2009. szeptember 21., hétfő

Szeptember 11. krónikája

9/11 (nine-eleven), így szokták emlegetni az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11.-ét. Érdekesség, hogy az ország egész területén használt segélyhívó is e számokból áll: 911. A történészek szerint ez a dátum egy új korszak kezdetét jelenti. Elevenítsük fel, mi is történt aznap!

2001. szeptember 11-én arab terroristák négy repülőgépet térítettek el. Az American Airlines 11-es Boston-Los Angeles járata New York-i idő szerint 8:46-kor a World Trade Center (Világkereskedelmi Központ) északi tornyába csapódott. A United Airlines 175-ös, szintén Boston–Los Angeles járata 9:03-kor repült a WTC déli tornyának, ezt a televíziós társaságok már élőben közvetítették. Az American Airlines 77-es Washington-Los Angeles járata Washingtonban az USA védelmi minisztériumának épületébe, a Pentagonba csapódott. Az United Airlines 93-as Newark–San Francisco járata, amelyet eredeti feltételezések szerint a Fehér Háznak akartak vezetni a terroristák, Pennsylvania államban egy Shanksville melletti mezőn lezuhant. Ezen a gépen néhány utas berontott a pilótafülkébe és megpróbálta átvenni az irányítást. Amikor a terroristák számára világos lett, hogy elveszítik az ellenőrzést, egyikük a földbe irányította a repülőgépet. Az eseményeket kivizsgáló kormánybizottság később megállapította, hogy a terroristák célpontja a washingtoni Capitolium volt.

A terrortámadás a New York-i fronton volt a legvégzetesebb. A WTC ikertornyai, New York egyik jelképe, a becsapódó repülőgépektől kigyulladtak (a romok alatti tüzet csak december közepére sikerült végleg eloltani). A WTC-ben a katasztrófa idején több, mint 50 ezer ember tartózkodott, közülük a feltételezések szerint rengetegen azonnal életüket vesztették. A fejvesztve menekülő emberek egy része az ablakokon keresztül a mélybe vetette magát és szörnyethalt, mások egymást halálra taposva próbáltak kijutni az épületekből. Alig egy órával a becsapódás után saját súlyuktól összeomlottak egymás után a tornyok. Összesen huszonöt épület rongálódott meg a támadásban, ebből a WTC hét épületből álló együttesén kívül a Deutsche Bankot le kellett bontani. Ezeken kívül még négy metróállomás is súlyosan megrongálódott, illetve részlegesen beomlott.

A NASA űrhajósai is jelentették, hogy látták a leomló WTC tornyainak gomolygó füst és porfelhőit. „Amint elhagytuk Maine-t, elénk tárult New York City és a tüzek füstje” - jelentette rádión az expedíció parancsnoka, Frank Culbertson, aki hozzátette: „minden fohászunk és gondolatunk azoké az embereké, akik ott vannak.”

A harmadik repülőgép a Pentagon épülete melletti helikopterleszállóra zuhant, és felrobbant. Az óriási erejű robbanás ledöntötte a Pentagon egy részét, és az egész környéken tűzvész pusztított. A robbanás óriási erejére utal, hogy a környéken tartózkodó embereket több tíz méterre repítette.

A negyedik utasszállító Newarkból San Francisco-ba tartott, amikor Sommerset mellett szintén lezuhant. A rendőrség szerint a helyszínen nem maradt túlélő. Összesítések alapján legalább 2986 ember lelte halálát a támadásban, köztük a négy repülő összesen 265 utasa, 343 tűzoltó, 23 rendőr és 37 kikötői vámtiszt, akik a mentésben segédkeztek és legalább 2318 ember a toronyházakban, illetve azok, akik a környezetben, valamint az alattuk található metróállomásokon tartózkodtak.

Sok tanulmány látott napvilágot a terrortámadás érzelmi hatásait vizsgálva. George Lakoff elmélete a következő: „képszerű gondolkodásmódunk, idegrendszerünk segítségével leképezi a külső tényleges borzalmakat, metaforikus borzalmakká alakítva azokat.” Eszerint a következő pontokon keletkezett törés az amerikai emberek fejében: először is a „miénk az irányítás”-elv a tornyok ledőlésével megsemmisült és a hatalom elvesztését jelentette. Másrészről az erő szimbólumai omlottak össze, szinte megerőszakolás hatását kiváltva az amerikai népben. A WTC a társadalom épülete volt, így a fenyegetés egy egész nemzet ellen irányult. A merénylet azt a kérdést is felveti az emberekben, hogyha a WTC-t több ezer évre tervezték és ennyi pillanat alatt semmivé vált, akkor mennyire lesz tartós az amerikai társadalom. Lakoff szerint a kapitalizmus szentélye semmisült meg, az amerikai álom dőlt össze. Továbbá az emberek fejében a pokol képei is megjelentek füstölgő romok állandósult képében.

George Bush elnök szeptember 11-ét nemzeti ima- és emléknapnak, illetve a hazafiság napjának nyilvánította. A terrortámadás legfőbb gyanúsítottja Oszama bin Laden szaúdi származású vezető. A merénylet lett a közvetlen kiváltó oka az afganisztáni és iraki háborúnak, melyeket a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva indított meg az Egyesült Államok.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates