2010. április 10., szombat

Az Otthonszülés Napja

Április 7-e nemcsak az Egészség Világnapja, hanem az otthonszülésé is. A XX. századtól a fejlett országokban kezdődött az a gyakorlat, miszerint kórházban szülnek a nők. A hetvenes évektől viszont egyre nagyobb népszerűségnek örvend az otthonszülés.

Otthonszülésnek az olyan gyermekszülést nevezzük, amely kórházon kívül zajlik egy bába segítségével az anya otthonában vagy egy születésházban. Fontos megkülönböztetni tervezett és nem tervezett otthonszülést is. A továbbiakban az előbbiről lesz szó.

Az otthonszülés népszerűsége statisztikai adatok szerint Hollandiában és Dániában legmagasabb, ahol a nők több mint hatvan százaléka választja ezt a módszert. Ugyanez a szám az Egyesült Államokban hat százalék. Hazánkban is ehhez hasonló az arány. Mivel még nincs konkrét minisztériumi rendelet az otthonszülésről, az orvosok nagy többsége pedig a kórházat javasolja, így a szülők is ezt látják a legjobb módszernek Magyarországon. Viszont az utóbbi években sokat cikkeznek szüléssel kapcsolatos műhibákról és embertelen viselkedésről. Elvárható lenne, hogy az anya maga döntsön a saját testéről.

Az alacsony kockázatú szülésekre vonatkozó tanulmányok azt mutatják, hogy a szakszerű segítséggel történő otthonszülés nem kevésbé kockázatos a kórházi változatnál. Ugyanis ezeknél a szüléseknél kisebb a fertőzésveszély mint a zsúfolt kórházakban, kevesebb az orvosi beavatkozás, elenyésző a császármetszés aránya, ritkán használnak fogót, vákuumot vagy gyógyszeres fájdalomcsillapítást, ami a babára és a mamára egyaránt veszélyes lehet.
Azok a nők, akik az otthonszülést választják, kiemelik annak hangulatát és biztonságát. Az anya szabadon ehet, ihat, járkálhat, alhat vagy bármit tehet, ami jólesik neki. A kórházban viszont szabályokhoz lenne kötve, ami megakadályozza ezekben. Az a tény is bizonyított, hogy az anya kényelme egyértelműen gyorsítja és könnyíti a szülés lefolyását.

Otthonszülésnél is akadhatnak váratlan komplikációk, amiket csak a kórházban lehet orvosolni. A szülést levezető bába feladata figyelemmel kísérni a szülés lefolyását és vészhelyzet esetén gondoskodni róla, hogy az anya még időben kórházba kerüljön. De bizonyított, hogy kevesebb a komplikáció, ha az anya biztonságban érzi magát.

Vannak olyan anyák, akik a kórházban megnyugszanak az őket körülvevő orvosi környezet által, mások meg otthon, meghitt környezetben. Optimális esetben az lenne az elfogadott, ha mindenki ott szülne, ahol a legnagyobb biztonságban érzi magát. Nyugaton sokkal elterjedtebb az otthonszülés, több ismert személyiség a média előtt is felvállalta. Otthon adott életet gyermekeinek például Pamela Anderson, Cindy Crawford, Demi Moore vagy Meryl Streep. Magyarországon még kialakulóban van az otthonszülés rendszere, aki ma így szeretne szülni, annak sokat kell keresgélni.

Végezetül nézzünk néhány beszámolót olyan magyar anyukáktól, aki otthKép hozzáadásaon szültek.
-„Hatalmába kerített a fájdalom, de jó értelemben: elvitt egy útra, vékony ösvényen át, egy nagyon távoli helyre, ahol megtapasztalhattam, hogy a fájdalom gyönyörű is tud lenni, élvezni is lehet”
-„Hogy milyen volt a szülés? Gyors. Intenzív. Nehéz. Fájdalmas. És egy egészen különleges élmény. Maga a csoda.”
-„Gyertyát gyújtottunk és beültem a medencénkbe vajúdni, ahol a fájdalmak sokkal elviselhetőbbek voltak. Itthon nem zavart senki, azt csinálhattam ami jól esett, a férjem mindenben a kedvemet leste. A hangulat nagyon meghitt volt.”-“Nehezen fogtam fel, hogy ez a csoda megtörtént velem, velünk. Végre a helyükre kerültek bennem a dolgok, és örülök, hogy így tudom majd a lányaimnak nagykorukban továbbadni: a szülés egy normális, örömteli dolog, családi esemény. “

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates