2009. december 6., vasárnap

Íróportré - Ifjabb Alexandre Dumas

Egy világhírű édesapa árnyékából nehéz kitörni, ha netán a fiú is ugyanarra a mesterségre adja a fejét. Nézzük csak, a Dumas családnál mi is a helyzet!

Ami rosszat el lehet mondani egy igazán jelentős, mindig nagyon érdekes, születése után két évszázaddal is a legtöbbet olvasott író züllött életéről, azt elmondták, sőt ismételték évtizedről évtizedre az idősebb Alexandre Dumas-ról. Ám a mai napig színházi siker, ha felújítják egy-egy darabját. És bár írói nemzedékek tűnnek fel és tűnnek el, A három testőr és a Monte Cristo grófja változatlanul minden világrészen az olvasási sikerlista élén áll.

Az idősebbik Dumas-nak ifjúkorától kezdve sok szeretőjét tart számon az irodalomtörténelem. E hölgyek egyikétől harmincéves korában született egy törvénytelen fia1824. július 27-én született Párizsban. Ifjúságát nagy szegénységben töltötte. Viszont kis Alexandre értelmesnek, sőt tehetségesnek mutatkozott, így apja örökbe fogadta. Mindent megtett, hogy fia a legjobb neveltetésben részesüljön s bevezette a párizsi művészkörökbe.

Édesanyja elvesztése nagy hatással volt az ifjabb Dumas-ra, aki sok tragikus hősnője ábrázolását innen merítette. A törvénytelen gyermek hányatott sorsához társult még, hogy fekete vér is csörgedezett az ereiben, mivel dédnagyapja Haitin élő nemesember, dédnagyanyja fekete rabszolganő volt. Gyermekkorában ezek miatt gyakran csúfolták osztálytársai, így ezek az élmények hatást gyakoroltak életére és gondolkodására és nagyban meghatározták írásainak gondolatvilágát is.

Később ez a fiú csaknem olyan híres, sőt egy időben még népszerűbb író lett, mint az apja. Nem is úgy írta a nevét könyvei élére, hogy „ifjabb Alexandre Dumas", hanem „Alexandre Dumas fia". Egészen másfajta író volt, mint az apja. Sokan tanultak tőle is, színjátékait világszerte játszották, regényeit sok nyelven olvasták, színház-esztétikai tanulmányát tankönyvnek tekintették.

1844-ben apjához költözött a Saint-Germain-en-Laye-i birtokára. Itt ismerkedett meg Marie Duplessisszel, a fiatal kurtizánnal, akinek élete ihlette A kaméliás hölgy című regényét. A regény, majd a regény alapján írt dráma hozta meg számára a világhírnevet. Népszerűségét tovább növelte, hogy a Kaméliás hölgy alapján szerezte Verdi egyik leghíresebb operáját, a Traviátát.

1864-ben feleségül vette Nadja Nariskinét, akitől egy lánya született. Hamarosan azonban elváltak, és Dumas feleségül vette Henriette Régniert. Múlhatatlanul bekerült ő is az irodalomtörténetbe, akárcsak édesapja: élete során ifj. Dumas tizenhárom regényt és számos színművet írt. Regényei közül A kaméliás hölgyön kívül kiemelkedik az 1867-ben megjelent, részben önéletrajzi ihletésű, A Clémenceau-ügy. 1874-ben beválasztották a Francia Akadémia tagjainak sorába, 1874-ben pedig megkapta a Becsületrendet. 1895-ben ezen a napon, november 27-én halt meg Marly-le-Roi-ban.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates