2010. április 7., szerda

Juno

E hónapban első igazi filmes élményem a Juno volt. Már régebb óta meg szerettem volna nézni (2007-es film), de valamilyen oknál fogva csak most került rá a sor. Tulajdonképpen mindig is érdekelt ez a téma (tinédzser terhesség) hiszen olyan problémakörről van szó, amely egy kis odafigyeléssel valóban megelőzhető. Emberek életéről, életminőségéről van szó, így abszolút nem mindegy, hogy milyen filmek kerülnek forgalomba ezzel kapcsolatban. Ha már legalább egy tinit sikerül rávennie, hogy ne felejtsen el védekezni (netán gondolja meg az első szexet), már akkor megérte.

A Juno viszont kicsit más volt, mint amire számítottam. Egy okos, talpraesett 16 éves leánynak ismeri meg a néző a főhőst, aki túl szeretne lenni első szexuális élményén és egyik fiú barátjával, a kissé mamlasz, éretlen, anyám asszony katonájával meg is teszi. Mindössze ez az egy kérdésem maradt a filmmel kapcsolatban, hogy ennek a lánynak miért nem jutott eszébe a védekezés, hiszen a későbbiekben tanúbizonyságát adja érett gondolkodásmódjának. Na mindegy, ezen túllépve, Juno rájön, hogy terhes, először bejelentkezik abortuszra aztán mégis meggondolja magát: úgy dönt, nevelőszülőknek adja születendő gyermekét, megtalálja az ideálisnak tűnő párt.

Juno továbbra is jár iskolába, de tesz a megvető pillantásokra. Leginkább az bántja, hogy gyermekének vérszerinti apja nem sokat foglalkozik vele, sőt igyekszik titokban tartani, hogy ő ejtette teherbe a lányt. Mivel hollywoodi filmről van szó, nem meglepő fordulatokban is bővelkedik, hiszen egyrészt sejthető , hogy mi lesz Juno és az ifjú apa kapcsolatával, másrészt sejthető, hogy az örökbefogadó szülőkkel sincs minden rendben. Nem annyira valóság szagú a film, lehetne jobban is az, viszont az a megoldás tetszik, hogyan intézték el, hogy mi a baba sorsa.

A jó befejezésen kívül másik nagy erénye a filmnek a rendkívül jó színészi alakítások, no meg az érdekes karakterek. Juno-ról már írtam, az őt megformáló Ellen Page-ről viszont még nem. Néha elhittem, hogy 16 éves, néha nem, néha úgy tűnt, hogy 16 éves agyával gondolkodik, néha nem. Viszont, ha nem feltétlenül a forgatókönyvre hagyatkozunk megítélésekor, akkor abszolút elégedettek lehetünk. És nemcsak én mondom ezt, mivel minden létező nagyobb filmes díjra (Oscar, Golden Globe, BAFTA) nominálták – bár egyiket sem vihette haza. Akikről még érdemes szót ejteni, ők az örökbefogadó szülők, akiket Jennifer Garner és Jason Bateman alakít. Egy mindenáron kisbabát akaró, meddő nő és egy infantilis férfi, aki leragadt azon a szinten, amikor a gyerekek azt hiszik, hogy minden körülöttük forog – nyilván ebből a kapcsolatból nem sok jó sül ki, elkerülhetetlen, hogy boruljon az a bizonyos bili. Érdekes konfliktust láthatunk, személy szerint engem ez a része jobban elgondolkoztatott a filmnek, mint a tinédzserterhesség.

Olyan szinten meglepett a Juno, hogy nem lett kifejezetten az a film, amit lejátszanék minden tininek (mint mondjuk a Trainspottingot), de azért jóval a túlmutat a vígjáték fogalmán – Port.hu-n ezt írták meghatározásának. Szerintem egy fiatal központú drámáról van szó, ami sok tanulsággal szolgálhat, de nem feltétlenül a fiatalabb korosztálynak szól. Hiszen ők azt láthatják belőle, hogy Juno terhesen is boldog, ugyanúgy jár iskolába, lényegében nem sok rossz történt vele, nem fogja fel katasztrófaként a helyzetet, semmit nem bánt meg. De nekem igen érdekes film volt, elgondolkodtató és azért annyira hollywoodi, hogy nem viseli meg az ember idegzetét, nem nyomasztó. Inkább a húszon felüli korosztálynak ajánlanám. És megemlítenék még pár dolgot végezetül:

Díjak és jelölések:
BAFTA-díj (2008) - Legjobb eredeti forgatókönyv: Diablo Cody
Oscar-díj (2008) - Legjobb eredeti forgatókönyv: Diablo Cody
Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (2007) - Legjobb női alakítás: Ellen Page
BAFTA-díj (2008) - Legjobb női alakítás jelölés: Ellen Page
Golden Globe díj (2008) - Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Ellen Page
Golden Globe díj (2008) - Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória jelölés
Golden Globe díj (2008) - Legjobb forgatókönyv jelölés: Ellen Page
Oscar-díj (2008) - Legjobb film jelölés: Russell Smith, Lianne Halfon
Oscar-díj (2008) - Legjobb rendező jelölés: Jason Reitman
Oscar-díj (2008) - Legjobb női alakítás jelölés: Ellen Page

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Template by:
Free Blog Templates