2009. szeptember 11., péntek

Szép nyári nap CD

Először is, azzal kezdeném, hogy nem láttam az Operettszínházban a darabot, így csak a kiadott lemezről fog szólni a kritikám. Ennek igen egyszerű oka van: államis, albérletfizető egyetemista lévén csak a tanulmányi átlagomért kapott ösztöndíjból engedhetem meg magamnak színházazást az Operettben és amikor a darab bemutatója volt nyár végén, akkor már lejárt a féléves juttatás, szeptemberben meg még nem kapom a következőt. Hát, így jártam. Mert tudniillik, a Szép nyári napot júliusban és szeptemberben játssza csak a színház, novemberben pedig bérletes előadás lesz. Pedig szerintem téli borongós napokon is kaphatók lennének az emberek egy jó kis vérpezsdítő retro bulira, de ők tudják. Mindenesetre bízom benne, hogy lesz még lehetőségem megnézni, ha meg nem kerül újra repertoárra, akkor legalább DVD-n kijöhetne. De a nyafogást ezen a ponton abba is hagytam, és a rátérek a fő témára.

A Szép nyári nap Neoton slágereket feldolgozó musical. A történet egy építőtáborban játszódik, bár a hanganyag szempontjából ez mellékes. Ugyanis abból a konkrét történet nem annyira rajzolódik ki. Annyi lejött, hogy Vágó Bernadett és Szerényi László a gátlástalan szerelmespár, Vágó Zsuzsi és Szabó Dávid a cselekmény „drámáját” adó szeretlek-de-elmegyek-aztán-visszajövök páros, Peller Anna és Kerényi Miklós Máté pedig a bohókás vonalat erősíti. Aztán pár számban feltűnik Csonka András, Náray Erika, Szulák Andrea illetve Csepregi Éva.

Íme a tracklista:

01. Vándorének – Vágó Zsuzsi, Peller Anna, Vágó Bernadett, Szabó Dávid, Kerényi Miklós Máté, Szerényi László
02. 220 felett – Kerényi Miklós Máté, Szabó Dávid
03. Megőrülök a szerelemért – Vágó Bernadett, Szerényi László
04. Szerelmes-dal – Szulák Andrea
05. Santa Maria - Vágó Zsuzsi, Peller Anna, Vágó Bernadett, Szabó Dávid, Kerényi Miklós Máté, Szerényi László
06. Szédült napraforgó – Vágó Bernadett
07. Megváltást várok – Szabó Dávid
08. Pago pago – Csonka András, Náray Erika, Faragó András, Sz. Nagy Ildikó
09. Tini-dal - Peller Anna, Vágó Bernadett, Szabó Dávid, Kerényi Miklós Máté, Szerényi László
10. Kell, hogy várj – Vágó Zsuzsi, Szabó Dávid
11. Ha szombat este táncol – Peller Anna, Vágó Bernadett, Kerényi Miklós Máté
12. Monte Carlo – Csepregi Éva
13. Emlékül… - Vágó Zsuzsi
14. Medley (Hétvégi motorozás, Mamma mia, Nem szállunk ki a hajóból) – Csepregi Éva, Szulák Andrea, Náray Erika
15. Holnap hajnalig - Vágó Zsuzsi, Peller Anna, Vágó Bernadett, Szabó Dávid, Kerényi Miklós Máté, Szerényi László

Én az a generáció vagyok, aki leginkább a Sláger Rádióból ismerte meg a Neoton dalokat. Viszonylag a jobb kategóriához sorolom őket, de vannak kedvencebb retro előadóim is. Viszont maga a Szép nyári nap nagyon kellemes meglepetést okozott. Egy tikkasztó délután hallgattam meg és teljesen feltöltődtem tőle. Érdekes volt, ahogy musical-köntösbe öltöztek ezek a nagy slágerek. Úgy éreztem, hogy az új hangzás teljesen megfiatalította a dalokat, egyenesen jót tett nekik. Volt néhány olyan szám, amit ezelőtt nem is hallottam, de abszolút stimmeltek ebbe a hangzásvilágba. Mindössze annyi volt furcsa, hogy bizonyos részeknél az énekesek hangjait kicsit eltorzították, diszkósították. Én eredetiben jobban élvezem, de persze ez tipikus Neoton stílus, amit követtek az alkotók.

Úgy tudom, ez az első hivatalosan megjelent hanganyag, ahol Vágó Betti énekel és ennek én kifejezetten örültem. Nagyon kellemes hanggal rendelkezik és színésznőnek sem utolsó, ahogy tapasztaltam. Mondjuk nem tudom, ez a lány mennyire az ő karaktere, mert a CD alapján nem az a kifejezetten pozitív naiva, ami az ő zsánere, de van annyira tehetséges, hogy gondolom könnyen veszi ezt az akadályt is.

Akit még külön kiemelnék a CD-ről, ő Szabó Dávid. A Zserbó együttes lévén már hallhattuk stúdió albumon, meg színházban is láttam, ha jól számolom négyszer, háromféle darabban. És meg kell mondanom, hogy hihetetlen tempóban fejlődik. Amikor 2006. februárjában láttam Mercutioként felejthetőnek tituláltam minden tekintetben, de azóta 180 fokos fordulatot vett. Élvezet hallgatni, gyönyörűen szól minden hangja. A hangszíne pedig senkivel sem összekeverhető, nagy kellemes.

Összességében így a színház élmény nélkül is nagyon tetszett a lemez, a számok meg ahogy azokat előadják. Egyedül Csepregi Éva lóg ki nekem egy kicsit a sorból, mivel igaz, hogy ezek eredetileg az ő slágerei, de érezhető, hogy nincs otthon a musicalekben és az ő hangja felett is eljárt egy kicsit az idő, már nem úgy szól, mint régen. Ennek ellenére mindenkinek csak ajánlani tudom, igazi retro feeling! Nálam 10/10-es, ha értékelnem kellene.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates