2010. április 16., péntek

Madame Tussaud - portré

„Az utcáról belépve a látogató egy gazdagon dekorált, tükrös szalonban találja magát. Itt ül egy idős hölgy, akcentusa elárulja gall származását. Amikor mozdulatlan, azt hiheted, maga is a viaszfigurák egyike. Ő Madame Tussaud, egy hölgy, aki önmaga is látványosság.” (Részlet egy 1842-es útikönyvből)

Marie Grossholtz 1761. december 1-jén született Strassbourgban. Édesapja meghalt a hétéves háborúban, édesanyja egyik rokonuk, Philippe Curtius orvos házvezetőnője volt. Curtius kedvtelésből anatómiailag pontos viaszfigurákat készített. Egy herceg jóvoltából Párizsba költöztek, ahol csak e szenvedélyének élt Curtius és feladta orvosi munkáját.

Marie először parókakészítésből kereste a kenyerét. Állítólag a vendéghajhoz a tincseket kivégzettek fejéről vágta le. Mivel egy orvossal élt közös háztartásban és ősei között több hóhér is volt, így nem okozott gondot neki a holttestek látványa. Curtius segítségével már igen fiatalon megtanulta a mintakészítést és nagyon tehetségesnek bizonyult. Első komoly munkája Voltaire alakjának elkészítése volt, aztán Rousseau és Franklin következett. Figuráit látva, a francia királyi udvarba is meghívták: XVI. Lajostól és előkelő környezetétől számtalan megbízást kapott. Ám a történelmi események következtében átalakultak az igények és a megrendelők köre. Az 1789-es francia forradalom idején Marie halotti maszkokat készített. A kivégzett modellek fejeit gyakran a guillotine alól szedte ki, hogy megmintázhassa őket.

Ekkortájt ment férjhez Francois Tussaud mérnökhöz, ám frigyük nem volt hosszú életű. 1802-ben Marie elhagyta hitvesét és két gyermekével Angliába költözött. Már pár évvel korábban megörökölte Curtius viaszbábuit és őmaga is óriási gyűjteménnyel büszkélkedhetett, így ebből próbált megélni. Vándorkiállításaival járta a szigetországot éveken keresztül és ez meghozta neki a művészi elismerést és gazdagságot is. Bár 1822-ben a kiállítást szállító hajó elsüllyedt, de a bábukat sikerült megmenteni. 1835-ben értek véget a vándorévek és a haszonból meg tudta nyitni London belvárosában az első viaszbábu múzeumát Madame Tussaud. Az üzletvezetésben élete utolsó napjáig aktív szerepet vállalt, mivel a panoptikum kapujában belépőjegyeket szedett. Halála előtt Madame Tussaud magáról is készített egy viaszszobrot, amelyet a mai napig meg lehet tekinteni a londoni múzeumban. A híres bábukészítő 1850. április 16-án, nyolcvannyolc évesen hunyt el és múzeumát fiaira hagyta. Egészen 1967-ig egyenes ági leszármazottai vezették a múzeumot.

Manapság a brit főváros egyik kihagyhatatlan látványosságának számít, évente nagyjából két és félmillió turista keresi fel a londoni panoptikumot. Azonban Madame Tussaud múzeuma más nagyvárosokban is megtekinthető: Hong Kongban, Shanghaiban, Amszterdamban, Berlinben, Washingtonban, Las Vegasban, Los Angelesben és New Yorkban is. A kiállításokon történelmi személyeken kívül napjaink ismert emberei (színészek, énekesek, sportolók, politikusok stb.) mind-mind helyet kapnak. Évente több új figurával bővül a tárlat és azt mondják Hollywoodban, hogy az nem is igazi sztár, akiről nem mintáztak viaszbábut Madame Tussaud egyik panoptikumában.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates