2009. szeptember 28., hétfő

E-könyvek világa

E-könyv, e-book… Egyre többet lehet hallani ezeket a szavakat. Vajon tudjuk-e mennyi lehetőség rejlik bennük?

Az elektronikus könyvek lényege, hogy Interneten hozzáférhetők, számítógépen tárolhatók, netán kinyomtathatók, ha ahhoz van kedve az embernek. Természetesen jogilag nem éppen szerencsés, mivel a szkenner segítségével sokszorosított és pdf-be konvertált alkotások bizony büntethetők. De ki dönti el, hogy mi szabályos és mi nem?

Létezik a Magyar Elektronikus könyvtár, ahol igen sok mindent megtalálhatunk. Ha az én megboldogult tinédzserkoromban is lett volna ilyen lehetőség, hogy egy kattintással nálam vannak például a vaskos Jókai könyvek, nyilván sokkal egyszerűbb lett volna minden. De azért ez a jogi dolog nem teljesen tiszta nekem: hogyha MEK-es cuccokat olvasok, akkor nem követek szabálysértést? Pedig azokat is megvehetném a boltban ilyen meg olyan kiadókat támogatva, vagy beiratkozhatnék a könyvtárba, azzal is támogatva az igen fontos intézményt.

Mindennek ellenére jobban szeretem a könyveket a kezembe venni, mint a laptopom előtt ülve olvasgatni. Van abban valami feeling, amikor az ember kezében ott egy vaskos könyv, aztán belehuppan egy fotelbe a kislámpa mellé és ujját nyálazva lapozgat.

Viszont amióta találtan bizonyos lelőhelyeket, azóta kezdem elviselni a monitoros olvasást. Olyan alkotásokra is akadtam, amelyek még a könyvtárból is hiányoznak, vagy annyira tetszettek, de drágállom még a bolti árát, viszont örülnék ha valamilyen formában meglenne. Tulajdonképpen az a lehetőség is felmerülhet, amit az mp3-albumok esetében alkalmazok: meghallgattam és annyira tetszett, hogy megvettem eredetiben. Számtalan érvet és ellenérvet lehet találni…

Aztán van itt még valamit, amiről feltétlenül beszélnem kell, ha már az olvasásnál tartunk. Emily kollegina hívta fel a figyelmemet moly – mit olvasol éppen? közösség oldalára. Ide bárki regisztrálhat, számon tarthatja mit olvas/olvasott/fog olvasni, emellett kedve szerint rendszerezheti virtuálisan könyveit, számba veheti magánkönyvtárát, kommentálhat könyveket, mások véleményeit olvashatja. És persze fórum és társadalmi élet is van rendesen. :) Szóval csak ajánlani tudom mindenkinek, nekem nagyon tetszik és tényleg sokkal jobban átlátom a könyveit mióta regisztráltam.

Visszakanyarodva az e-könyvekre. A Molyon kaptam kedvet, hogy én is keresgéljek a neten és pl. a Google kereső segítségével egész egyszerűen lehet találni ilyen oldalakat. Íme az általam rendszeresen látogatott oldalak:

A könyvek birodalma – folyamatosan bővülő kortárs, szépirodalom, ponyva, krimi – szóval minden

Vámpírtörténetek és más fincsiségek – inkább kortárs fiataloknak szóló irodalom fantasy és vámpír témában

CanadaHun.com – kanadai magyarok számára létrehozott oldal, de bárki regisztrálhat. 20 hozzászólás után lehet tölteni (amit szójátékokkal könnyű összeszedni). Az e-könyves részlegnél bőséges katalógust találunk, szóval nem kell végignyálazni a több száz oldalnyi hozzászólást.

RDI-SAT Forums – természetesen a magyar nyelvű változatban a lehető legtöbb témában találunk könyveket – romantika, szakács, szépirodalom, bestseller, krimi, újságok, folyóiratok…

MEK – Magyar Elektronikus Könyvtár – szépirodalom

Ha esetleg ti is ismertek valami hasonlót, várom tippjeiteket!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Thank you a bunch for sharing this with all of us you
really recognize what you're talking approximately! Bookmarked. Please also discuss with my web site =). We may have a hyperlink exchange contract among us

Also visit my website - france school holidays 2014

Névtelen írta...

Hi there superb website! Does running a blog like this take a massive amount work?
I've no expertise in programming but I had been hoping to start my own blog soon. Anyways, if you have any ideas or techniques for new blog owners please share. I know this is off subject nevertheless I simply needed to ask. Appreciate it!

Stop by my web site :: http://mijnvakantiehuisfrankrijk.wordpress.com

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates