2010. március 8., hétfő

Az Oscar-díj története

Az első Oscar-gálát 1929. május 16-án tartották Los Angelesben a külvilág kizárásával. Viszont azóta világméretű eseménnyé nőtte ki magát, becslések szerint nagyjából egymilliárdan követik figyelemmel a díjátadó ceremóniát.

Az Oscar-díj (eredeti nevén Academy Award) az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díja, amelyet a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia adományoz jelenleg huszonnégy kategóriában: legjobb film, rendező, eredeti és adaptált forgatókönyv, férfi és női fő- és mellékszereplő, látványtervezés/díszlet, operatőr, vágás, vizuális effektusok, hangvágás, hangeffektek, eredeti filmzene és dal, jelmeztervezés, smink, animációs film és rövidfilm, dokumentumfilm és rövid dokumentumfilm, idegennyelvű film és rövidfilm.

Az előző évben bemutatott filmek közül az akadémia állítja fel a jelöltek listáját: technikai kategóriában három, a többiben öt jelöltet választanak ki. A jelöltek közül az akadémia tagjainak szavazatai által kerül ki a győztes, amelyet az átadás pillanatáig rendkívüli titoktartás mellett őriznek. Hat héttel a jelölések kihirdetése után rendezik a díjátadást, általában február utolsó vasárnapján. A gálát 2002-től Hollywoodban tartják, előtte Los Angeles más részében illetve New Yorkban rendezték meg. A díjátadás estéjén a meghívott vendégek zene és ováció kíséretében bevonulnak a vörös szőnyegen a hollywoodi Kodak Színházba. Az estélyen a sztárok híres divattervezők ruháit és ékszereit viselik.

Az Oscar-gálát több száz televíziós csatorna sugározza az egész világon. Ez az egyetlen díjkiosztó, amit élőben (azaz a képernyőre nem illő mondatok kivágása végett pár másodperces csúsztatással) közvetítenek az Egyesült Államok teljes területén.1931-ben született meg a szobor elnevezése. Az anekdota szerint Margaret Herrick, az akadémia könyvtárosa amikor először szemügyre vette a szobrocskát, megállapította: „nagyon hasonlít Oscar bácsikámra.” A szobor egy tekercs filmet a kardjával leszögező lovagot ábrázol. A filmtekercs öt küllője az akadémia öt ágazatát jelképezi: a szereplőkét, a rendezőkét, a producerekét, a technikusokét és az írókét. A szobor tömege 3,85 kilogramm és mindössze 13,5 centiméter magas.

Idén már a 82. Oscar-gálát rendezték, így igen sok érdekességről és rekordról tudunk beszámolni. A csúcstartó minden tekintetben a rajzfilmgyáros Walt Disney: ő büszkélkedhet az egy évben szerzett legtöbb Oscarral (szám szerint négyet kapott 1953-ban) és összesítettben különféle kategóriákban huszonhat díjat vehetett át. A színészek között Katharine Hepburn a rekorder, aki négyszer kapta meg a legjobb női főszereplő díját. Őt követi 3-3 szobrocskával Jack Nicholson, Ingrid Bergman és Walter Brennan. Jelölések tekintetében Meryl Streep a győztes, akit eddig tizenhat alkalommal nomináltak.


Filmek tekintetében az abszolút csúcstartó A Gyűrűk Ura – A király visszatér, amely tizenegy jelöléséből az összeset díjra váltotta. Emellett a Titanic és a Ben Hur is tizenegy Oscarral büszkélkedhet. Mind az öt fő kategóriában (legjobb film, férfi és női főszereplő, rendezés és forgatókönyv) eddig három film diadalmaskodott: Ez történt egy éjszaka, Száll a kakukk fészkére és A bárányok hallgatnak.

További érdekességként megemlítendő, hogy eddig egyetlen Oscar kapott Oscar-díjat: Oscar Hammerstein 1941-ben és 1945-ben a legjobb dal kategóriában. Az első színes Oscar-díjas film az Elfújta a szél volt 1939-ben. Heath Ledger kapott másodikként posztumusz elismerést színészi kategóriában idén. Adrian Brody a legfiatalabb nyertes volt 29 évesen, akit főszereplőként jutalmaztak. 1939-ben nyert elsőként afrikai származású mellékszereplő Oscar-díjat, de 2002-ben Denzel Washington és Halle Berry révén a legjobb férfi és női főszereplő díját is színes bőrű színészek vehették át.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates