2010. április 22., csütörtök

Henry Fielding - portré

Háromszázhárom éve ezen a napon született Henry Fielding, angol író. Szatírikus írásaival szerzett hírnevet korában, de a Tom Jones-szal ő vált az első igazi angol regényíróvá.

Henry Fielding Sharpham Parkban, Glastonbury közelében látta meg a napvilágot 1707. április 22-én. Vagyontalan főnemesi családból származott és katonatiszt édesapja sanyarú anyagi körülményei miatt az egyetemet is ott kellett hagynia. Többféle módon próbált pénzhez jutni, például megpróbált elszöktetni egy gazdag lányt. Molière műveit angolra fordította. 1728-tól játszották a politikai korrupciót gúnyoló darabjait, amelyek szellemesek ugyan, de csak múlandó sikert aratott velük. Egy Walpole kormányfőt kifigurázó műve után foglalták törvénybe, hogy a bemutatni kívánt darabokat előzetesen ellenőrizni kell. Ezzel nagyjából véget is ért Fielding drámaiírói pályája és jövedelem nélkül maradt.

1734-ben újabb lányszöktetést kísérelt meg, ezúttal sikerrel. Feleségéről mintázta később több regényének nőalakját. Megélhetésük érdekében három év alatt jogi diplomát szerzett és egy újság szerkesztésével is foglalkozott. Anyagi helyzete ezáltal jelentősen javult. Házasságuk kilencedik évében Fielding felesége váratlanul meghalt. Az író nehezen heverte ki ezt a csapást. Csak akkor vigasztalódott meg, amikor 1747-ben elvette felesége egykori szobalányát.

Egy évvel később kinevezték békebírónak. Tolvajfogó csapatokat szervezett, bűnügyi és rendészeti tanulmányokat írt, szociális javaslatokat tett. 1749-ben jelent meg legnépszerűbb regénye, a Tom Jones. E könyv a művészi szerkesztés kiváló példája: szereplői több csoportba sorolhatók, a főhős csak számos kaland után nyeri el szerelme kezét és az író eközben végigvezeti olvasóját a korabeli Anglián, szembeállítva a szegények és a gazdagok világát. Fieldingnek ekkortájt köszvénye volt, de békebírói tisztje miatt nem ért rá fürdőkbe menni. Csak 1754 nyarán utazott Portugáliába, a lisszaboni gyógyfürdőbe. A portugál fővárosban halt meg 1754. október 8-án és a lisszaboni angol temetőben helyezték végső nyugalomra.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates