2010. június 19., szombat

The Winner Takes It All - Meryl Streep

Már a korábbiakban is szólt néhány bejegyzés előadókról és dalokról: az It Must Have Been Love és Polyák Lilla, Elvis Presley és a Wooden Heart, Singing in the Rain és Serbán Attila, One Night Only és Jennifer Hudson meg Balogh Brigitta, Moon River és Audrey Hepburn, Les Feuilles Mortes és Yves Montand, Don't Stop Me Now 3 előadásban is, és még talán ide sorolható Hugh Jackman Lipton reklámja, Szabó P. Szilveszter Jégmosolya vagy Shakira és a foci VB esete. A lényeg, hogy úgy döntöttem ebből biztos rendszer lesz, akár havonta több is, mert nagyon szeretek ilyenféle postokat írni. Az változó, hogy mikor melyik dal a kedvencem, néha napjainkbeli, néha több évtizedes korú - de természetesen nem maradok semmiképpen vélemény hiányában. Ezúttal a The Winner Takes It All-on a sor, Meryl Streep előadását kiemelve.




A bejegyzés tárgya egy 1980-as Abba-sláger feldolgozása. Az eredeti itt megtekinthető: Abba - The Winner Takes It All. Tulajdonképpen az eredeti számmal sincs semmi bajom, szerintem azt is nagyon szépen, érzelmesen énekli a szőke Abba-lány. Mindössze, amíg csak azt a verziót ismertem, csak a dallamra koncentráltam, nem érdekelt a szövege - pedig ami miatt leginkább itt van e bejegyzésben, ennek köszönhető. Viszont mielőtt még rátérnék Meryl Streepre és a Mamma mia!-ra, feltétlenül belinkelem Rúzsa Magdi előadását e dalból: ide katt:). Személy szerint nem rajongok Magdiért, elismerem, hogy jó hangja van, jól énekel - de mindig is ellenszenvesek voltak nekem azok a Megasztárosok, akiket állandóan favorizált a zsűri és ha hibáztak, se mondták meg nekik. De ezt csak zárójelben mondtam, a The Winner Takes It All Magdi előadásában talán az egyik legjobb volt Megasztáros pályafutása alatt. (Csak azt sajnálom, hogy időkorlát miatt mindig 2 perceket énekelhettek, így nem a teljes dalt hallhattuk.) Nem véletlen, hogy a döntőn is ezt énekelte el, miután megnyerte a versenyt. Akkor még azt hittem - a címből kiindulva - hogy győzelemről szól, amely miatt helye van e dalnak, hogy a döntő győztese elénekelje. De a Mamma mia! filmnél esett le, hogy teljesen másról van itt szó.

Két éve nyáron volt nagy szenzáció a Mamma mia! film: akkor küldetésemnek éreztem hirdetni ismerőseim között, hogy idejét se tudom, mikor láttam ennyire mínusz filmet. Egyrészt a színészek nem tudnak énekelni (ld. Pierce Brosnan vagy Colin Firth), vagy nyávognak (ld. Amanda Seyfried) illetve ordítanak (ld. Meryl Streep). Másrészt a történet egy nagy szar - már elnézést a vulgáris kifejezésért. :) Megtaláltam, úgyhogy bemásolom a Port.hu-ról az akkor írt véleményemet:

"Tegnap jutottam el odáig, hogy megnézzem. Nekem óriási csalódás volt az egész film. Szerintem iszonyatosan bugyuta a sztori. Most gondoljatok bele! Egy lánynak 3 apja van és beleegyeznek, hogy legyenek 1/3 apák? Ez nonszensz. És szerintetek a ti anyátok a lánybúcsútokon képes lenne tiniként ugrabugrálni? Ugyan már!

Aztán mit sugall a film? Nem érdemes házasodni, inkább élje ki magát az ember, aztán ha már van egy gyereke, akinek nem tudja ki az apja, akkor érdemes hozzá menni vmelyik apajelölthöz. Ez borzalmas!

Ha meg erre vki azt mondaná, hogy ne is foglalkozzak a történettel, inkább élvezzem a zenét vagy a színészek játékát, arra se tudok mit mondani. Szerintem úgy ahogy volt, mindenki elripacskodta. Meryl Streep szabályosan idióta volt, a kiscsaj végignyávogta az egészet, Colin Firth meg idekoppintott egy Marc Darcyt annyi különbséggel, hogy dalolt nekünk pár strófát. Bárcsak ne tette volna...

Azt se tudom ki találta ki, hogy Pierce Brosnan-nak énekelnie kell. Valami borzalmas a hangja és játékában se tudott többet nyújtani a bájvigyoroknál...

A film egyetlen jelenete, ami kezdett tetszeni, az a Winner takes it all, de amikor Meryl elkezdte a végén ordítani a lírai dalt, majdnem otthagytam az egészet! Miért kell Abba dalokat úgy énekelni, hogy a csúcspontokon vagy a refréneknél kiabálnak ahogy a torkukon kifér? Ez nem éneklés.

Úgy harangozták be ezt a filmet, mint a nyár legnagyobb durranása. Hát mit mondjak... Inkább beteszek egy poros Abba lemez a lejátszóba."

Elismerem, hogy a filmzenét néha-néha megszoktam hallgatni (ahol vmivel normálisabban, érzelemmentesebben énekelnek, mint a moziban), de a filmet azóta sem néztem meg, nem is áll szándékomban. Viszont valamelyik nap csak úgy, megmagyarázhatatlan módon rámjött, hogy megnézzem a The Winner Takes It All jelenetet. Hiszen már annak idején is írtam, hogy az az egyetlen értékelhető része - és még mindig így látom. Viszont annyiban változott a véleményem, hogy tetszik, amit Meryl csinál. Teljesen átéli a dalt, mindent odatesz, amit csak lehet, szívből-lélekből énekel. Aki tud angolul, nyilván a felirat vagy az ének alapján tudja miről szól a dal: kb. ugyanaz ez a dal alapszituációja, mint amit Kovács Kati is megénekelt Találkozás egy régi szerelemmel címmel. A nő összefutott a rég nem látott, egykori nagy szerelmével és mesél neki a múltról és jelenről: szerették egymást, de mindketten hibáztak, már nincsenek együtt - és azt kérdezi a férfitől, aki már mással él, hogy úgy csókol-e az új kedvese, vagy úgy mondja-e a nevét, ahogy azt ő tette. A refrén pedig arról szól, hogy a győztesé lesz minden, a veszteseknek - mint ő - semmi se jut, ez a sorsa. Végül megmondja a férfinak, hogy mennyire hiányzik neki és elnézést kér, ha megbántotta volna mindezzel. Az én romantikus lelkületemet nagyon meghatja a dal és szöveg kettőse. :)

Talán arra még nem vetemednék, hogy elejétől a végéig újranézzem a Mamma miát, de ezt a jelenetet mindenképpen, akár többször is. Pierce Brosnan is tetszik itt - hiszen nem énekel, csak okosan néz és elgondolkodik a hallottakon - és még mindig sármos és jóképű. Meryl pedig szenved és szenved, egyre jobban és jobban - ahogy lobog az a piros kendő, mikor fut felfelé a hegyen: igen, a giccsek giccse mindez, de legalább ezt a részét én is élvezem. A többi már nekem is sok, gyakran ripacskodás vagy bosszantóan együgyűség. Továbbra se lesz a kedvenc filmem, viszont ezt a díjnyertes jelenetet elraktározom a legkedveltebb filmrészleteim közé. :) Ha kell egy kis érzelmi löket vagy romantika, akkor szépen előveszem és (kb. mint Bridget Jones :P) együtt éneklem Meryllel:

I don’t wanna talk
About the things we’ve gone through
Though it’s hurting me
Now it’s history
I’ve played all my cards
And that’s what you’ve done too
Nothing more to say
No more ace to play

The winner takes it all
The loser standing small
Beside the victory
That’s her destiny

I was in your arms
Thinking I belonged there
I figured it made sense
Building me a fence
Building me a home
Thinking I’d be strong there
But I was a fool
Playing by the rules

The gods may throw a dice
Their minds as cold as ice
And someone way down here
Loses someone dear
The winner takes it all
The loser has to fall
It’s simple and it’s plain
Why should I complain.

But tell me does she kiss
Like I used to kiss you?
Does it feel the same
When she calls your name?
Somewhere deep inside
You must know I miss you
But what can I say
Rules must be obeyed

The judges will decide
The likes of me abide
Spectators of the show
Always staying low
The game is on again
A lover or a friend
A big thing or a small
The winner takes it all

I don’t wanna talk
If it makes you feel sad
And I understand
You’ve come to shake my hand
I apologize
If it makes you feel bad
Seeing me so tense
No self-confidence
But you see
The winner takes it all
The winner takes it all......

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates