokhoz. Végül 1711-ben a szatmári országgyűlésen elfogadták a Habsburgok békefeltételeit és április 30-án a majtényi síkon letették a fegyvert.


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

The fat Loss Factor system is a advanced fat loss product that was created
after countless hours of research and hard-work. It
has been developed by Dr. Charles. Dr. Charles is a
board certified health expert. He has his clinic in Atlanta
where he treats his clients personally. When many patients begun to come
to him for fat issues, he decided to do some deep research into it,
as conventional science does not go into so deep about fat problems.
He did his personal research on the subject.

It took him many years, during day he shall serve his patients as usual, and in night will do his
research. After 7 years of huge research he was finally able to come
up with a complete product for weight loss.
Fat Loss Factor System

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates